Paulo Coelho: Alkemisten (Bazar Förlag 2002)
(O Alquimista. 1988)

Unge Santiago lever i Spanien och är fåraherde. Hans föräldrar vill att sonen ska bli präst, själv vill han upptäcka världen. Nu har han haft samma mystiska dröm två gånger så han går till en spåkärring för att få råd med drömtydningen. Det hela slutar med att han säljer sina får och lämnar Spanien för att finna en nedgrävd skatt i Egypten! Väl i Afrika måste han nu (bara!) korsa Saharaöknen för att finna sin det han söker...

Och på sin färd genom öknen stiftar unge Santiago bekantskap med flera intressanta män. Någon är tjuv, någon är kung, en annan är banditledare, handelsman, engelsman på jakt efter en skatt eller mystisk alkemist som kan omvandla bly till guld! Alla berikar de Santiagos liv på något sätt och öppnar hans ögon för livet här och nu. På jakt efter en okänd skatt i Egypten möter Santiago kärleken i form av vackra Fatima i en oas mitt ute i öknen. Hon är allt han vill ha, han kan stanna där för all framtid bara han får vara med henne. Men hur går det då med hans dröm och sökandet efter en ovärderlig skatt?

På 185 sidor kommer flera visa ord till både Santiago och läsaren: lyssna till ditt hjärta, lär dig tyda tecknen på livets väg, följ dina drömmar, de kan slå in, och mycket annat. Naturligtvis har du hört visdomsorden och de goda råden förr i andra sammanhang, men här är de invävda i en trovärdig och intressant story och får en än starkare betydelse. Kärlek, magi, drömmar. Rätt trevlig läsning.
Paulo Coelho: Veronika bestämmer sig för att dö (Bazar 2005)
(Veronika Decide Morrer. 1998)

Veronika är 24 år och verkar ha allt: vänner, beundrare, en familj som älskar henne, bostad, fast arbete och ett vackert yttre. Ändå är det något som saknas. Veronika är inte lycklig och bestämmer sig för att avsluta jordelivet.

Hon stoppar i sig sömntabletter och väntar på att allt skall ta slut. Snart förlorar hon medvetandet. När hon vaknar till liv igen är det på mentalsjukhus och med ett sargat hjärta. Hennes överdos har allvarligt skadat hjärtat och hon har bara några få dagar kvar att leva. Omgiven av vårdare och andra intagna patienter med depressioner, schizofrenier och andra bekymmer börjar hon fundera på livet och döden, galenskap och friskhet. Allt eftersom hennes tid rinner ut vinner hon insikter om ovanstående och sig själv och finner vänner och äkta kärlek.

236 sidor som är lättlästa och tankeväckande och med ett slut som verkligen är något extra. Detta är både upplyftande och deprimerande läsning.