Clive Cussler: Störtflod (Wahlströms 1998)
(Flood Tide. 1997)

Trettonde boken på svenska om Dirk Pitt, major och chef för NUMA:s avdelning för speciella projekt. Projekt som mer eller mindre alltid handlar om uppdrag på och under vatten. Här börjar det med att Pitt fått semester och i en lånad stuga skall koppla av och läka sina sår från tidigare äventyr när hans nyfikenhet över en granne tar överhanden.

Vid ett nattligt dyk visar sig sjön han semestrar vid vara en hemsk begravningsplats och medan Pitt är där under ytan börjar ytterligare kroppar falla ned omkring honom, dumpade från en båt med anknytning till hans mystiska granne. Plötsligt är Pitt upp till öronen insyltad i en skrupelfri kinesisk affärsmans smuggelaffärer, affärer som rör handel med människor. Qin Shang, mångmiljonär med kontakter högt upp i både kinesisk och amerikansk regering, smugglar in kineser i USA och hittills har immigrationsmyndigheterna inte kunnat göra någonting. Man misstänker förvisso Qin men minsta lilla bevis har man inte. Inte förrän Pitt blandar sig i leken och ställer till ett helsike för kinesen, samtidigt som han själv utsätter sig vedergällningsaktioner från den galne mannen.

Action och hjältedåd helt i stil med en James Bond-film och nästan lika fartfylld som de övriga böckerna om Pitt. Men bara nästan. Det här är bra men inte riktigt så spännande som jag hoppats och förväntat mig efter att ha läst om Dirk Pitts tidigare äventyr. 479 sidor.
Clive Cussler: Isstaden (B. Wahlströms 2001)
(Atlantis Found. 1999)

I en gammal gruva upptäcker man forntida inskriptioner. När den rasar samman och begraver gruvägaren och några forskare levande räddar vår hjälte Dirk Pitt dem. Det visar sig att gruvan inte rasat ihop av en slump utan sprängts och väl räddade av Pitt kommer så skurkarna tillbaka med skjutvapen. Pitt visar på nytt vad han går för.

I Antarktis finner man ett riktigt gammalt skepp begravt under isen och en gammal tysk ubåt från andra världskriget anfaller ett amerikanskt forskningsfartyg. Överallt är Dirk Pitt och kamraten Al Giordino med och undersöker historiska fynd och tampas med skurkar. Till slut syns ett samband mellan alla dessa olika fynd och anfallande banditer och sambandet är förstås Karl Wolf som suktar efter inget mindre än världsherravälde.

Dirk Pitt får en tuff motståndare i Wolf som självklart äger ett par hundra miljarder dollar och är hur mäktig som helst. Tur att Pitt är en mix mellan Stålmannen och James Bond. Det började så lovande och jag tänkte, äntligen en riktigt bra bok om Dirk Pitt igen (de senaste har varit besvikelser), men så blev det liksom snarare sämre och mer otroligt allt eftersom. Det här är som helhet högst medelmåttigt. Fullt med pangpang men väl mycket transporter och vistelse i isande kyla, blåst och snö. Att hjältarna klarar biffen med hjälp av ingen mindre än en viss Clive Cussler (författaren själv) som figurerar som gruvingenjör gör inte saken bättre. Pitt-böckerna kan mest liknas vid en Bondfilm i bokform och jag gillar förvisso Bond, men det här är bara snäppet bättre än senaste Störtflod och Ormguden. 464 sidor.
Clive Cussler: Nemos arv (Wahlströms 2003)
(Valhalla Rising. 2001)

År 1035 glider en vikingaflotta längs Amerikas östkust. Vikingarna går i land men slaktas snart av indianer.

År 1894 är fartyget Kearsarge ute på stora havet. Ett stort havsmonster (en ubåt faktiskt) dyker upp framför dem och sedan ned under dem. Och detta okända monster skär upp skrovet på Kearsarge som börjar ta in vatten.

