Michel Crespy: Headhunter (Isell & Jinert 2003)
(Chasseurs de têtes. 2000)

Hur långt är du beredd att gå för att få ett jobb? Jérôme Carceville blir kontaktad av stora, kända headhuntingföretaget De Wavre. De håller på att leta upp ett gäng synnerligen dugliga kandidater för framtida chefsbefattningar i alla de stora företagen. Vill han kanske vara med och visa vad han går för? Jodå, det vill han.

Tillsammans med ett stort antal människor gör han det ena testet efter det andra, låter sig intervjuas och läkarundersökas och inledningen på boken är synnerligen trevlig läsning. Starten är en ren och skär fempoängare. Carceville känner sig väl rustad i konkurrensen även om han nu ändå blivit friställd. Det är ju givet att han kommer att gå långt. Sådana här tester har han ju gjort förr, han vet vad han skall svara för att lyckas och banne mig om han inte är med till finalrundan.

Och finalrundan blir verkligen speciell. De Wavre skickar iväg finalisterna till en ö där de indelas i tre grupper. Carceville och de två andra starkaste kandidaterna blir ledare för varsitt gäng. Beväpnade med en dator och sina kunskaper skall de leda ett påhittat företag till stordåd; utarbeta kampanjer, annonser, planera marknadsåtgärder, köpa och sälja utrustning, anställa personal, hålla koll på konkurrenterna. Av och till kommer direktiv till grupperna med diverse ändrade förutsättningar i takt med att grupperna börjar jobba på sina olika sätt. Snart står det klart att den inledande vänskapen inte betyder så värst mycket när ett nytt jobb står på spel.

Nu gäller det att spela tufft, kanske inte alltid ärligt och enligt reglerna, men skall man verkligen ta till rena våldsdåd?? Ja, rollspelet blir snart blodigt allvar. Och hur annorlunda och skojigt det än var till en början sitter man snart och väntar på att det skall hända något på riktigt. Men det är bara tester och övningar och sen är boken slut! Lätt lurad känner man sig, för vad skulle det hela leda till? Nytt jobb, visst. Men om flera sökande är precis lika bra och ingen ger sig, vad händer då? Annorlunda, som sagt, men det håller inte hela vägen. 382 sidor.