Clive Cussler (med Paul Kemprecos): Ormguden. Ur NUMA:s arkiv (Bonnierförlagen 2001)
(The Numa Files: Serpent. 1999)

Stor sorg, men Cussler verkar bara bli sämre och sämre. Senaste Störtflod var ingen höjdare och det här var tyvärr ännu sämre. Synd, när Cussler helt klart radat upp den ena höjdarboken efter den andra under många år. Extra synd är det nu eftersom författaren valt att för en bok eller två lämna hjälten Dirk Pitt och hans vapendragare Al Giordino och ersätta dem med kollegorna Kurt Austin och Joe Zavala. Och det kan jag bara inte förstå. Det blir liksom bara dumt. Varför byta när Kurt och Joe är rena plagiat på de egna skapelserna Dirk och Al. Alla känner de varandra och jobbar tillsammans på NUMA, Nationella byrån för undervattens- och marinarbeten. Vi har samma självsäkra, stiliga, driftiga kille i både Kurt och Dirk. Samma coola, uppkäftiga bästis i både Joe och Al. Det här blir som bäst bara som en mycket blek kopia av ett Dirk Pitt-äventyr.

Som vanligt när NUMA är inblandat handlar det om äventyr över, under och på vatten. Här räddar Kurt livet på en kvinnlig marinarkeolog som överfalls av yrkesmördare. Och överfallen fortsätter och så småningom syns ett samband med olika arkeologiska utgrävningar med efterföljande överfall runtom i världen. Det handlar om kopplingar till Christofer Columbus och banne mig om inte Kurt med kollega rentav hittar den store upptäckarens grav... Fast då finns förstås den hemske Halcon där med sitt mördarteam. Låt oss hoppas att senaste Dirk Pitt-äventyret Isstaden är bättre än det här... 432 sidor.
Clive Cussler (med Paul Kemprecos): Det blå guldet. Ur NUMA:s arkiv (B. Wahlströms 2002)
(Blue Gold. 2000)

Varför Cussler börjat skriva böcker om Kurt Austin och Joe Zavala är för mig en gåta. Båda är NUMA-anställda (Nationella byrån för undervattens- och marinarbeten) och underställda amiral Sandecker, precis som de andra personer (Dirk Pitt och Al Giordino) han skrivit om i en mängd tidigare böcker. Visst, omväxling förnöjer men faktum är att byter vi bara namnen på huvudpersonerna vore detta en typisk Dirk Pitt-bok. Kurt och Joe är förvisso alla gånger lika tuffa och driftiga som sina ovannämnda kollegor, lika förtjusta i vackra kvinnor, lika hänsynslösa när så krävs, lika…..ja du fattar. Men så värst annorlunda eller nytt känns det inte. Bara nya skurkar med ett nytt uppdrag.

Clive Cusslers böcker är äventyr i ordets sanna beskrivning. Blanda Indiana Jones med MacGyver, addera miljöer, resurser och allt annat kring James Bond och detta är vad du får. Den här gången handlar det om en forskare som gjort en fantastisk upptäckt. Onda människor vill naturligtvis åt upptäckten för egen vinnings skull och nånstans i Sydamerika kraschar ett flygplan med forskaren ombord.

Utanför San Diegos kust tävlar Kurt och Joe i en racertävling till havs när flera stendöda valar flyter upp till ytan mitt i tävlingsbanan och vad kan allt detta ha gemensamt? Tja, det blir ett uppdrag för Kurt och Joe att ta sig an. Här finns luftballongfärder, vilda indianer med giftpilar, sadistiska kontraktsmördare och bovar som faktiskt tagit kontrollen över världens sötvatten helt lagligt! Och självklart tänker de sälja vanligt färskvatten dyrt till de törstiga. Och som om detta inte vore nog finns mycket mer, bland annat ett slut som inte är förutsägbart. Bara det är värt betyg över medel. 332 sidor.
Clive Cussler (med Paul Kemprecos): Tsarens krona. Ur NUMA:s arkiv (B. Wahlströms 2004)
(Fire Ice. 2002)

Cussler är tillbaka med ett nytt äventyr, lika storslaget som så många gånger förr. Det är högt tempo, spänning, romantik, hjältar och bovar som på nytt hotar hela mänskligheten i en skön mix. Det är förstås en helt otrolig story, men det är bara som vanligt med andra ord. Frågan är om det är så värst bra läsning då? Nja, blir svaret. Visst är det 354 sidor som känns ok, men så mycket mer är det egentligen inte. Spänningen är lite klen och boken rullar bitvis vidare på tomgång. Det känns som om man läst detta förut och slutuppgörelsen med skurkarna tar slut väl snabbt.

