Michael Connelly: Fallet avslutat (Norstedts 2006)
(The Closers. 2005)

Harry Bosch träffar chefen för Los Angeles-polisen och får tillbaka sin gamla polisbricka. Efter flera års tjänstledighet och slit som privatdetektiv är han tillbaka i aktiv LA-tjänst. Tillsammans med gamla kollegan Kizmin Rider skall de klara upp gamla olösta fall. Det finns hur många som helst av dem, och Bosch ser verkligen fram emot detta svåra arbete för rättvisan måste förstås segra och de skyldiga få sina straff. Men hur lätt kan det egentligen vara att finna nya ledtrådar efter kanske flera år? Hur skall gamla vittnen kunna minnas korrekt? Är eventuella vittnen ens i livet? Dessutom verkar det som att gamla rapporter och bevis har en tendens att slarvas bort i polishuset.

Men vad gör väl det? Bosch är en envis jävel som aldrig ger upp. Nu tar han och Kiz på sig uppgiften att försöka lösa det mer än 15 år gamla mordet på den unga färgade flickan Rebecca Verloren. Framsteg inom DNA-tekniken har nu inneburit att man har ett faktiskt vävnadsprov från en misstänkt pistolskytt...

Bosch o Kiz frågar gamla poliser och vittnen, snokar runt och märker snart att de föregående utredarna inte gjort ett alltför noggrant arbete. Här finns misstankar om rasistdåd, en möjlig mörkläggning från polisens sida och föräldrar som aldrig slutat tro på ett straff för den skyldige. Bosch spelar högt med journalister och misstänkta och efter 401 sidor är boken slut och Bosch har naturligtvis lyckats finna en mördare. Det är så där lagom intressant och spännande hela tiden utan varken toppar eller dalar. Kanske rentav att betyget två är något närmre än en fyra. Lättläst är det hur som helst, men långt ifrån Connelly när han är som bäst.
Michael Connelly: Räven (Norstedts 2008)
(Echo Park. 2006)

För 13 år sedan misslyckades Harry Bosch med att finna den försvunna Marie Gesto. Bosch var säker på att hon mördats och han hade också en misstänkt och en stark känsla av att denne var den skyldige, men bevisningen saknades. Försvinnandet blev aldrig uppklarat...

Nu, 13 år senare jobbar Bosch på avdelningen för de gamla, kalla fallen, de olösta mysterierna. Kan man kanske idag med nya undersökningsmetoder, DNA-teknik och annat finna bevis och avsluta fallen? Ja, Bosch håller Marie Gesto-fallet levande. Av och till genom åren har han tagit fram mappen och funderat vidare. Alltid lika resultatlöst. Nu har polisen stoppat Raynard Waits som visade sig ha två styckade kvinnor i soppåsar i sin skåpbil. Han gör en överenskommelse och tar på sig totalt nio mord bara han slipper dödsstraff. Ett av morden är det på den saknade Marie Gesto för så länge sedan!

Äntligen kan Bosch avsluta fallet och flickans föräldrar få veta sanningen. Frågan är dock om Waits ens talar sanning! Bosch är heller inte speciellt glad över överenskommelsen Raynard gjort. En galen seriemördare skall inte få strafflindring, han förtjänar ju lagens strängaste straff. När Raynard förs ut i skogen för att visa var Marie Gestos kvarlevor finns går allt åt pipan... Räven Raynard är en listig kille, men kan han överlista Harry Bosch? 389 rätt spännande sidor. Stark trea, blir betyget.
Michael Connelly: Hotet (Norstedts 2009)
(The Overloook. 2007)

Mellan pärmarna ryms 222 sidor kortroman om terrorister i Los Angeles. Det bjuds på en rätt spännande och lättläst hög-tempo-berättelse med särskilda mordrotelns Harry Bosch i huvudrollen. Det är mer handfast action än djup story och fina karaktärsbeskrivningar och det hela är väl mest att likna vid ett avsnitt av TV-actionserien ”24”. Och det är väl inte det sämsta?

Här kallas Bosch till utsiktsplatsen ovanför Mulholland-dammen, en plats med vidunderlig utsikt över Los Angeles. Där ligger Stanley Kent död, skjuten med två skott i bakhuvudet. Bosch kliver in som ansvarig mordutredare men snart dyker FBI upp och hävdar att de skall ta över fallet. Stanley Kent har stulit radioaktivt material från ett sjukhus och med detta kan man tillverka en otäck bomb. Kent klassas som terrorist och hela utredningen får såklart högsta prioritet. Att finna de andra terroristerna och det försvunna materialet blir en kamp mot klockan.

FBI vill nu att Bosch kliver åt sidan och lämnar utredningen till dem. Harry Bosch tänker såklart inte vare sig lämna över sin utredning eller kliva åt sidan. Snart är han på kollisionskurs med flera personer vid FBI och han är långt ifrån övertygad om att det hela handlar om terrorism. Men vem tror väl på Bosch? Är det tur eller otur att han återigen stöter på sin gamla flamma, FBI-agenten Rachel Walling? Som sagt, rätt spännande och betyget blir en stark trea.
Michael Connelly: Nio drakar (Norstedts 2011)
(Nine Dragons. 2009)

Det ser ut som ett ”vanligt” rånmord på en spritbutiksinnehavare men övervakningskamerorna visar mer än så. Offret verkar ha varit utsatt för utpressare. Los Angeles-kriminalaren Harry Bosch ser mannen få en sedel och sedan lämna tillbaka bra många fler i större valörer.

In i bilden verkar den kinesiska maffian komma och plötsligt utreder Bosch och hans kollegor kinesiska män anslutna till olika triader, om vilka folk naturligtvis inte vill eller vågar säga ett dugg. På något sätt verkar det också finnas en läcka i polisgruppen, anser Bosch.

Bosch sätter i alla fall Bo-Jing Chang i finkan och det är så kriminalarens bekymmer startar på allvar. Ett telefonmeddelande uppmanar honom att lägga ned sin utredning, annars… Och snart kommer ett filmklipp som visar att hans dotter kidnappats i Hong Kong.

Bosch släpper allt och flyger iväg till Hong Kong för att tillsammans med sin före detta hustru och hennes nye kille leta rätt på dottern. Kosta vad det kosta vill. Och kosta kommer det att göra…

En typisk bok om en tuff ensamvarg som skall ta sig an hela den kinesiska maffian. Alla skall de döden dö om Bosch inte får tillbaka sin tonårsdotter. Det dröjer flera hundra sidor innan minsta lilla spänning infinner sig och inte ens då känns det originellt. Man har sett det förr på film, läst om det i hundratals liknande böcker.

Visst är det lite skoj att miljön denna gång inte är gatorna i Los Angeles och Harry Boschs halvbror advokaten Mickey Haller får göra ett gästspel när Bosch är illa ute men det förändrar inte det faktum att detta är en av de svagare, minst intressanta Boschböckerna i mitt tycke, hur personligt fallet än är. Upplösningen bjuder dock på en liten överraskning. 415 sidor. Betygstrean är således rätt svag.