Eoin Colfer: Artemis Fowl (Richters 2001)
(Artemis Fowl. 2001)

Det här är en mycket udda läsupplevelse. Inte nödvändigtvis märkvärdigt bra, men just annorlunda. Här trängs människor, vättar, jättar och andra fascinerande monster och varelser med magi och andra krafter du bara kunnat drömma om. Somliga varelser gräver sig fram i underjorden genom att äta jorden och skita ut den bakom sig. Andra kan hypnotisera folk att sitta och stirra på en vägg i timmar så att de tror sig titta på brottning på TV. Ytterligare någon har kraft att frysa tiden, ja det är fantasifullt värre.

Här har vi människobarnet Artemis Fowl, 12-årigt geni, ja det mest kriminella snillet i världshistorien. Han har en fantastisk plan som kommer att göra honom och vännerna omåttligt rika. Alla vättarnas hemligheter och magiska förmågor har Artemis full koll på så han kidnappar vätten Holly och håller henne fången. Men pysslingarna är inget lätt släkte att ha att göra med och snart är Holly lös i Artemis hem och ställer till med rejäla problem. Dessutom är pysslingarnas kommendörkapten utanför Artemis bostad med soldater och funderar på hur de skall ta sig in och rädda Holly. Eller i alla fall oskadliggöra Artemis. Enklast är väl att frysa tiden och släppa en bomb?

12-åringens planer ser ut att bli kullkastade. Som sagt, fantasin flödar över sidorna. På sina håll riktigt kul och vitsigt, ibland lite trist. En salig blandning av troll, vättar, magi och science fiction. Nog känns det som om författaren haft en viss ung Harry Potter som utgångspunkt och sen lagt till en massa eget. Det känns som om det kommer fler böcker också... eller en film. 250 sidor och inget för de minsta barnen. Somliga beskrivningar är för komplicerade, avancerade...