Alfred Coppel: Flight 17 från San Francisco (Forum 1977/1989)
(Between the thunder and the sun. 1971)

Chris Aymar har varit pilot i många år hos Transcontinent Airlines. Han är känd som mycket duktig men också strikt och respektingivande, ibland kanske rentav iskall och hård. Kabinpersonalen har ett slags älska/hata-relation till honom.

Nu gör sig kapten Aymar redo för att sköta Boeing 707, Flight 17 och ta ett par hundra passagerare från San Francisco till Miami, Florida.

Tyvärr blir detta långt ifrån den rutinflygning man förväntat sig. Ett oväder man planerat att undkomma ändrar helt karaktär och lokalisation och blir en fullfjädrad orkan mitt i deras väg.

Och orkan eller inte, hur skall man hantera den beväpnade mannen i kabinen som å det bestämdaste kräver att de skall flyga till Kuba istället?

Ja, istället för en vardaglig tripp till sol och värme blir det en mardrömsfärd med hårda vindar och en skottskadad flygplanskropp. Kaos i kabinen minst sagt…

Det här är en lättläst flygplansthriller i högt tempo på bara 244 sidor. Rätt spännande förvisso men sagan känns också ganska daterad, ja föråldrad med ett annat ord. Framförallt säkerhetsföreskrifterna känns såklart riktigt omoderna. Det verkar inte vara några som helst problem med att vare sig få med sig ett skjutvapen ombord eller kunna röka när man har lust… Men ett okej medelbetyg kan ju alltid utdelas, absolut, det är berättelsen värd, varken mer eller mindre.
Alfred Coppel: Ge mig en hjälte (Bra Spänning 1989)
(Show me a hero. 1987)

Harry Redding är Hollywoods nya superstjärna, en tuff machohjälte som klarar allt. Nu har han fått en idé som är lika genialisk som fullkomligt galen.

Det har gått mer än ett år sedan den amerikanska ambassadören i Libanon och dennes personal kidnappades. Sällskapet förmodas ännu vara i livet men i händerna på terrorister, terrorister som USA såklart inte förhandlar med...

Men in på scenen alltså Harry Redding. Han är omtyckt och har ett nätverk och en förmögenhet att utnyttja. Nu vet man tydligen var diplomaten och hans anställda hålls gisslan. Redding planerar i största hemlighet ett eget fritagningsförsök! Han vill spela hjälte i verkliga livet nu, inte bara på vita duken...

I samband med att Reddings nya krigsfilm skall spelas in i norra Afrika smyger man med en samling elittränade soldater. Dessa skall ge sig in i Libyen och med en rask överraskningsattack frita de kidnappade... så är det tänkt i alla fall.

Ja, Redding anställer ex-majoren Quary som sedan sätter i gång med att få fram fler soldater och den utrustning som behövs. Fyrtio sidor från slutet är Quary och Redding redo för ett fritagningsförsök...

Ge mig en hjälte är en lättläst bagatell till actionthriller. Den stora delen utgörs av personalrekrytering och materialinförskaffande, förberedelser helt enkelt. Temat är ett potentiellt livsfarligt uppdrag för legosoldater kamouflerat som en filminspelning. Allt kryddat förstås med en liten romans och en möjlig förrädare i de egna leden...

Kan ambassadör Lyman och ytterligare elva amerikaner räddas? Skall Redding bli hjälte på riktigt eller kommer allt att sluta med katastrof?

308 sidor med ett medelbetyg. Fast betygstvåan ligger inte jättelångt borta ärligt talat. Detta var väl inte superspännande nej, så som helhet okej kanske men inte mer än så.