Clive Cussler & Craig Dirgo: Gyllene Buddha - Oregonarkiven (B. Wahlströms 2005)
(Golden Buddha. 2003)

Fartyget Oregon ser måhända ut som ett risigt gammalt lastfartyg men döljer en toppmodern flytande spioncentral. Utrustad med de senaste tekniska apparaterna och avancerade vapensystem är fartyget väl rustat att färdas runt på de sju haven. Kapten Juan Cabrillo och hans personal är alla utomordentliga sjömän, soldater, forskare, ja, bäst på just sitt område, vad som nu kan behövas. Problemlösare som de är, är inget uppdrag för udda, farligt eller omöjligt för att lösas. Cabrillo och hans män liknar snarast gänget man sett i TV-serien Mission Impossible och så känns berättelsen bitvis; som ett TV-avsnitt av den kända serien. All nödvändig utrustning kommer de över med lätthet, de har de nödvändiga kontakterna, och pang bom, rätt in i stormens öga tar de sig, action, action, action.

Nu har de fått i uppdrag av CIA att stoppa den kinesiska ockupationen av Tibet. Tibet skall ges åter till Dalai Lama. Central i det politiska rävspelet kring det lilla bergslandet blir en stor gyllene Buddha-staty. Nu gäller det bara att finna den, få kontroll över den, och sedan lura representanter för både Ryssland och Kina. Enkel match! Cussler bjuder här på första boken i en ny äventyrsserie om tappra män och kvinnor. Det blir på dessa 352 sidor flera olika uppdrag som gänget tar sig an, och somliga är svårare än andra, mer spännande att läsa om och tar upp fler sidor. Högt tempo och spänning varvat med några transportsträckor. Toppar och dalar, medelbetyg som helhet. Det kan bli något av denna serie framöver, men till dess återupptar jag hellre bekantskapen med Cusslers store hjälte Dirk Pitt igen. Fast han är väl på väg att pensioneras?
Clive Cussler & Craig Dirgo: Den heliga stenen - Oregonarkiven (B. Wahlströms 2007)
(Sacred Stone. 2004)

Ett politiskt toppmöte lockar många av världens ledare till Island. Emiren av Qatar fruktar för sitt liv och har lejt Bolaget att agera livvakter. Bolaget leds av kapten Juan Cabrillo och är en privat sammanslutning av vetenskapsmän och soldater som tar sig an mer eller mindre omöjliga uppdrag världen runt. Utan till synes någon ansträngning alls har de omedelbar tillgång till all den utrustning som någonsin kan behövas. Det spelar ingen roll om det rör jaktflygplan, satellittelefoner eller topphemliga vapen. Allt nås med ett telefonsamtal liksom presidenter, kungar och andra viktiga personer. Boken erbjuder en skön verklighetsflykt för en stund men balanserar också hela tiden farligt nära gränsen för det överdrivet löjliga.

Nåväl, Bolaget är alltså livvakter och självklart sker ett attentat mot emiren. På Grönland finner en ung forskare en urgammal meteorit. När han låter sina uppdragsgivare veta vad han funnit startar en vild jakt på stenen som är starkt radioaktiv och inget mindre än en potentiell bomb i orätta händer. Självklart kommer Bolaget med på ett hörn här när de är så nära Grönland som på Island. Och inte nog med detta, en atombomb är på vift någonstans. Ja, på dessa 356 sidor är det bara action som räknas.

Bolagets representanter och all världens skurkar härjar runt i en salig röra. Snart går det inte att hålla reda på vem som tillhör de goda eller fienden, men vad gör väl det. Sidorna flyger förbi och världsdelarna likaså. Ena sekunden är det uppdrag på Island, sedan Grönland, Saudiarabien, Sydafrika, USA osv. Högt tempo och fullkomligt otroligt men ändå okej läsning för en timma eller två. Betyget tre får bli åt det svagare hållet.
Clive Cussler & Jack Du Brul: Mörka vatten - Oregonarkiven (Damm Förlag 2009)
(Dark Watch. 2005)

Fartyget Oregon färdas över världshaven och ser mest ut som en gammal nedgången, sliten och rostig farkost. Inget kunde dock vara mer fel. Under den omsorgsfullt applicerade exteriören döljer sig ett toppmodernt spionfartyg och ett väl bestyckat ja, kalla det krigsfartyg. Ombord finns kapten Juan Cabrillo och hans besättning och de åtar sig att mot god betalning agera problemlösare där andra lösningar ej visat sig fungera.

Det börjar med att de avstyr ett syrianskt försök att köpa missiler från Nordkorea för att sedan ta sig an härjande pirater i haven runt Asien. Man räddar en kvinna i yttersta nöd, stöter på människosmugglare och guldletare och en hel räcka otäcka och synnerligen skurkaktiga personer. Juan Cabrillo och hans vänner far runt så det står härliga till.

Här händer så mycket att hälften varit nog, det blir nästan rörigt och smått omöjligt att hålla reda på vem som för tillfället är skurken de jagar och vem som hör ihop med vem. För naturligtvis håller vissa skurkar ihop men agerar på olika håll. Och bakom dessa finns självklart andra skurkar att ta fast... Ja, det är väl inte direkt dåligt det här. Här finns häftiga äventyr med storslagen action till land och både på och under vatten, men det hade kunnat spreta något mindre. 352 sidor.