Michael Cordy: Mirakelkedjan (W & W 1999)
(The Miracle Strain. 1997)

Dr Tom Carter är genforskare och befinner sig i Stockholm för att ta emot Nobelpriset. Då rusar en beväpnad person fram med pistol och den kula som är ämnad för dr Carter dödar istället hans fru. Naturligtvis kommer mördaren undan. Väl hemma i USA igen visar det sig att Carters dotter bär på genetiska anlag för en dödlig sjukdom och kommer att vara död inom ett år. Carter har självklart bara ett mål i sikte nu; att nyttja alla sina kunskaper och resurser för att bota sin dotter. En desperat kamp mot klockan börjar och alla så till en början lovande försök slår bakut och misslyckas. Här krävs inget mindre än ett mirakel.

Och så en dag kontaktas doktorn av ett hemligt brödraskap som säger sig ha kommit över Kristi reliker och Carter blir eld och lågor. Jesus kunde ju göra sjuka personer friska med handpåläggning, kan Carter identifiera gudomligt DNA ur relikerna och finna lösningen där? Samtidigt jagar den fanatiska mördaren efter dr Carter och han kommer inte att misslyckas igen!

Ja, som du förstår är det här otroligt värre. För att delvis komma ifrån detta har författaren låtit boken utspelas några år in i framtiden och vem vet vad forskningen lett fram till då? Att jaga rätt på personer som blöder från händer och fötter, precis som Jesus på korset, att samla tårar från gråtande tavlor och statyer och vatten från heliga källor för att finna just det som kan vara lösningen, känns på samma gång både fräscht och helt vansinnigt och det är väl därför jag är kluven i mitt betyg. Det här är lika originellt och spännande som det känns fullkomligt otroligt och osannolikt. Lättläst är det hur som helst och köper du upplägget har du en rätt juste thriller att läsa. 435 sidor.