Mason Cross: Ett långt spår av blod (Modernista 2017)
(The Killing Season. 2014)

Den galne seriemördaren Caleb Wardell lyckas rymma strax före sin planerade avrättning och kan fortsätta sitt urskillningslösa mördande. Wardell som kallas Chicagoprickskytten skjuter ung som gammal, man som kvinna, men nu inte bara i Chicago.

FBI kallar in spårhunden Carter Blake som har ett förträffligt rykte vad gäller att lyckas med sina uppdrag och han känner dessutom Wardell sedan sin tid i specialtrupperna. Utredarna hos FBI lyssnar med stor skepsis på Blakes idéer men tvingas snart erkänna att mannen lyckats förutspå Wardells beteende skrämmande väl. Mannen vet kanske verkligen vad han talar om...

Tillsammans med FBI-agenten Elaine Banner ger sig Blake iväg efter Wardell som verkar förflytta sig slumpmässigt över landet. Men så är det såklart inte alls, mannen har en plan. Och det verkar alltmer som att ensamvargen Wardell verkligen samarbetar med någon okänd, eller rör det sig bara om en copycat?

En typisk seriemördarjakt som tusentals andra, men Carter Blake verkar vara en spännande figur att följa och den här första boken i serien är egentligen inte alls så dum. Den gav mersmak så jag tar gärna och läser vidare i del två. Hm, skall det vara en stark betygstrea eller en fyra för de här 384 sidorna?
Mason Cross: Den onde samariten (Modernista 2018)
(The Samaritan. 2015)

Den okände personen som tidningarna ger namnet Samariten hjälper utsatta kvinnor i nöd. Flera kvinnor som fått motorstopp eller punktering bland bergen utanför Santa Monica i Kalifornien har visst stött på personen och sedan försvunnit med sina fordon. Efter en tid har de saknade kvinnorna påträffats mördade!

Kriminalinspektörerna Jessica Allen och Jonathan Mazzucco söker en mördare i LA. Jessica drar sig dock till minnes liknande fall från sin tid i Washington D.C. så snart står det klart att Samariten varit verksam i många år och på många olika håll i landet. Nu vill Jessica lösa fallet å det snaraste, annars kommer FBI att klampa in och ta över hennes utredning.

Problemlösaren Carter Blake är på väg till Los Angeles. Han vet vem Samariten är men vill helst inte avslöja det. Samariten är nämligen en gammal bekant, en mindre populär före detta kollega från en mycket hemlig grupp man inte talar högt om. Men stoppas måste han såklart för en galen mördare kan ju inte få gå fri!

Så synd bara att polisens utredning snart pekar på att det är just Carter Blake själv som är den galning som eftersöks...

Fast Carter Blake är givetvis en schysst kille på det godas sida. Tyvärr har han visst omgett sig med helt fel personer i sitt förflutna för än en gång är det en någon bekanting från förr som begår hemska våldsdåd. Blake är en smart och rådig figur, lagom mystisk och spännande. Tyvärr skruvas inte spänningen upp så värst förrän precis mot avslutningen så helhetsbetyget får stanna vid en medeltrea för de här 432 sidorna.