År 2003 är det gigantiska lyxfartyget Emerald Dolphin ute på sin första resa. Flera tusen personer är ombord. Terrorister sänker fartyget. Och Clive Cusslers store hjälte Dirk Pitt dyker upp och räddar dagen.

Efter en hejans massa action (dödliga flyguppvisningar, slagsmål, sjunkande ubåtar och mycket annat) står det klart att det enormt framgångrika och beundrade företaget Cerberus står bakom dessa terrordåd. Chefen Curtis Merlin Zale skall bli än mäktigare. Han har lejt en massa mördare och mutat halva kongressen för att kunna få sina planer att gå i lås. Men på något mysko sätt är Dirk Pitt och hans NUMA-polare är alltid framme och sätter käppar i hjulen.

Här händer massor och detta är den bästa Dirk Pitt-boken på mycket länge. Ofantliga äventyr, det ena otroligare än det andra, får vi vara med om. Snart vet man inte vad som är verkliga fakta och fantasi i berättelsen. Cussler blandar friskt historiska data med sin uppdiktade romanberättelse. Dirk Pitt i bokform är som en James Bond-film. Allt är större än livet självt. Kvinnorna vackra och framgångsrika, men alla faller de för Mr Pitts ögon och charm. Skurkarna är de hemskaste varelser som finns. Och vår hjälte Pitt och hans polare stirrar hela tiden döden i vitögat och grejar ändå biffen till slut.

Ha ha, kan man säga för otroligt är det. När Cussler placerar sig själv som en hjälpande hand i storyn känns det lite smått löjligt. På samma sätt är den fantastiska datorn Max som klarar allt bara lite för mycket, men ja, jo, det går hem hos mig ändå. Action saknas verkligen inte och spänningen finns där från start. Och med en slutkläm där den som följt med i Pitts äventyr undrar vad som komma skall... 430 sidor.
Clive Cussler: Odysseus skatt (B. Wahlströms 2005)
(Trojan Odyssey. 2003)

Det börjar tusentalet år före Kristus. Vi är med och upplever en strid mellan achaier och dardaner, och följer med självaste Odysseus på hans resor. Sen är vi inne i år 2006 och stiftar bekantskap med Dirk och Summer, Dirk Pitts tvillingbarn han inte vetat om att han haft. Nu är de i dryga tjugoårsåldern och liksom fadern anställda av NUMA. Hela deras uppväxt och de två år som gått sedan förra boken kondenseras till max 10 rader, sedan handlar det bara om nya äventyr.

En brun sörja översvämmar Karibiens kuster. Syskonen försöker ta reda på vad det är för något och varifrån det kommer, men så mycket står klart att den bruna geggan är synnerligen hälsovådlig. Ungdomarna dyker och finner något spännande...

Den hemskaste orkanen någonsin sveper in över Mexikanska Golfen och Karibien. Ett flytande hotell och nöjespalats hamnar mitt i orkanens väg och måste räddas av Dirk Pitt. Sedan måste han också försöka rädda sina barn då orkanen förstört deras undervattenskammare. Och ovanpå allt detta finns den hemlige mångmiljardären Skuggan som i hemlighet håller mängder med forskare i fångenskap och planerar otäcka överraskningar för mänskligheten. Bland annat skall han leda om Golfströmmen så att stora klimatförändringar gör världen till en kallare plats...

Dirk Pitt och Al Giordino börjar bli gamla och slitna och funderar på att sluta vara i händelsernas centrum och utsätta sig för livsfaror. Den här gången är det mycket historia läsaren får sig till livs och ytterst lite spänning. Barnen Dirk och Summer är huvudpersoner i ganska stora delar av berättelsen och självaste Clive Cussler dyker upp i slutet. Amiral Sandecker ger Dirk Pitt ett storslaget erbjudande och Pitt själv friar till sin älskade. Nytändning eller avveckling av den här bokserien är ett måste för detta förtjänar nästintill betyget två. 429 sidor som jag hade visst besvär med att ta mig igenom. Det här grep aldrig tag i mig som läsare.