Harlan Coben: Stanna hos mig (Forum 2013)
(Stay Close. 2012)

Huvudpersonerna var med om något hemskt för nästan 20 år sedan. Detta hemska fortsätter att uppta deras tankar och plåga deras tillvaro även idag…

Ray var en lovande dokumentärfotograf innan allt hände och tillvaron förändrades. Idag har han ett skitjobb som låtsaspaparazzifotograf. Han tar ett arvode för att förfölja folk som vill känna sig som kändisar i rampljuset. En dag fastnar något på en bild som han tydligen inte borde ha plåtat. Ray blir överfallen och rånad…

På annat håll lever Megan ett vanligt förortsliv som hemmafru och tvåbarnsmamma. Ingen känner till hennes bakgrund som Cassie, populär flicka på strippklubben La Créme och idag har hon faktiskt börjat tröttna lite på vardagen och längta tillbaka till det som var… delvis i alla fall. Hon ljuger lite mer för familjen och reser tillbaka till gamla bekanta trakter. Det ser ut som att det beslutet kan komma att kosta henne livet…

Kriminalinspektör Broome har (minst) ett ouppklarat fall i tankarna. För nästan 20 år sedan försvann en man och Broome har letat efter honom sedan dess. Nu sker ett färskt försvinnande och det ser dessutom faktiskt ut som att fler män har försvunnit på samma dag, genom åren som gått.

Självklart hänger dessa tre händelser ihop. Gamla och nya mysterier skall få sin förklaring, lögner skall avslöjas, nya relationer skall inledas och upplösas. Och så lurar ett par galna seriemördare i skuggorna.

378 sidor, inledningsvis lite sega, svåra att få ett gott grepp om. Gamla och nya händelser, många namn på folk från nu och förr far förbi. Hur hänger allt detta ihop? Vem hängde ihop med vem? Ja, det kan man fundera kring, men det tar sig, spänningen ökar och slutet är överraskande. Klen start, stark avslutning, medelbetyg.
Harlan Coben: Sex år (Forum 2014)
(Sex Years. 2013)

Jake Fisher har funnit sina drömmars prinsessa. De är tillsammans och har det bra. Så meddelar hon plötsligt att förhållandet är slut. Hon har funnit någon annan, hon skall gå tillbaka till en gammal kärlek. Jake kan inte tro att det är sant men här står han nu, i kyrkan, och ser Natalie gifta sig med en annan man!

Kärleken är tydligen över. Natalie vill gå vidare med sitt nya liv och uppmanar Jake att göra detsamma, att helt enkelt lämna henne ifred, att inte ringa eller mejla. Jake älskar såklart fortfarande Natalie över allt annat men vad kan han göra? Han lovar att hålla sig borta och håller löftet.

I sex år.

I sex år tänker Jake dagligen på sitt livs kärlek, kvinnan som försvann, men han ser henne inte, kontaktar henne inte. Jake håller som sagt sitt löfte. En dag läser han i tidningen en dödsannons för Natalies man. Todd har dött och han sörjs närmast av hustru och två barn.

Okej, så maken är död och Natalie är en sörjande änka, en ensamstående mor. Nu måste det väl ändå vara tillåtet för Jake att höra av sig? Ja, Jake tänker i alla fall göra ett försök.

Olyckligtvis visar det sig vara omöjligt att få fatt på Natalie. Todd sörjs nämligen av en helt annan kvinna och parets barn. Någon Natalie vill ingen kännas vid. Detsamma gäller faktiskt Todds bröllop med Natalie som Jake varit med på 6 år tidigare, det verkar inte heller vara bekant eller officiellt registrerat någonstans. Kort sagt, Natalie har försvunnit och Jake står inför ett stort mysterium.

Naturligtvis tänker han lägga bokens 331 sidor på att finna sanningen, kosta vad det kosta vill. Precis som i en uppsjö av andra Coben-böcker lurar nya gåtor och mysterium runt varje hörn, folk ljuger till höger och vänster, även de som Jake räknar som sina närmsta vänner…

Harlan Coben är sin egen värsta fiende för sådana här berättelser spottar han ur sig i parti och minut så upplägget känns rätt bekant, om man säger så. Inledningen känns dock lovande och Jakes sorg och saknad efter Natalie är påtaglig, man känner för den stackars lurade huvudpersonen. Detta kan kanske bli bättre än många av Cobens senare böcker?

Men nej, tyvärr, som så många gånger förr är starten mer mystisk och spännande än vad resten blir. In med gangsters, FBI-agenter, vänner med pistoler, oskyldiga och andra, och du får en högst medelmåttig soppa av gåtor och varningar som såklart ignoreras. Stillsamma Jake måste till slut döda eller dödas…
Harlan Coben: Saknar dig (Bookmark 2016)
(Missing You. 2014)

Polisen Kat Donovan får veta att mannen som mördat hennes far för nästan 20 år sedan ligger för döden. Hon rusar till fängelset för att göra ett sista försök att få ur mannen en förklaring till varför. Istället får hon ett nekande, en man som erkänner andra dåd men samtidigt säger att han i det här fallet bara tagit på sig ett mord till eftersom han redan åkt in på livstid. Kat är lika vilsen som någonsin kring polisfaderns död och det verkar som att hennes egen chef vet mer än han vill säga…

Nåja, Kat kan inte lägga all sin tid på det här gamla fallet, det är på alla sätt gammalt och officiellt uppklarat, men hon skall snart få fullt upp ändå.

