Michael Connelly: I lagens limo (Norstedts 2007)
(The Lincoln Lawyer. 2005)

Michael Haller skjutsas runt i sin limousine och söker nya klienter. Haller är försvarsadvokat men försvarar bara de som verkligen har råd att betala hans höga arvoden, arvoden han såklart måste ta ut för att ha råd med sin livsstil. Nu har han fått sin drömklient. Unge, rike Louis Ross Roulet anklagas efter en krogrunda för mordförsök och Haller ser stora möjligheter att vinna målet. Roulet betalar Haller en rejält tilltagen summa pengar för ett frikännande men när rättegången tar sin början börjar frågorna hopas. Roulet är kanske inte så oskyldig som han först hävdat, eller…?

Utgången är långt ifrån given men Haller måste göra vad han kan för ett frikännande, skyldig klient eller ej, för snart är han själv misstänkt för brott han inte begått och det är hans egen klient som sitter med trumfkorten... Connelly får till en rätt spännande advokat-/rättegångsthriller i bästa John Grisham-stil. Det bjuds på nån överraskning, hyggligt högt tempo och 455 helt okej sidor. Stark trea blir betyget.
Michael Connelly: Gatans lag (Norstedts 2010)
(The Brass Verdict. 2009)

Mickey Haller har inte tjänstgjort som advokat på länge, han har haft en årslång timeout från arbetet och frågan är om han helt skall lägga av eller satsa på comeback. Ja, den frågan löser sig av sig självt. Haller kallas till domstolen i Los Angeles och där tilldelas han plötsligt 30-talet pågående fall av domare Holder.

Det visar sig att advokat Jerry Vincent skjutits till döds i ett parkeringshus och hastigt och lustigt ärver Haller såväl offrets lilla verksamhet som samtliga fall han hade på sitt bord. Somliga klienter vill omedelbart byta bort Haller som sin försvarare, och han själv är glad åt att slippa dem, andra klienter vill Haller själv kämpa för att få behålla.

Filmbolagsdirektören Walter Elliot är en sådan, misstänkt och anklagad för dubbelmord som han är, men stenrik och naturligtvis hela tiden hävdandes att han är oskyldig. Detta är ett fall media kommer att kasta sig över och med feta arvoden från sin klient är Hallers lycka gjord om han bara lyckas hålla Elliot kvar som klient. Detta kan vara fallet som för Haller tillbaka till toppen i advokatkretsar…

Om det nu inte vore för den där mördaren som gömmer sig därute. Kan Jerry Vincents mördare vara ute efter Haller nu när han tagit över Vincents utredningar och kunder? Kan det rentav vara så att en av Hallers nya klienter är mördaren?

In i storyn vid sidan av Mickey Haller kommer Connellys allra mest kända karaktär, LA-polisen Harry Bosch. Bosch är med här och där och försöker få Haller att bjussa på info om sina misstänka patienter. Det går trögt. Med på ett hörn är även journalisten Jack McEvoy, även han känd från andra Connelly-romaner.

Detta är 466 välskrivna sidor. Det är inte galet spännande men nog sjutton vill man läsa vidare. Kommer Haller att lyckas få Elliot fri? Är han faktiskt oskyldig dessutom? Hittar Bosch mördaren? Får McEvoy sitt stora scoop? I sina bästa stunder är det hela en advokathistoria i allra bästa John Grisham-stil, ibland är det lite av en kriminalroman likaså. Stark, stark trea i betyg. Jag läser gärna mer om både Haller och Bosch framöver! Connelly är en bra författare.
Michael Connelly: Fågelskrämman (Norstedts 2011)
(The Scarecrow. 2009)

Det är tuffa tider för tidningsbranschen. L. A. Times skall skära ned på sin bemanning och den erfarne kriminalreportern Jack McEvoy är en av dem som skall friställas. Han har två veckors tjänstgöring kvar hos företaget.

Budskapet tas förstås inte emot med glädje men nu skall Jack kanske äntligen få tillfälle att skriva färdigt och ge ut den roman han kämpat med ett tag. Sedan skulle det sitta gott att kunna få till ett sista scoop, ett riktigt smaskigt reportage som pryder löpsedlarna en sista gång innan han slutar så att ledningen blir varse vad de går miste om. Ja, det vore ett sätt att få räcka dem långfingret innan han drar…

McEvoy tittar närmre på ett mordfall där en ung kille möjligen kan ha blivit oskyldigt anklagad för dådet. För utredande poliser är fallet dock solklart och löst, pojken har ju dessutom erkänt dådet, men naturligtvis är saker och ting inte vad de verkar.

Snart jagar McEvoy och hans käresta, FBI-agenten Rachel Wallings, efter inte bara en utan två lustmördare som gömmer sig i databranschen. Kanske kan Jack faktiskt få till det där fantastiska reportaget, om han inte mister livet först…

Välskrivet, hyggligt trovärdigt och en lagom spännande story på 485 sidor från start till mål. En solid trea i betyg. Sist i boken kommer sedan ett kapitel ur Connellys kommande bok Nio drakar.