Robert Crais: Dödens ängel (Forum 2001)
(Demolition Angel. 2000)

Ibland kan en bok bara bli för lång. Det är den här. Det är förvisso bara 371 sidor men boken hade blivit bra mycket bättre av att vara 3 sidor kortare! Då hade den stuckit ut från mängden, varit lite annorlunda istället för att vara den dussindeckare den nu är... men den är faktiskt ganska spännande. Slutet blir en riktig nagelbitare. Nästan. Deckartidskriften Jurys betyg (lägsta tänkbara) är oförtjänt lågt.

Carol Starkey har varit bombtekniker och själv blivit utsatt för en riktig bombexplosion, en explosion som kostade hennes partner och älskade livet. Hennes eget hjärta stannade, men sjukvårdspersonalen fick liv i henne igen. Det ligger tre år tillbaka i tiden. Nu hotar en ny bombman staden och när explosionen är ett faktum har ytterligare en polisman dött. Den här gången tänker Carol Starkey ta fast gärningsmannen.

Mr Red är en ökänd bombterrorist. Han har slagit till på flera ställen runtom i landet under flera år men aldrig fångats. Han är utomordentligt skicklig. På Internet diskuterar man hans brott och han har en stor skara hemliga beundrare. Mr Reds eget mål är att hamna på FBI:s lista över de 10 mest eftersökta terroristerna, ett bevis på att han är en av de farligaste personerna som går lösa i landet. Nu finner Carol Starkey vissa tecken på att det är just Mr Red som ligger bakom bomben som nyligen exploderat. En stor undersökning drar igång.

Så visar det sig att det inte är Mr Red som är ansvarig. Det är någon som härmar honom. Och det är förstås mer än vad den riktige Mr Red tänker tåla!