Bästa vännen Stacy har skapat en profil åt henne på en nätdejtingsida. Det är dags för Kat att äntligen hitta sig en man, finna kärleken igen. För 18 år sedan var hon förlovad med mannen hon älskade, underbare Jeff, sen gjorde han slut och stack. Nu plötsligt finner Kat hans profil på den där dejtinghemsidan, äldre men lika snygg som tidigare, nu änkling och pappa. Kat slänger iväg ett meddelande, något lagom gulligt och nostalgiskt för gamla tiders skull…

Unge Brandon kontaktar Kat. Pojken vill ha hennes hjälp med att finna hans saknade mamma. Det är något mystiskt med hennes försvinnande, hävdar han. Officiellt är hon på resa med nye pojkvännen, men mamman går inte att nå och hennes SMS låter inte som hennes vanliga… Dessutom är hennes nye pojkvän en viss Jeff, Kats ex som hon just haft kontakt med via dejtingsajten.

Harlan Coben, paranoians mästare, bjuder på en lättläst, spännande historia på 430 sidor, svår att lägga ifrån sig. Den här storyn suger in läsaren och så rullar det på, högt tempo, överraskningar, våld och elände. Usch ja. Men som sagt, riktigt bra.
Harlan Coben: Främlingen (Bookmark 2017)
(The Stranger. 2015)

Med en mening väcker den unge mannen Adams nyfikenhet, med ytterligare några till förstör Främlingen allt. Det är oklart vem killen är, hur han fått reda på hemligheterna han nu avslöjar och varför han gör det, men det Adam får veta väcker nya frågor, skapar misstro och stor sorg. Ja, det här kommer att bli eländigt, det känns klart och tydligt redan från början.

Främlingen påstår att Adams hustru Corinne fejkat en graviditet i unga år, att hon ljugit för Adam om det i nästan 20 år och att han kan bevisa det. Det skall förstås kanske inte spela någon större roll idag, han och Corinne är lyckligt gifta och har två fina söner, men nu när han fått veta detta går det såklart inte att låta bli att tänka på saken...

I en annan stad får Främlingen kontakt med Heidi Dann. För henne berättar han att dottern säljer sex till äldre män och den hemligheten förstör förstås mor-dotter-relationen också.

På motsvarande sätt får Mikaela veta att det är mannen hon tänker gifta sig med som laddat upp hennes sexvideo på internet.

Ja, liv förstörs, relationer rasar samman där Främlingen drar fram. Adams hustru erkänner och ber om lite tid för sig själv. Adam kan inte göra annat än att acceptera detta men dagarna går, han och sönerna undrar var mamma är... Corinne är försvunnen och Adam tänker hitta henne, henne och den där Främlingen som visst förstört allt utan att Adam egentligen ens förstår varför...

Mysterierna hopar sig. Folk har små och stora hemligheter för varandra, och som sagt, det här kommer knappast att sluta lyckligt. Folk dör som flugor...

Främlingen är en lättläst berättelse, en lite annorlunda story men ändå såklart i typisk Coben-anda där nästan alla lurar och bedrar varandra. Eller håller hemligheterna för sig själva. Och det är kanske bra för alla hemligheter bör kanske inte avslöjas... 352 sidor som jag tycker håller sig på nivån för en stark trea som helhet. Visst hettar det till lite extra mot slutet, men jag får nog ändå avrunda 3,5 nedåt. Förra boken Saknar dig var snäppet bättre.
Harlan Coben: Sanningen (Bookmark 2018)
(Fool Me Once. 2016)

Den före detta stridspiloten Maya har det inte alltför roligt just nu. Hon har lämnat det militära efter att ha orsakat civilisters död, hennes syster har blivit mördad och nu är det dags att begrava maken Joe. Även han har tyvärr blivit mördad. Det var ett överfall i parken, tro det eller ej.

Så Maya blir förstås riktigt både förvånad och upprörd när hon tittar igenom den film som hennes digitala fotoram med hemlig kamera spelat in hemma i egna bostaden. Där skall ju endast 2-åriga dottern Lily och barnvakten finnas, men se där sitter ju den döde Joe tillsammans med dottern...

Maya beslutar sig för att söka reda på sanningen. Och som vanligt i Cobens böcker ljuger och bedrar förstås precis nästan alla personerna i handlingen. Ja, alla verkar de ha en hemlighet att dölja, en anledning att inte tala sanning. Men Maya tänker inte ge sig. Lever Joe verkligen?

Sanningen är med andra ord en typisk Cobenhistoria, varken mer eller mindre. Den här är helt okej, lättläst hela vägen, men jag hade hoppats på något mer. Visst är det en knorr på slutet som överraskar och lyfter berättelsen något men som helhet är detta en medelmåttig saga på 364 sidor.

”En av hans bästa”, skriver Huffington Post på omslaget. ”Galet läsvärd”, säger Sunday Mirror. Nja, där håller jag nog inte med fullt ut.