Dr Sheree Conrad och Dr Michael Milburn: Smart sex - vägen till ett intelligent sexliv (Richters 2002)
(Sexual Intelligence, The Groundbreaking Study That shows You How To Boost Your "Sex IQ" and Gain Greater Sexual Satisfaction. 2001)

Vilken underbar originaltitel. Hur skall man kunna motstå den? Ja, jag var naturligtvis tvungen att läsa boken, och det ångrar jag bittert. Tristare läsning får man leta efter. Det här är visserligen en amerikansk bok, men med ett svenskt förord som antyder att det nog finns en hel del matnyttigt i den även för svenska läsare. Och jodå, visst finns det somligt att lägga på minnet men som hel bok betraktat tycker jag du skall göra vad du kan för att slippa läsa den från pärm till pärm.

Låt mig ge dig godbitarna om du känner att du vill ha ett härligt sexliv och göra anspråk på att vara sexuellt intelligent:

Ett aktivt sexliv är hälsosamt. Tala ofta om sex med din partner, och tala öppet. Tala med dina barn om sex och samlevnad. Inbilla dig inte att alla andra i världen har perfekta kärleksliv och att det bara är du som ibland har problem, är trött, saknar lust etc. Tro inte att det är något fel på dig för att du har vad du tycker är udda fantasier. Att drömma och fantisera är hälsosamt. Det är när du känner dig tvungen att leva ut somliga fantasier i verkligheten du kan få problem. Var inte otrogen. Den överväldigande romantiken alla upplever i film och TV precis hela tiden är överdriven och spelad. Ställ inte upp på sex om du inte vill. Män tänker inte på sex hela tiden. En kvinna som ler mot en man har inte automatiskt gett samtycke till sex med honom. Skäms inte för din kropp. Praktisera säkert sex.

Och fler sådana här saker värda att tänka på, men som du säkert redan hade ett visst hum om. Det är plågsamt präktig läsning över drygt 300 sidor.