Robin Cook: Sfinx (Norstedts 1985)
(Sphinx. 1979)

(Första svenska utgåva kom 1979) Egyptolog Erica Baron har äntligen kunnat göra sina drömmars resa. Nu är hon i Egypten och skall få se pyramiderna, sfinxen och allt annat hon bara läst om och sett på bilder. I en liten antikvitetsaffär hittar hon fina saker. Det mesta är förfalskningar men hon gör ett otroligt och överraskande fynd och finner en äkta staty över farao Seti den förste. I naturlig storlek och i rent guld dessutom. Detta är en världshändelse! Statyn är värd miljoner, och aldrig har hon ens hört talas om dess existens. Men visst är den äkta.

Så kommer nya kunder till butiken. Från ett inre rum i affären ser hon ägaren mördas och statyn stjälas. Och sen handlar resten av boken bara om att Erica blir mer och mer besatt av att finna den försvunna statyn. Hon kommer i kontakt med konsthandlare och myndighetspersoner, skurkar och turister. Och det är så där lagom spännande. Erica far omkring och turistar samtidigt som hon är på jakt efter statyn. Naturligtvis vill skurkarna röja henne ur vägen.

Lättläst, rak story utan krusiduller. Det blir en trea i betyg, men den är svag. 291 sidor.
Robin Cook: Hjärna (Norstedts 1983)
(Brain. 1981)

Martin Philips är läkare i New York och just nu eld och lågor över den speciella dator en av hans kollegor konstruerat. En dator som kan avläsa röntgenbilder av hjärnan och som faktiskt är kapabel att ge förslag på diagnos, bara den matats med ett tillräckligt stort antal bilder att jämföra med. Så nu sitter Martin och stoppar in röntgenbilder och diagnoser från en mängd olika patienter som undersökts tidigare på lasarettet.

På annat håll börjar flera unga kvinnor, oberoende av varandra, känna obehagliga lukter, få dimsyn, huvudvärk och yrsel för att sedan kraftlösa falla ihop. Somliga av dessa unga kvinnors röntgenplåtar hamnar hos dr Philips och han tycker sig se förändringar av en typ han aldrig sett förr. Det ser ut som om en del av hjärncellerna förstörts. Hur? Varför? Ja, Martin måste få veta mer. Han kör fler röntgenbilder i sin nya dator och finner fler patienter som verkar ha samma mystiska skada eller sjukdom. Martin försöker stämma möte med patienterna för att se vad de kan ha gemensamt. Men på nåt sätt försvinner de unga tjejerna eller påträffas döda i diverse olyckor. När han så sent en kväll smyger sig in på patologen och stjäl ett lik för att ta en ny röntgenbild saknas patientens hela hjärna! Vad är det som är på gång?

Hans nyfikenhet gillas inte av sjukhushöjdarna och han varnas flera gånger; sluta med dessa undersökningar, annars...

Låter ju helt OK, eller hur, men nja, det är lite segt. En del beskrivningar av anfall och operationer är lite smått äckliga och livar upp men som helhet känns boken lite gammal. Det känns inte som något unikt med en hjärnscanner, eller hur? Och när verkligheten bakom de annorlunda röntgenbilderna avslöjas och den grymma sanningen står klar, ja då blir slutet i all sin hemskhet nästan löjligt. Och då går boken från att ha känts gammal till att vara ren science-fiction i några sidor. Sen är det slut och det hela har varit en liten besvikelse. 249 sidor.
Robin Cook: Feber (Norstedts 1985)
(Fever. 1982)

När Charles Martells hustru dog av lymfom bestämde han sig för att bli cancerforskare. Nu sliter han för att finna en bot och tror sig ha kommit närmre gåtans lösning. Tyvärr är han ensam om att tro det. Charles chefer kräver att han skall ägna sina timmar i laboratoriet åt andra mer prioriterade projekt! Projekt Charles själv anser är dömda att floppa stort.

Det är inte bara arbetsrelaterade problem Charles brottas med. Hemma ger äldste tonårssonen honom en tuff tid och dottern Michelle tycks aldrig bli fri från sin långdragna trötthet, feber och diffusa värk. Snart dör grannpojken av aplastisk anemi och egna dottern får till slut diagnosen myeloblastisk leukemi. Hon blir snabbt allt sjukare och måste intensivbehandlas med cellgifter. Tyvärr verkar de inte hjälpa. Charles finner snart att det närliggande återvinningsföretaget dumpar livsfarligt, cancerorsakande bensen rätt ut i vattnet där de bor.

Dr Martell börjar sin hopplösa kamp mot sina chefer, det mäktiga företaget och sin dotters sjukdom. Och det håller på att knäcka honom och resten av familjen. En spännande skildring av en faders desperata kamp för att rädda livet på sin dotter. Till vilket pris som helst. 377 sidor.
Robin Cook: Godplayer (Norstedts 1986)
(Godplayer. 1983)

305 sidor thriller i sjukhusmiljö med lite spänning, romantik, rivalitet, arbetsrelaterad stress, lögner, vänskap och mord i en helt okej mix. Betyget tre är måttligt till starkt.

Vi befinner oss på det stora sjukhuset i Boston där överraskande många nyopererade patienter hastigt och olustigt dött, patienter vars operationer gått utmärkt och där man absolut inte väntat sig komplikationer. Det verkar lite mystiskt och patologen Robert synar dödsfallen lite närmare. När han så börjat ana ett mönster ligger han själv på operationsbordet och blir nästa offer.

Goda vännen Cassie, också hon läkare, sörjer djupt vännens bortgång och är lite nyfiken på alla de här dödsfallen. Men hon har fullt upp själv på det privata planet. Cassie har besvärlig diabetes och hennes syn har blivit påverkad. Hennes make, den berömde kirurgen Thomas, har börjat bete sig allt mer skrämmande och står inte att känna igen. Thomas är förbannad på kirurgledningen då de skurit ned på hans operationstider och tar narkotiska preparat för att härda ut. Och på Bostonsjukhuset smyger fortfarande en okänd mördare omkring...