Michael Connelly: Poeten (Boströms 1998)
(The Poet. 1995)

Journalisten Jack McEvoy har precis fått veta att hans tvillingbror Sean tagit livet av sig. Sean var polis och hade visserligen varit nedstämd efter att utan framgång länge kämpat med att försöka klara upp ett bestialiskt mord på en ung flicka, men att gå så långt som till självmord?! Jack kan trots polisens övertygelse inte tro på självmordsteorin och Seans kvarlämnade rader: bortom tid, bortom rymd, är inte alls hans stil. Och om så vore, vad ville han säga med så kryptiska ord?

För att kunna gå vidare vill Jack skriva av sig, skriva om sin bror och hans självmord. När han så samlar information om polissjälvmord i landet finner han dem otäckt vanligt förekommande. En noggrannare titt på andra fall visar att några andra poliser också lämnat kryptiska meddelanden efter sig, meddelanden ingen kunnat förklara vad de betyder.

Det visar sig att alla korta rader härrör från dikter och noveller skrivna av Edgar Allan Poe. Jack förstår att han är något stort på spåren när det visar sig att förmodade polissjälvmördare över hela landet som alla jobbat med svåra mordutredningar på barn och ungdomar lämnar strofer av Poe efter sig.

Var för sig var det solklara självmordsfall, nu ser Jack spåren efter en seriemördare som länge härjat fritt och är på jakt efter både hämnd för sin bror och det stora scoopet. Men vilken polis vill lyssna på en nyfiken, efterhängsen journalist?

Det här är spännande, riktigt bra. Välskrivet, trovärdigt, lättläst. Det enda som omöjliggör högsta betyg är att det går väl länge innan det riktigt hettar till på allvar. Det blir många sidor med faktainsamling ur gamla polisarkiv innan jakten på mördaren väcks till liv i stor skala. Och med tanke på de hemska brott poliserna utrett och hur otäck mördaren sägs vara, är det väldigt få beskrivningar av våld o hemskheter i boken. Jag hade gärna sett några insprängda actionspäckade sidor beskriva ett mord här och där. Men om du vill ha spänning utan dessa blodiga beskrivningar är detta en fempoängare helt klart! Suveränt överraskande vändningar i mördarjakten på slutet utlovas. 472 sidor.
Michael Connelly: Blodspår (Norstedts 1998)
(Blood Work. 1998)

Historien i korthet: Terry McCaleb är en före detta FBI-agent som numera lever ett lugnt liv på sin båt. Han återhämtar sig efter ett hjärtbyte. En dag kommer den vackra kvinnan Graciela Rivers till hans båt och ber honom söka rätt på hennes systers mördare. McCaleb vill säga nej, men när han får veta att han bär denna döda systers hjärta i sin kropp, kommer saken i ett annat läge. Systern har ju på sitt sätt faktiskt räddat livet på honom. Utan hennes död skulle han själv inte finnas längre.

Så mot sin läkares uttryckliga order, utan licens från FBI och med motstånd från Los Angeles-polisen börjar han söka efter en okänd mördare. Och när McCaleb börjar nysta i kvinnans död ser det snart inte ut som om hon är ett slumpartat offer vid ett butiksrån, vilket alla hela tiden trott. Gloria Torres död verkar ha varit synnerligen planerad och en del av någonting större...

Terry McCaleb är en trevlig bekantskap, han är tuff och smart men glömmer aldrig att skydda de svaga. Och i detta äventyr får han händerna fulla. Mördaren han jagar är verkligen listig och det är mycket spännande hela vägen fram till extra spännande slutet. En femte stjärna i betyg är inte långt borta. 409 sidor.
Michael Connelly: Månskugga (Norstedts 2003)
(Void Moon. 2000)

Connelly lämnar för ett tag Harry Bosch och låter oss stifta bekantskap med Cassie Black. Tidigare fristående böcker har varit riktigt spännande historier, det här är tyvärr en besvikelse. Cassie Black är en ung kvinna, men en gammal fängelsekund, en inbrottstjuv, som nu försöker skapa sig ordning i tillvaron på ett ärligt sätt. Hennes övervakare är dock inte helt övertygad om att Cassie till fullo slagit in på den smala vägen.

Cassie har en 5-årig dotter hon tvingades adoptera bort när hon åkte in i finkan. Nu har hon fått veta att dotterns nya familj skall flytta till Frankrike och självklart blir Cassie helt förkrossad. Hon planerar en sista stöt, en kupp som skall ge henne tillräckligt med pengar för att kunna fly med dottern. Men kuppen involverar välbevakade storspelaren Hernandez på ett välbevakat hotell i Las Vegas. Där har Cassie förvisso gjort en stöt tidigare, men då dog hennes älskare, dotterns far, och hon åkte i finkan. Nu får hon privatdeckaren Jack Karch efter sig för Hernandez´ pengar är försvunna. Mördad har han visst också blivit, den där Hernandez.

Jack Karch' metoder är i högsta grad tvivelaktiga, men mycket effektiva. Cassie är inte speciellt intressant, boken inte särskilt spännande och slutet i mitt tycke inte tillfredsställande. Snudd på underbetyg. 381 sidor.
Michael Connelly: Framgångens pris (Norstedts 2004)
(Chasing the Dime. 2002)

Med viss tvekan blir det medelbetyg och då menar jag inte att fyran var nära. Nej här handlar det om att slippa ett betyg under medel. Det är inte det att detta är trist för det är det inte. Berättelsen rullar på, viss spänning finns och lite mystiskt är det. För vad sjutton är på gång? Men ändå; böcker som denna har man läst förr så är det originalitet du vill åt är detta inget för dig.

Storyn i korthet: Henry Pierce är rik och framgångsrik, driver eget företag och är på god väg att lyckas med ett synnerligen stort projekt som kommer att slå världen med häpnad. Miljoner om inte rentav miljarder kommer att strömma in i bolaget. I privatlivet går det dock mindre bra. Henry har just separerat och flyttat in i ny bostad. Han kopplar in telefonen och den börjar ringa direkt. Mängder av karlar ringer från olika hotell och frågar efter Lilly. Gång på gång på gång, flera dagar i sträck. Fel nummer, tror Henry men så är det inte alls. Det nummer han har fått är redan upptaget och tillhör faktiskt just Lilly. Telefonnumret till henne ligger på en hemsida på nätet och det vi ju alla vad det är för typ av hemsida och vad Lilly jobbar med...

Henry bestämmer sig för att ta kontakt med Lilly för att upplysa henne om att han får hennes samtal. Men att finna Lilly blir inte lätt. Hon verkar vara försvunnen. Henry blir förstås bara mer sugen på att finna henne och söker vidare. Snart har han satt sig i en problematisk situation. Han har kommit på kant med gamla vänner och arbetskamrater, han har hotats av några riktigt otäcka typer och lyckats bli misstänkt som ansvarig för Lillys försvinnande av en nitisk polisman. Låter kanske spännande? Ja, så där lite lagom i så fall. Det kunde gärna ha fått vara bättre. 359 sidor.