Michael Connelly: Fallen ängel (Norstedts 2002)
(Angels Flight. 1999)

I en tågvagn hittas två personer mördade, skjutna till döds, en kvinna, en man. Mannen visar sig vara advokat Howard Elias, en lika hatad som beundrad man som tjänat en förmögenhet på att driva mål om brutalitet och rasism inom Los Angeles-polisen. Om bara några dagar skulle han ha inlett en ny rättegång mot poliskåren, ett mål man misstänker han skulle vunnit. Hans frånfälle kunde knappast kommit mer lägligt. Det finns många polismän i staden som inte sörjer och nu hamnar högt på listan över misstänkta.

Trots att Harry Boschs team inte står först på jourlistan beordras Harry att leda undersökningen. För att göra saker och ting ännu värre tvingas han ha personer från polisens internutredningsavdelning i sin arbetsgrupp, personer som i tidigare Bosch-böcker gjort allt de kunnat för att sätta dit honom, få honom avstängd. Interna stridigheter, läckor inom de egna leden, chefer som vill mörklägga sanningen, problem i privatlivet och gamla vänner som hamnar i trubbel ger Harry Bosch fullt upp. Men som vanligt ger han aldrig upp utan kämpar på, oförtrutet. Sanningen måste fram.

Har du gillat någon Bosch-bok tidigare är detta ett måste. Det här är den bästa boken i serien hittills. Spännande från första början och med några överraskande vändningar mot slutet. 419 sidor.
Michael Connelly: Mörkare än natten (Norstedts 2003)
(A Darkness More Than Night. 2000)

Här har Connelly snott ihop en story med sina största karaktärer. Terry McCaleb (från Blodspår) lever livets lugna dagar som familjefar och vårdar sitt nya hjärta. Han har lämnat FBI men blir kontaktad av en kollega som behöver hans hjälp med att finna en mördare. Till familjens stora sorg blir McCaleb riktigt sugen på att åter ta aktiv del i brottsbekämpandet och börjar tillbringa alltmer tid med att jaga sin mördare. Det dröjer inte länge innan somligt pekar på att den skyldige är den besvärlige polisen Harry Bosch (känd från 6 tidigare Connelly-böcker).

Harry Bosch å sin sida sitter just nu som vittne mitt uppe i en mycket känslig rättegång. Det är typ åklagaren och Bosch allena som skall sänka den misstänkte. Men så blir han alltså själv föremål för en utredning, misstänkt för mord. Terry vill inte ha mördare fria. Bosch vill inte ha snokande FBI-agenter omkring sig. I bådas närhet lurar kriminalreportern Jack McEvoy (känd från boken Poeten) på jakt efter en saftig story.

Här finns en till synes lovande berättelse med riktigt intressanta karaktärer och så blir det inte mer än medelmåttigt. Trist. Man fastnade direkt, läste och läste och vips hade man bara 50-60 sidor kvar och inget hade egentligen hänt. Skumt. Strax före sidan 400 smäller det dock till och blir riktigt spännande, men tja, det ordnar upp sig kan man säga och så var det inte mer med det. Det här är absolut inte dåligt men jag hade väntat mig så mycket mer. Tyvärr är det här mest ett rätt segt domstolsdrama där advokater och vittnen pratar. 417 sidor.
Michael Connelly: Dödens stad (Norstedts 2004)
(City of Bones. 2002)

Harry Bosch har en trist nyårsdag. Han har kallats till platserna för två självmord och nu får han samtal om att en hund kommit hem till sin husse med benrester. Det är tyvärr bara alltför vanligt och oftast rör det sig om kvarlevor från döda djur. Men den här gången är det annorlunda. Nu är det verkligen människoben och vid en utgrävning finner man i alla fall hälften av ett barnskelett. Fortsatta studier av benen visar att barnet slagits till döds och under sin levnad misshandlats upprepade gånger. Man finner mängder med ärr och felaktigt läkta frakturer.

Bosch bestämmer sig direkt för att barnamördaren skall hittas, men ett bekymmer dyker snabbt upp. Barnet har legat minst 20 år i sin grunda grav. Efter en tid när identifieringen skett jagar Bosch rätt på familj, vänner och bekanta till offret och det ser flera gånger ut som om han kan servera en lösning till sina chefer. När han till slut får ett erkännande ser allt klappat och klart ut, men som så ofta förr; det är naturligtvis för bra för att vara sant. Efter tio dagars utredning summerar Bosch resultaten och tvingas konstatera att allt han åstadkommit är en polismans död och en misstänkt persons självmord. Det har gått helt åt skogen när kriminalinspektör Bosch till slut har löst det gamla mordet.