Det är äventyr till havs, under vattenytan och i luften. Skurken är en ryss som hävdar att han är den enda nu levande arvingen till den berömda Romanov-släkten. Inte nog med att han vill åt Ivan den förskräckliges värdefulla krona, han skyr inga medel för att jävlas med NUMA eller hela USA för den delen. Med planerade undervattensexplosioner skall han se till att jordbävningar orsakar enorma flodvågor som dränker amerikanska kuststäder. Den vackra kvinnan i nöd att rädda från faror och längta efter heter Kaela och är journalist. Hjälten är som tidigare NUMA:s egen problemlösare Kurt Austin.
Clive Cussler (med Paul Kemprecos): Vita döden. Ur NUMA:s arkiv (B. Wahlströms 2006)
(White Death. 2003)

Sentinels of the Seas är en radikal miljö- och djurrättsorganisation. Nu har de fört sitt fartyg till Färöarna för att försöka stoppa en valjakt, men något går hemskt snett. De tappar kontrollen över sitt fartyg och kraschar in i ett danskt örlogsfartyg. Båda skeppen sjunker och det blir NUMA:s Kurt Austin och Joe Zavala som får försöka rädda de som följt med ned i djupet.

Snart märker Kurt Austin att någon mixtrat med miljöaktivisternas fartyg och planerat för en olycka. Detta måste såklart undersökas närmare. Oceanus är det multinationella företag som hamnar i blickfånget. De har hittills verkat i det tysta, men nu verkar de inte sky några medel för att hålla nyfikna borta och få herravälde över havens rikedomar. Oceanus verkar syssla med något så skrämmande som att ta fram genmanipulerade fiskar. En global miljökatastrof hotar och vilka skall lyckas stoppa företagets grymme ledare om inte Kurt Austin med support av NUMA?

Som vanligt äventyr på vattnet, under vattnet, i ett luftskepp, i hundspann, ja säg var Kurt Austin inte är och fajtas. Lättläst och hyggligt spännande, även om det hela känns väl likt många andra Cussler-böcker. Har du läst en har du nästan läst dem alla. Men å andra sidan, gillar du en så är oddsen goda för att även nästa bok skall falla dig i smaken. Själv tyckte jag detta var okej, men inte så mycket mer. 352 sidor.
Clive Cussler (med Paul Kemprecos): Den förlorade staden. Ur NUMA:s arkiv (Damm förlag 2008)
(Lost City. 2004)

Strax innan första världskriget flyger Jules Fauchard över Alperna. Han är på flykt och har en stor hemlighet med sig men han skjuts ned och försvinner. Nästan hundra år senare hittas han infryst i en glaciär och då är onda människor på plats för att sno åt sig såväl kroppen som hans hemlighet. Vilken tur att NUMA:s Kurt Austin är på plats och kan rädda liv och gäcka skurkarna...

Men här händer det mer än så. Forskare försvinner från ett laboratorium. Ett enzym som kanske kan förlänga liv hittas djupt i havet på en plats kallad Den förlorade staden, samtidigt som otäcka gorgonalger växer med rasande fart och hotar världshaven. Här finns fartfyllda äventyr under isen, uppe i luften, i bilar, båtar, ubåtar och en skurkaktig familj i form av Emil och Racine Fauchard som satsar på inget mindre än världsherravälde och evigt liv. Somligt blir förstås väl otroligt men det är utan tvekan lättläst och oavbrutet fartfyllt och spännande. Det är lite Indiana Jones och James Bond över det hela. Kanske inte så lite heller, och det är väl inte det sämsta? Stark trea i betyg. 390 sidor.