Robin Cook: Manipulator (Norstedts 1987)
(Mind Bend. 1985)

Det unga gifta paret Jennifer och Adam kämpar med jobb respektive studier och för att få ekonomin att gå ihop. Jennifers familj har pengar men att låna av svärföräldrarna vägrar Adam att göra. Hans föräldrar har också pengar men Adam vill stå på egna ben. Dessutom har hans far aldrig gillat den tjej Adam gift sig med, så att ens få låna är tveksamt. När Jennifer blir gravid är det himmel och helvete på samma gång. Ingen vill egentligen tänka på abort men hur skall de ha råd med barn? Jennifer jobbar som dansare och det måste hon ju i så fall sluta med. Och därmed skulle inkomsten upphöra. Adam pluggar till läkare och kommer inte att dra in några pengar själv på flera år... Kärvt läge!

Adam bestämmer sig till omgivningens förskräckelse för att lägga läkarstudierna på is, göra uppehåll och söka sig ett jobb. Han finner drömjobbet; läkemedelsförsäljare hos det populära, stenrika företaget Arolen. Allt skall nog bli frid och fröjd, tror han. Men inte. Provtagningar visar att parets foster är synnerligen missbildat och borde aborteras.

Samtidigt finner Adam att arbetsgivaren Arolen förfogar över otäckt mycket personliga fakta rörande läkarkunderna. Och varför slutar alla läkare som följt med på företagets lyxkryssningar i Karibiska Havet på sina kliniker och börjar jobba på den hypermoderna Julian Clinic? Och varför sker där så förskräckligt många aborter? Och vad är det för läkemedel Arolen egentligen säljer och vill forska fram?

Adam finner sig sälja läkemedel som är uppenbart farliga och läkare som först varit avogt inställda till hans preparat höjer det vid ett återbesök till skyarna. Snart blir det en kamp mot klockan. Jennifer skall göra abort och Adam misstänker skarpt att fostret inte är missbildat. Men hur skall han kunna bevisa det och vågar han samtidigt berätta sanningen om världsföretaget Arolen Pharmaceuticals?

Rappt tempo. Lättläst och spännande. Visserligen ganska otroligt, men utan tvekan underhållande läsning på 292 sidor.




Robin Cook: Utbrott (Norstedts 1989)
(Outbreak. 1987)

Marissa Blumenthal är läkare och jobbar för CDC (Centers for Disease Control) i Atlanta. Nu kallas hon till ett privatsjukhus i Los Angeles där flera människor insjuknat i en okänd men uppenbart mycket smittsam sjukdom. Hon försöker få en samlad bild över var de sjuka varit, vad de gjort och vilka de träffat innan de insjuknat, men det är inte lätt. Flera är för sjuka för att intervjuas och folk börjar dö i snabb takt utan att någon diagnos kunnat sättas. Man isolerar offren och epidemin av vad det nu var ebbar sakta men säkert ut.

Marissa Blumenthal kallas så vidare iväg på liknande uppdrag till sjukhus i först Saint Louis och sen Phoenix och New York. Folk insjuknar och dör som flugor. Det visar sig vara Ebolautbrott, ett av världens mest dödliga virus som härjar i Amerika. Marissa jobbar oförtrutet vidare med att finna smittkällorna och har snart snöat in på tanken att det är någon som avsiktligt sprider Ebola. Marissas chef gillar inte den unga läkarens fantasifulla utredningsresultat och det gör förstås inte de ansvariga bakom dåden heller, för visst har Marissa rätt!

Hon kämpar ensam i sin jakt på svaren, men är det hon som jagar eller är det hon som är den jagade. Det lurar skurkar bakom alla hörn och allt handlar förstås bara om att tjäna pengar. Mer komplicerat än så behöver det inte vara. Andra halvan av boken där det blir en veritabel katt-och råttalek är det högt tempo och ganska spännande. För en solklar fyra i betyg skulle det varit mer spänning redan från start. I bokens början smittas folk till höger och vänster av ett dödligt virus, de blöder överallt och dör snabbt, ingen vet varför och Marissa far runt och ställer frågor och ber folk ta prover och använda skyddsutrustning. Förutsättningarna fanns där, men känslan av allvar, terror, spänning ville inte infinna sig. Det dröjde innan det tog sig på allvar. Men en stark trea blir ändå betyget för dessa 284 sidor.




