Harlan Coben: Stanna hos mig (Forum 2013)
(Stay Close. 2012)

Huvudpersonerna var med om något hemskt för nästan 20 år sedan. Detta hemska fortsätter att uppta deras tankar och plåga deras tillvaro även idag…

Ray var en lovande dokumentärfotograf innan allt hände och tillvaron förändrades. Idag har han ett skitjobb som låtsaspaparazzifotograf. Han tar ett arvode för att förfölja folk som vill känna sig som kändisar i rampljuset. En dag fastnar något på en bild som han tydligen inte borde ha plåtat. Ray blir överfallen och rånad…

På annat håll lever Megan ett vanligt förortsliv som hemmafru och tvåbarnsmamma. Ingen känner till hennes bakgrund som Cassie, populär flicka på strippklubben La Créme och idag har hon faktiskt börjat tröttna lite på vardagen och längta tillbaka till det som var… delvis i alla fall. Hon ljuger lite mer för familjen och reser tillbaka till gamla bekanta trakter. Det ser ut som att det beslutet kan komma att kosta henne livet…

Kriminalinspektör Broome har (minst) ett ouppklarat fall i tankarna. För nästan 20 år sedan försvann en man och Broome har letat efter honom sedan dess. Nu sker ett färskt försvinnande och det ser dessutom faktiskt ut som att fler män har försvunnit på samma dag, genom åren som gått.

Självklart hänger dessa tre händelser ihop. Gamla och nya mysterier skall få sin förklaring, lögner skall avslöjas, nya relationer skall inledas och upplösas. Och så lurar ett par galna seriemördare i skuggorna.

378 sidor, inledningsvis lite sega, svåra att få ett gott grepp om. Gamla och nya händelser, många namn på folk från nu och förr far förbi. Hur hänger allt detta ihop? Vem hängde ihop med vem? Ja, det kan man fundera kring, men det tar sig, spänningen ökar och slutet är överraskande. Klen start, stark avslutning, medelbetyg.
Harlan Coben: Sex år (Forum 2014)
(Sex Years. 2013)

Jake Fisher har funnit sina drömmars prinsessa. De är tillsammans och har det bra. Så meddelar hon plötsligt att förhållandet är slut. Hon har funnit någon annan, hon skall gå tillbaka till en gammal kärlek. Jake kan inte tro att det är sant men här står han nu, i kyrkan, och ser Natalie gifta sig med en annan man!

Kärleken är tydligen över. Natalie vill gå vidare med sitt nya liv och uppmanar Jake att göra detsamma, att helt enkelt lämna henne ifred, att inte ringa eller mejla. Jake älskar såklart fortfarande Natalie över allt annat men vad kan han göra? Han lovar att hålla sig borta och håller löftet.

I sex år.

I sex år tänker Jake dagligen på sitt livs kärlek, kvinnan som försvann, men han ser henne inte, kontaktar henne inte. Jake håller som sagt sitt löfte. En dag läser han i tidningen en dödsannons för Natalies man. Todd har dött och han sörjs närmast av hustru och två barn.

Okej, så maken är död och Natalie är en sörjande änka, en ensamstående mor. Nu måste det väl ändå vara tillåtet för Jake att höra av sig? Ja, Jake tänker i alla fall göra ett försök.

Olyckligtvis visar det sig vara omöjligt att få fatt på Natalie. Todd sörjs nämligen av en helt annan kvinna och parets barn. Någon Natalie vill ingen kännas vid. Detsamma gäller faktiskt Todds bröllop med Natalie som Jake varit med på 6 år tidigare, det verkar inte heller vara bekant eller officiellt registrerat någonstans. Kort sagt, Natalie har försvunnit och Jake står inför ett stort mysterium.

Naturligtvis tänker han lägga bokens 331 sidor på att finna sanningen, kosta vad det kosta vill. Precis som i en uppsjö av andra Coben-böcker lurar nya gåtor och mysterium runt varje hörn, folk ljuger till höger och vänster, även de som Jake räknar som sina närmsta vänner…

Harlan Coben är sin egen värsta fiende för sådana här berättelser spottar han ur sig i parti och minut så upplägget känns rätt bekant, om man säger så. Inledningen känns dock lovande och Jakes sorg och saknad efter Natalie är påtaglig, man känner för den stackars lurade huvudpersonen. Detta kan kanske bli bättre än många av Cobens senare böcker?

Men nej, tyvärr, som så många gånger förr är starten mer mystisk och spännande än vad resten blir. In med gangsters, FBI-agenter, vänner med pistoler, oskyldiga och andra, och du får en högst medelmåttig soppa av gåtor och varningar som såklart ignoreras. Stillsamma Jake måste till slut döda eller dödas…