Clive Cussler (med Paul Kemprecos): Polskifte. Ur NUMA:s arkiv (Damm förlag 2010)
(Polar Shift. 2005)

I slutet av andra världskriget flyr professor Kovacs för livet. Både ryssar och tyskar vill åt hans senaste forskning som förstås skulle kunna utnyttjas som ett mäktigt vapen... Kovacs försvinner och hans forskning går förlorad. Väl?

På Atlanten stöter det toppmoderna fraktfartyget Southern Belle på enorma vågor och strömvirvlar som plötsligt dyker upp från ingenstans. Southern Belle går under med man och allt.

Utanför Seattle leder Kurt Austin en kajaktävling när traktens stora turistattraktion, en samling vanligtvis lugna späckhuggare, oväntat går till anfall. Något måste ha stört djuren, men vad?

Så får Kurt Austin i uppdrag att delta i sökandet efter Southern Belle och det är så han till slut kommer i kontakt med onda män som i alla fall delvis lagt beslag på Kovacs forskning och vidareutvecklat den...

Genom att först släcka ned elsystem och sedan starta tsunamis skall man tvinga världens ledare att lyssna på deras budskap. Man vill avveckla det globaliserade samhället. Och få egen makt och miljarders miljarder förstås.

Lika självklart är det förstås att de onda skurkarna inte alls fattat vidden av det de startat, inte alls förstått allvaret i att använda Kovacs idéer som ett vapen. Det är inga småvågor eller begränsade virvelstormar som rörs upp på haven som planerat, nej nu snackar vi om fasansfulla krafter som inte låter sig kontrolleras och som möjligen kan skifta jordens poler och orsaka hela planetens undergång...

Vilken tur att Kurt Austin och Joe Zavala och hela NUMA-teamet står redo att ta upp kampen med bovarna och självklart (spoiler!) hittar ett sätt att få bukt med Kovacs farliga forskning.

Cusslers nya berättelse är fartfylld och spännande och när man läser kan man inte låta bli att undra hur mycket av allt detta som är verkligt och skulle kunna hända och hur mycket som är ren science fiction och författarens fantasier. Ja, detta balanserar sannerligen mellan att kännas skrämmande trovärdigt och sanslöst otroligt. Sanningen ligger säkert någonstans mitt emellan dessa båda lägen och det är väl kanske det som utmärker en god underhållningsroman, en bra mix mellan fakta och fiktion. 384 sidor och en stark betygstrea.
Clive Cussler (med Paul Kemprecos): Navigatören. Ur NUMA:s arkiv (Damm förlag 2012)
(The Navigator. 2007)

Omkring 900 f.Kr är ett feniciskt fartyg och dess besättning ute på ett hemligt uppdrag. Två halvbröder blir osams...

På 1800-talet skickar USA:s före detta president Jefferson kodade meddelanden till en vän, meddelanden som kommer på avvägar.

I Bagdad stjäls tusentals föremål från nationalmuseet och FN-anställde Carina Mechadi får i uppdrag att leta rätt på dem. Hon finner de flesta men somliga går upp i rök. Carina får extra resurser till sitt sökande av den stenrike filantropen Baltazar. Särskilt intressant är tydligen den saknade statyn Navigatören.

Kurt Austin är i Newfoundland och flyttar på flytande isberg. Det är i precis de trakterna som somliga av Carinas funna antikviteter befinner sig ombord på ett fraktfartyg som kapas av pirater. Plötsligt är fraktskeppet inte bara rånat utan också på kollisionskurs med en oljeborrplattform och det blir startskottet för Kurt Austin, Joe Zavala och hela NUMA-teamet att börja engagera sig i Navigatörens hemligheter...

Kan de sjöfarande fenicierna verkligen ha seglat så långt bort som till Nordamerika? Kanske finns den vise kung Salomos enorma skatt i USA och kanske hade president Jefferson fått kännedom om detta? Ja, kanske är statyn Navigatören en ledtråd till enorma rikedomar?

Mycket är osäkert och oklart men ställt bortom allt tvivel är att Carina är en dam i nöd och där kan såklart vår huvudperson och hjälte Kurt Austin dyka upp som en räddande ängel, igen och igen... Lika givet är förstås att välgöraren Baltazar i själva verket är en man med en plan, en otäck galning med fokus på egen makt och rikedom!

Äventyr på och under vatten, möten med pirater och mördare, romantiska träffar och livsfarliga strider i medeltida tornerspel. Vad de än ställs inför backar inte Austin och Zavala för en tuff utmaning, snarare tvärtom. Vilken tur att de har ett fantastiskt gott rykte, enormt kompetenta vänner i nyttiga positioner och tillgång till vadhelst de behöver för utrustning!

Otroligt är ju bara förnamnet men utan tvekan är boken Navigatören också rätt underhållande. En Cusslerbok är ju främst att likna vid en riktig James Bond-berättelse med storslagna äventyr i fantastiska miljöer. Och det är ju sannerligen inte så dumt, eller hur? 406 sidor.