Comics. Den stora serieboken (Illustrationsförlaget 1970)
(Comics. Verdens bedste tegneserier. 1970)
Här har visst världens bästa serier samlats på 160 sidor i stort format, 34 x 24 cm. Nåja, precis alla världens bästa serier är inte representerade men många av dem. Fast vem bestämmer vad som är en riktigt bra eller allra bäst serie? Och vad är det som utmärker en sådan? Smaken är ju som sagt ofta delad...
Här är det i alla fall Jörgen Sonnergard och Werner Wejp-Olsen som har redigerat den här samlingen och tyckt att Snobben, Trollkarlen från Id, Peter Falk, Tuffe Viktor, Buz Sawyer, Våran fröken, Nr 13 Wilmer, Lolly, Topp-Reportrarna, Ferd’nand, Familjen Flax, Fantomen, Fransson, Prickarna, Belvedere, George, Felix, Dick Tracy, Blondie, En sån historia, Karl-Alfred samt Haltande Ormen är bäst. Av oklar anledning. Det är kanske serierna som hittas i flest tidskrifter världen över, har presenterats i flest seriestrippar eller kanske bara är redaktörernas egna favoriter, vad vet jag.
Hur som helst, serierna kommer ömsom i svartvitt, ömsom i färg. Ibland varvas svartvita och fyrfärgssidor till synes helt slumpartat. Somliga serier får breda ut sig med några strippar eller enstaka serierutor över bara några sidor (3-4 stycken), andra serier får breda ut sig över många uppslag, deltar med ett helt serieäventyr (exempelvis Fantomen, Topp-Reportrarna, Dick Tracy och Peter Falk. Den sistnämnda är väl förresten annars mer känd under namnet Rip Kirby).
Somligt är såklart mer underhållande än annat, somligt snyggare tecknat än annat. Men det var väl egentligen bara att vänta av en sådan här blandad seriesamling. Blondie är såklart en äkta klassiker som sannerligen platsar i en dylik samling, Snobben också (även om det aldrig varit en favorit för mig), kanske Fantomen, Nr 13 Wilmer och några till. Andra kunde man gott ha hoppat över, men allt som allt är detta en trevlig seriebekantskap. Det är om inte annat intressant att få kort info om nya (nåja, väldigt gamla egentligen) serier och dess skapare. Ja, varje serie inleds med ett litet foto på och några textrader om upphovspersonen och dennes skapelse!
Ett litet minus kan jag väl tycka att det är att det saknas info om vilka de kompletta längre serieäventyren är, vad de heter. Vad gäller t.ex. Dick Tracy kan man i seriestripparna se att de hämtats från Chicago Tribune 1964-64 (Fantomenäventyret från 1968) men nog måste de väl ha haft en övergripande titel?
Nåja, somligt underhållande, snyggt och bra. Annat kanske både fult och rätt trist. Det här gamla tjocka seriehäftet får som bäst ett medelbetyg.
Comics. Den stora serieboken 2 (Illustrationsförlaget 1971)
Danskarna Jörgen Sonnergard och Werner Wejp-Olsen botaniserar bland världens tecknade serier och väljer ut somliga till den här andra samlingsvolymen med typ världens bästa serier.
Det blir 144 sidor och på dessa blandat svartvita och färglagda serier från en mängd olika skapare. Dessa presenteras förresten med varsitt litet svartvitt foto och några rader text. Somliga serier får bara 3-4 sidor, andra kan breda ut sig med kompletta äventyr på ca 15-20 sidor (ex. Fantomen, Peter Falk m.fl).
Ja, Fantomen och Peter Falk (annat namn Rip Kirby) är med igen, bekanta från del 1. Detsamma gäller Snobben och Felix. Sen får man också läsa om B.C., Boners Ark, Kvast-Hilda, Ludvig, Lilla Mamma, Knallhatten, Mandrake, Friday Foster, Alfredo, Pogo samt Prins Valiant.
Ja, jösses vilken blandning, i färg, längd, stil, humor och spänning. Somligt förstås bättre och mer intressant än annat.
Fantomen, Peter Falk och Friday Foster stöter alla på elaka skurkar. Mandrake och Felix får kontakt med rymdvarelser. Avslutande serien Prins Valiant är kanske inte superspännande men det går inte att komma ifrån att dess illustrationer är i en klass för sig, riktigt snygga och detaljerade.
Den här stora serieboken #2 erbjuder typ mer av samma som del ett. Mångfald är skoj, men det blir samtidigt rätt spretigt det här, högst varierad kvalitet. Ett medelbetyg för helheten.
De gamla goda Comics. Den stora serieboken 3 (Carlsen/if 1972)
Sa jag att bok 2 erbjöd mer av sådant man fått sig till livs i den första seriesamlingen gäller det även här. Den tredje volymen (på 144 sidor) bjussar också på svartvita och färglagda serier, korta strippar och längre sammanhängande berättelser.
Fantomen och Snobben är nu med för tredje gången (men med nya serier såklart), Blondie, Dick Tracy, Knallhatten och Karl-Alfred för andra.
Nya bekantskaper blir Krazy Kat, X-9, Ming Foo, Gyllenbom, Pär och Polly, Knoll och Tott, Adamson, Barney Baxter, Skippy, King vid ridande polisen, Den tokroliga tecknaren, Lilla föräldralösa Annie och Sams serie. Tintin dyker också upp, vi får ett smakprov ur Tintin i Kongo.
Till skillnad från de båda föregående delarna tycker jag nu inte att det är de längre äventyren som är bokens behållning. Nej, här är Dick Tracy, Fantomen, X-9, King rätt trista tycker jag. Nu är det väl istället klassiska Blondie och Adamson som är bäst, vid sidan av den mycket festliga Den tokroliga tecknaren. Sen var Lilla föräldralösa Annie en trevlig bekantskap. Tintin är ju alltid bra men här var det bara ett kort smakprov...
Jörgen Sonnergard och Werner Wejp-Olsen står som redaktörer för även denna samling som liksom de föregående kan få ett hyggligt medelbetyg. Kvaliteten på deltagande serier är alldeles för ojämn för ett bättre betyg.