Mike Cogan: Black Rain – Svart regn (CPS-förlaget 1990)
(Black Rain. 1989)

Jag minns inte mycket av 80-talsfilmen Black Rain med Michael Douglas men den här berättelsen torde vara rätt lik filmen. Mike Cogan har snickrat ihop 200 sidor roman baserat på filmmanuskriptet skrivet av Craig Bolotin och Warren Lewis.

New York-snuten Nick Conklin är under utredning för att ha försnillat pengar. Han nekar naturligtvis till inblandning. En dag käkar han mat på en italiensk restaurang med sin yngre kollega Charlie Vincent där en höjdare inom maffian har möte med ett par japaner.

– Mysko, tänker Nick och i samma ögonblick kliver ytterligare två japaner in med skjutvapen och öppnar eld mot det udda sällskapet. Nick drar sin revolver och rusar efter förövarna. Lyckligtvis får han fatt i en av dem och tar med sig mannen till polisstationen. Olyckligtvis har någon dragit i en massa tåtar och sett till att den häktade Sato genast måste utlämnas till Japan. Han skall inte, som Nick hoppats på, sitta minst 20 år i amerikanskt fängelse för mord.

Det blir Nick och Charlie som får eskortera Sato till Osaka. Redan på flygplatsen där de landat blir herrarna lurade av falska poliser. De lämnar ifrån sig Sato till fel personer och vips så är skurken fri igen och de gästande amerikanska poliserna får skämmas. Att Sato kommit undan ser internutredarna hemma i USA bara som ytterligare bevis på att Nick är korrumperad. Han har naturligtvis fått en slant för att låta Sato smita…

Ingenting kunde såklart vara mer fel och resten av boken handlar om Nicks och Charlies jakt på Sato i den japanska undre världen. Det bjuds på kulturkrockar och andra konflikter. USA mot Japan osv. Som filmbok betraktat inte så illa som jag förväntat mig, tvärtom blev jag lite sugen på filmen. Men ett bättre betyg än en trea kan det aldrig bli.