Susan Cooper: Ovan hav under sten (Bonniers Junior Förlag 1983/87)
(Over Sea, Under Stone. 1965)

Syskonen Barney, Simon och Jane Drew semestrar i Cornwall. Gammelonkel Merry smyger runt och beter sig mystiskt. En skattletardag på vinden i gamla Grey House finner syskonen en urgammal karta. Uppjagade inför möjligheten att finna en gömd och glömd skatt ger de sig ut på ett sök. Men att tyda kartan är inte lätt, somliga texter är på främmande språk och gåtor som Ovan hav, under sten är kluriga att lösa. Och inte får barnen söka ifred heller. Mörkrets makter jagar också efter skatten... Det här är början på en ganska spännande fantasyserie, lämplig kanske från ungdomsåren och uppåt. Den är som helhet inte alldeles lätt att läsa, men väl värd det eventuella besväret. Ett absolut måste är att läsa dem i turordning!
Susan Cooper: En ring av järn (Bonniers Junior Förlag 1982)
(The Dark is Rising. 1973)

Utgiven som den första boken på svenska i serien, men luras inte att börja med någon annan del än Ovan hav under sten! Här stiftar vi bekantskap med unge Will Stanton, sjunde sonen till en sjunde son, en ung pojke med stora krafter. Han blir vid sin 11-årsdag en av De Gamle, en av Ljusets förkämpar som skall slåss mot Mörkret. Will kan till sin förvåning förflytta sig mellan tid och rum men han är ännu ganska osäker på sina krafter. Tur att han har hjälp av syskonen Drews gammelonkel Merry som visar sig vara en av de mäktigaste Gamle som finns... Och det är hjälp han kan behöva då han får en ring av järn och skall samla de andra fem Tecknen som Ljuset behöver för sin urgamla kamp mot ondskan. För Mörkrets Furste gör vad han kan för att locka Will på villospår.
Susan Cooper: Lövhäxan (Bonniers Junior Förlag 1983)
(Greenwitch. 1974)

Den gamla skatt som syskonen Drew funnit i första boken Ovan hav under sten har försvunnit från museumet, stulen av Mörkrets män. Barnen Jane, Simon och Barney skall tillsammans med gammelonkel Merry försöka återfinna den. De träffar Will Stanton och gör gemensam sak mot Mörkret. Fast utan den gyllene harpan är de chanslösa och den har Lövhäxan kontroll över. Och hon är på ett hemskt humör och vill inte ge den ifrån sig...
Susan Cooper: Gråkungen (Bonniers Junior Förlag 1984)
(The Grey King. 1975)

Will Stanton har varit mycket sjuk och ligger och yrar, tror familjen. Han säger de mest konstiga saker. I själva verket försöker han att minnas viktiga saker. Han har glömt något högst väsentligt i sin kamp för Ljuset, mot Ondskan. Om han bara kunde minnas... Han reser bort för att hämta krafter och träffar Korppojken Bran, en albinokille med en fantastisk hund som kan se vinden. Mörkret lockar fram osynliga jägare och det gör att ingen tror på det Will och Bran säger. Will är varnad, han får inte väcka Sovarna, men det gör han. Och Gråkungen är en av de mäktigaste Mörka. Riktigt, riktigt spännande. Bästa boken i serien.
Susan Cooper: Silverträdet (Bonniers Junior Förlag 1985)
(Silver on the tree. 1977)

Så närmar den sig, slutstriden mellan Ljuset och Mörkret. Will Stanton har samlat Tecknen, fixat fram harpan och gralen och nu återstår kristallsvärdet. Och det skall albinopojken Bran ha. Men att finna svärdet är inte lätt för Mörkret breder ut sig, ligger både före och jagar efter. Svärdet skall finnas någonstans i det Förlorade Landet, i ett torn där man inte kan komma in. Men de tänker försöka, och med svärdet i sin hand skall sen Bran hugga en kvist från det blommande silverträdet. Till slut står det dock klart att de Sex med Tecknen, Will Stanton, Bran, gammelonkel Merry, syskonen Jane, Simon och Barney inte kan avsluta fajten. Endast en människa kan välja Ljuset eller Mörkret som slutsegrare. Och när den utvalde människan sagt sitt och gjort sitt val är bokserien avslutad.