Robin Cook: Ont uppsåt (Wahlströms 1991)
(Harmful Intent. 1990)

Läste första gången den här boken vid utgivningen 1991. Nu, 2005, greppar jag den för att läsa den igen och det jag minns är att jag tyckte det var en bra bok. Hade nästan bestämt mig för att sätta betyget fyra redan från början. Men nej, så kan jag inte göra och nu efter genomläsningen visar det sig att en fyra hade varit väl generöst. Riktigt så bra var det inte, om än bitvis ganska spännande. Jag plockar bort en betygsstjärna för detta är rätt likt en tidigare bok av Cook (Genväg till döden).

Även här är det en läkare (narkosläkaren Jeffrey Rhodes) som råkar ut för att hans patienter dör, han anklagas för mord och måste ensam finna sanningen (och kärleken!). Jeffrey måste hålla sig undan både lagens långa arm och efterhängsna goda/onda män som vill/inte vill se dr Rhodes finna lösningen. Som du självklart redan förstått är det någon som avsiktligt förgiftat narkospreparat, och inte bara för Jeffrey utan för många andra läkare på andra sjukhus i staden. Alla narkosläkarna har hängts ut i press och media, anklagats för felbehandling och till och med mord och dömts till höga skadestånd eller fängelse. Karriären i spillror! Någon har till och med tagit anklagelserna så hårt att denne begått självmord. Usch, så hemskt.

Jeffrey Rhodes måste finna ”mördaren” och det snabbt. Han kan själv inte gömma sig för rättvisan hur länge som helst (han är ju ändå dömd till fängelse). Naturligtvis finns det en sjuksköterska för Jeffrey att bli kär i också. 408 sidor med ett betyg med en viss anstrykning åt det starkare hållet.
Robin Cook: Liv till salu (Wahlströms 1992)
(Vital Signs. 1991)

Dr Marissa Blumenthal (från boken Utbrott) är tillbaka. Den här gången kämpar hon och maken Robert för att få barn. Allt annat i hennes liv är perfekt; jobbet, äktenskapet, ja allt. Tyvärr börjar barnlösheten tära på både man och hustru. Det har varit många misslyckade försök, tester och utredningar. Mycket pengar har satsats, tid tänkt för arbete och vänner har gått åt. Paret är nära att ge upp. Nu visar de senaste undersökningarna att Marissas äggledare är förstörda och hennes enda hopp till barn är genom provrörsbefruktning eller adoption.

Man väljer att försöka med provrörsbefruktning men Marissa kan inte köpa förklaringen till hennes förstörda äggledare. Besatt av att finna ett svar söker hon mer info om den mystiska sjuka som förstört henne inombords. Hon finner fler och fler kvinnor som visar sig vara i samma situation som hon själv och tillsammans med Wendy skall de titta närmre på den kända kvinnokliniken. Självklart väcks bara fler frågor. Några svar får de inte och vips så snokar kvinnorna vidare runtom i världen.

Jakten på de förstörda äggledarna tar dem till både Australien och Hong Kong och det hela blir mer som en reseskildring än en medicinsk thriller. Klyftan mellan Marissa och maken växer när hon flackar runt och letar efter både en försvunnen författare och hemliga kinesiska gangstersällskap... Det hela är hur otroligt som helst och tyvärr inte så värst spännande heller. 328 sidor som räckte alldeles för länge, men jag är snäll och bjussar på ett medelbetyg åt det svagare hållet.
Robin Cook: Blind vrede (Wahlströms 1993)
(Blindsight. 1992)

En gangsteruppgörelse i New York ger både polisen och rättsläkare Laurie Montgomery fullt upp. Bossar ger order till sina underlydande hantlangare och liken samlas på hög. Det kastas syra i ansiktet på folk, människor skjuts, andra hackas i bitar och dumpas i havet. Ja, det finns många lik för Laurie att skära i.

Mer intresserad är hon dock av de unga och framgångsrika personerna som just nu i strid ström hamnar på hennes obduktionsbord, till synes döda av en överdos knark. Visst breder knarket ut sig överallt, men det verkar ändå inte finnas något klart tecken på att hennes lik varit ens lite intresserade av droger, snarare tvärtom. Anhöriga vittnar om renlevnadsmänniskor, hälsofreak och garanterat avståndstagande f.d partners och släktingar. Så varför har de tagit knark?

Ja, Laurie är som ung och färsk rättsläkare nyfiken. Men hennes chefer ser inget mysterium och ber henne ligga lågt, och även anhöriga vill ha en diskret utredning av dödsfallen. Laurie snokar dock vidare på eget bevåg och retar upp både sina kollegor och polisen. Samtidigt börjar Laurie känna ett visst intresse för den mycket framgångsrike doktor Jordan och på något sätt liknande känslor för Jordans raka motsats, polismannen Lou. Ett medicinskt mysterium kryddat med en obligatorisk läkarromans. Det hela blir en typisk Robin Cook-bok på 347 sidor.
Robin Cook: Nådatid (Wahlströms 1995)
(Terminal. 1993)

Det är nästan så jag vill säga; har du last en av Robin Cooks medicinska thrillers så har du läst alla. Men det vore väl inte riktigt sant, några böcker sticker ut åt olika håll. Fast just upplägget i den här boken kommer du säkert att känna igen. ”En driftig och framåt läkare på sjukhus upptäcker oegentligheter och måste finna sanningen. Han retar upp somliga, skrämmer andra och folk börjar jaga efter honom. Någonstans under resans gång kärar han ned sig i en duglig kvinna, gärna en sjuksköterska. Skurkarna åker fast, doktorn finner lyckan och kärleken! Slut” Ja, det är väl egentligen storyn här i korta drag.

Den driftige mannen är unge Sean Murphy, läkarstudent och en mycket skicklig forskare. På minuskontot står ett kriminellt förflutet i tonåren och en kaxig attityd som ofta retar upp omgivningen. Om 48 timmar skall han ha lämnat Boston för en praktikplats i Miami, och det är inget han ännu berättat för sin flickvän. I Miami söker sig Sean till den världsberömda men samtidigt mycket hemliga Forbes cancerklinik. De har lyckats få 100 % helt friska patienter efter insjuknanden i en mycket speciell cancerform. Det här är något som forskaren Sean är mycket nyfiken på att veta mer om.

Som du förstår vill Forbes inte att Sean som praktikant skall ägna sig åt att avslöja hemligheterna kring deras framgång. De har andra mer passande studentprojekt åt honom. Men Sean snokar vidare och får faktiskt hjälp av sin gamla trogna flickvän Janet som också lämnar Boston för att jobba som sköterska på Forbes. Snart rotar de bland gamla journaler, i datorerna, stjäl läkemedel, gör inbrott, snor bilar, ljuger och bedrar. Allt för att avslöja än större bovar – bovar som leker med människoliv. Och har jag inte redan sagt det kompliceras bilden av att det smyger runt en galen städare på kliniken och tar livet av valda patienter... oj, oj, oj.

Dramatik och spänning under 348 sidor. Äsch, jag bara skojar, det hela är rätt uddlöst och förutsägbart. Medelbetyg räcker bra.