Martina Cole: Farlig kvinna (Wahlströms 1995)
(Dangerous Lady. 1992)

Det här är en berättelse om en gangsterfamilj från 50-talet fram till idag. Sarah Ryan föder fram dottern Maura som då har sju äldre bröder. De äldsta av grabbarna är kriminella och tjänar pengar på brottets bana. Till en början är det blygsamma pengar men med tiden blir bröderna Ryan en kraft att räkna med och pengarna strömmar in. Polisen kan inte ta dem, flera är mutade förresten, och uppstickare slås ned snabbt och brutalt. Ryans imperium växer och omfattar snart barer, restauranger, horhus, spelhallar. De kontrollerar handel med knark, vapen och annat.

Åren går och som tonåring blir Maura förälskad i Terry, en affär hon måste smyga med. Vad skulle hennes beskyddande storebröder säga och göra om de fick veta att lillasyrran hade sex med den här killen? Och hur skulle Terry och bröderna reagera om de hade hela bilden klar för sig? Bröderna Ryan vet inte att Terry är polis, Terry å sin sida känner inte till Mauras efternamn och ökända bröder.

Till slut måste det hela ta slut. Terry måste välja mellan jobbet som polis eller förhållandet med Maura. I samma stund som Maura tänker berätta att hon väntar hans barn gör Terry slut och får inte veta något om barnet. Maura genomgår en hemsk abort som gör henne oförmögen att nånsin få barn igen. Att ha sett sitt döda barn traumatiserar henne för all framtid och Maura blir en stenhård affärskvinna som snart finns i toppen på Ryans blomstrande brottsimperium. Åren går och vi får vara med om tuffa kamper mellan olika konkurrentgäng, konflikter med polisen och sammandrabbningar inom familjen. Åtskilliga skurkar stryker med men också några kära syskon Ryan.

Efter nästan 400 sidor står så det slutliga mötet mellan Terry/poliserna och Maura/de överlevande i familjen Ryan. Det här är spännande, gripande, tragiskt och otäckt. Men det kräver att du engagerar dig i läsningen för det är tunga sidor, massor med text från kant till kant, sida på sida. 390 sidor.