Det här låter kanske som en simpel historia och det är det också, men den är bra. Den är inte överdrivet spännande utan det hela handlar om en ordinär polisutredning där man vill se hur det går. Hela boken handlar om ett enda fall och det är lättläst och okomplicerat att följa. Det som slår mig som mest annorlunda mot tidigare böcker i serien är att Bosch inte käftar med chefer och kollegor som förr. Han samarbetar med kollegor så gott det går och försöker vara en i gänget. Men Harry Bosch bär på för mycket. Bosch är en mycket ensam man. Nu, den här gången om inte förr, känns det verkligen synd om vår huvudperson. Med denna bok skulle Connelly kunna sätta punkt för Boschserien, och det vore som att sluta när man är som bäst, men det finns just nu tre Boschtitlar till. Dem vill jag också läsa. 404 sidor.
Michael Connelly: Skuggspel (Norstedts 2004)
(Lost Light. 2003)

Harry Bosch är pensionerad men kan visst inte sluta med brottsbekämpandet. Till före detta poliskollegors och FBI:s förtret ger han sig som privatspanare i kast med ett 4 år gammalt ouppklarat fall. Det handlar om mordet på Angella Benton och kanske något mer. Hade Angella något att göra med 2-miljonerdollarsrånet på en filminspelning eller är det ett separat fall? Ja, Harry tror att det finns ett samband och vägrar släppa taget, trots fina vinkar från både vänner och fiender.

Harry försöker också hjälpa Lawton Cross, en gammal polis som skottskadats i halsen. Han är förlamad och har möjligtvis problem med sin hustru. Fast en dold filmkamera visar sig inte vara lösningen på det problemet. Harry Bosch försöker också få ordning på sitt eget liv och börjar fundera alltmer på om hans livs kärlek, hans före detta fru, kan ge honom en ny chans. Kanske kan de få en framtid tillsammans i Las Vegas?

Dessa 355 sidor är inte så dumma alls. Det går upp och ned och spänning varvas med några lite sega partier. Utredningen går trögt och först mot slutet faller alla bitar på plats och då har man fått sig en överraskning till livs. Sa jag att Connelly kunde ha satt punkt för Bosch-sviten med förra boken så gäller det ännu mer så efter att ha läst detta. Är det slut nu eller har författaren valt ett tjusigt sätt att utveckla Harry Bosch tillvaro på? Det är det sistnämnda såklart! Efter en stark början och avslutning men med ett lite svagare mittparti blir det en stark trea i betyg.
Michael Connelly: Fällan (Norstedts 2005)
(The Narrows. 2004)

Connelly är sällan dålig. Den här gången har han överträffat sig själv. Denna berättelse är svår att lägga ifrån sig och Fällan kan vara hans bästa bok. Hittills. 384 sidor som perfekt balanserar Harry Boschs privatliv och hans jobb som privatdetektiv. Båda delar är trovärdiga och intressanta att följa. Det är både hjärta och hjärna med i berättelsen.

Bosch käftar som vanligt med överlägsna FBI-agenter, vägrar att ge sig och är förstås den som kan räcka lång näsa åt motståndet när det hela är över. Det är spännande redan från start och det är endast det att slutuppgörelsen med storskurken inte är så het eller lång som jag hoppats, som gör att jag snuvar boken på högsta betyg. Men det är med en hårsmån.

Det börjar med att FBI-agenten Rachel Walling väcks mitt i natten av kollegor. Hon har fått paket. Det ser ut som om Robert Backus är tillbaka och vill leka med Rachel igen. Backus, före detta FBI-agent som bytt sida och som under namnet Poeten roar sig som seriemördare. Han skickar Rachel en GPS-mottagare som pekar ut en massgrav i Nevadas öken.

I Los Angeles tar sig Harry Bosch an ett nytt fall. Ex-FBI-agenten Terry McCaleb är död och hans hustru är inte säker på att det var hans transplanterade hjärta som lade av. Hon misstänker fiffel med makens mediciner. Bosch nystar i fallet och finner snart att McCalebs båt blivit av med en GPS-mottagare... Snart är Harry Bosch på väg ut i Nevadas öken och på kollisionskurs med både FBI och en mördare han bara hört talas om, Poeten.