Robin Cook: Genväg till döden (Wahlströms 1989)
(Mortal Fear. 1988)

Dr Jason Howard och hans läkarkollegor har alla genomfört mängder med hälsokontroller på sista tiden. Patienterna har förvisso inte varit i perfekt skick, men några riktiga varningssignaler på akut ohälsa har inte snappats upp. Det är därför de står både förvånade och skrämda när patienterna strax återkommer till sjukhuset för att klaga över synrubbningar, torr hud, håravfall, trötthet och därefter börjar dö som flugor i vad som verkar vara hjärtattacker. Obduktioner visar organ så förstörda att de omöjligt kan ha varit i gott skick på hälsoundersökningarna några veckor tidigare. Har EKG-apparaturen gått sönder? Har laboratoriet förväxlat proverna? Icke sa nicke, nästan fullt friska personer skrumpnar ihop och får sina inre organ att te sig hundra år gamla på några veckor. Hm, mysko.

Genforskaren Alvin Hayes har gjort en upptäckt och vill tala med Jason. Alvin kommer så långt att han hinner berätta att han gjort sensationella upptäckter som kommer förändra världen, när hans hjärta brister och han sprutar blod överallt. Dr Jason Howard bara måste finna ut vad kollegans hemligstämplade forskning handlat om och varför alla hans patienter dör. Och det helst snabbt, innan den mördare han har efter sig tar livet av honom...

Det finns potential till något riktigt spännande här. Tyvärr blir det inte mycket av det. Boven må vara okänd länge och kan bli en överraskning i slutet, men det hela känns lite blekt och sticker inte ut alls. Nästan mer romantik mellan doktor Jason och kvinnorna i hans omgivning än spänning på grund av en lös galen mördare. Visst är det värt en trea i betyg, men den går åt det svagare hållet. 252 sidor.




Robin Cook: Experimentet (Wahlströms 1991)
(Mutation. 1989)

285 sidor som utan tvekan är bland de sämsta Cook fått till. Ett fräckt omslag är bland det bästa med den här boken. Hade det inte varit för en helt ok inledning och en avslutning som överraskar positivt hade jag inte kunnat göra annat än att bjuda på lägsta betyg. Nu blir det som sagt en tvåa.

Doktorerna och äkta paret Victor och Marsha Frank vill ha ett barn till, ett syskon till lille David. Tyvärr kan inte Marsha föda det barn de så hett önskar sig, så en lämplig surrogatmamma letas upp. Lill-Victor föds och redan från första stund framstår han som speciell. Så klara blå ögon, så medveten... Det visar sig snart att Lill-Victor är smart, inget mindre än ett äkta geni. Men Lill-Victor är inte bara klyftig, han är elak också. Folk som Lill-Victor retar sig på dör under mystiska omständigheter.

Med sitt änglalika yttre, sin intelligens och sin ålder är det lätt att klara sig undan. Vem skulle misstänka en liten pojke som mördare? Pappan ser endast sonens goda sidor. Modern däremot kan till slut inte blunda för sanningen. Deras yngste son är ett monster. Och pappan börjar så sakteliga fundera på vad han varit med och skapat! Genetiker som han är har han förstås modifierat, förbättrat, hustruns ägg som senare utvecklades till Lill-Victor. Inte har han sagt något till någon och förbättring? Nej, inte direkt. Doktor Frank(enstein) har gjort ett stort misstag...

Visst låter det ganska spännande? Det tyckte i alla fall jag, men det blir det inte. Inte det minsta. Detta är bara otroligt och riktigt löjligt. Visserligen är Lill-Victor ett barn, men jag blir bara irriterad på hans överlägsenhet och föräldrarnas naivitet. Envåldshärskare i hemmet är yngsta sonen, han gör vad han vill, ingen protesterar. Geni eller ej, det känns fullkomligt osannolikt att killen kan lura alla i sin omgivning i flera år, arrangera flera mord, knäcka dataprogram och mycket, mycket mer. Är Du smart undviker du denna bok!