Douglas Coupland: Schampoplaneten (Bra Böcker 1995)
(Shampoo Planet. 1992)

Tyler Johnsons mamma är en övervintrad hippie, ensamstående med tre hemmaboende barn, arbetslös. Hon har förstått att hennes gamla drömmar aldrig kommer att gå i uppfyllelse.

Tyler Johnson är 21år, samlar på hårschampon, säljer fejkade märkesvaror och studerar hotellmanagement. Han har precis kommit hem efter en resa genom Europa. En resa som till en början var hur trist som helst, fylld av hemlängtan till familjen och flickvännen Anna-Louise, men som till slut blev en härlig kärlekssemester med fransyskan Stephanie. Väl hemma ter sig Parislivet mycket avlägset. Kärleksaffären avslutad som den semesterflirt den var. Livet hemma fortsätter där det tog en paus för Europaresan.

Så plötsligt står Stephanie och knackar på hans dörr, och hon är förstås Anna-Louises raka motsats, men på något sätt honom ändå lika kär. Otroheten går till slut inte att dölja och flickvännen tackar för sig. Tyler lever rövare med Stephanie, far runt i USA, men snart så har hon funnit en ny kille och där står Tyler, ensam, borta från familjen, utan flickvän och med olika småjobb han ogillar.

Ja, vad säger man om det här? Bättre än jag trott. Både skojigt nonsens och tänkvärda bitar. Ett drama, en modern saga om dagens ungdomar, osäkerhet, förvirring, vänskap, beslutsångest, pengabrist, splittrade familjer och stor kärlek. 265 sidor.