Chris Claremont & John Byrne: X-Men: The Dark Phoenix Saga (Marvel. 2006)
Ja, bättre kan serier knappast bli. Här finns mina favoritsuperhjältar i mutantgruppen X-Men i färgsprakande actionäventyr på drygt 180 sidor. Mellan pärmarna ryms de samlade originalserierna från Uncanny X-men #129-137 från 1979-1980, allt mästerligt tecknat av John Byrne och med manus av Chris Claremont.

Här finns en enda lång sammanhållen berättelse med fokus på Jean Grey, alias Phoenix, vars krafter växer sig allt starkare. Mentalt manipulerad av skurkarna i Hellfire Club blir hon Dark Phoenix och vänder sig mot sina vänner och snart är Cyclops, Nightcrawler, Storm och Colossus fångna. Bara Wolverine smyger fri runt i kloakerna, och han är förbannad och sugen på strid! Och en häftig kamp mellan X-Men och Black King, Mastermind och alla de andra superskurkarna blir det. Tyvärr är väl Dark Phoenix bortom räddning? När hennes krafter fortsätter att växa ser hon ingen annan möjlighet än att ge sig ut i rymden för att förtära planeter för att stilla sin hunger……och då har hon blivit för farlig för att få existera. X-Mens vän Jean Grey måste förintas till varje pris.

X-men finner också nya potentiella medlemmar i unga Kitty Pryde och discodrottningen Dazzler. Tjusigt tecknat, glatt färglagt och med en story som heter duga kan det inte bli annat än högsta betyg åt detta!
Chris Claremont & John Byrne: X-Men: Days of Future Past (Marvel. 2004)
Denna samlingsvolym tar vid där “Dark Phoenix-saga” slutade. Här finns originalserierna från Uncanny X-men #138-143 från 1980-1981 av John Byrne och Chris Claremont, samt Annual #4 från 1980. Av någon anledning är ”Annual-serien” inte tecknad av Byrne, men manus är fortfarande av Claremont. I denna serie är det magikern Dr Strange och mutanten Nightcrawler som står i centrum, annars är det i resten av boken främst nya unga X-Men-medlemmen Kitty Pryde som är i fokus.

Hon kämpar för att känna sig hemma och trygg i X-Men-gänget och få sina gå-genom-väggar-krafter under kontroll. Cyclops lämnar X-Men efter Jean Greys död och Storm tar över ledarskapet. Wolverine och Nightcrawler sticker till Kanada, träffar superhjältegruppen Alpha Flight och fajtas med snömonstret Wendigo. Kitty Pryde får ensam både fly och slåss mot en demon i huset när hon är ensam hemma och i ett av de häftigaste äventyren någonsin för X-Men pendlar storyn mellan nutid och framtiden.

Kitty Pryde från framtiden dyker upp och varnar X-Men av idag för en stor fara framöver. Alla mutanter kommer i en snar framtid att fängslas och utrotas. I den framtid Kitty säger sig komma ifrån, bara 30 år från nu, är nästan alla i X-men dödade av onda robotar. Hur skall de kunna förhindra denna otäcka framtid? Det blir en tuff kamp mot Brotherhood of Evil Mutants.

180 sidor färgsprakande action, snyggt tecknat av mästerlige Byrne och med gripande storys. Som hel bok inte riktigt i klass med Dark Phoenix-saga, men jag bjussar ändå på högsta betyg. Sådana här serier gillar jag.
Chris Clarement & John Byrne: Spider-Man, Marvel Team-Up (Marvel. 2011)
Vilken lycka att hitta den här seriesamlingen! Spindelmannen följde jag slaviskt i unga år men dessa serier har jag helt missat. Att de dessutom är riktigt spännande och dessutom illustrerade av en favorittecknare gör ju inte saken sämre.

Konceptet i Marvel Team-Up är självklart givet, två superhjältar sluter upp och gör gemensam sak mot en hemsk fiende. Här handlar det om 13 berättelser med Spider-Man i fokus, han och någon mer hjälte från Marvels stora universum.

Först ut i två nummer är Spider-Man samt Wasp och Yellowjacket från Avengers som bekämpar is-och-eld-varelsen Equinox, härnäst är det Human Torch och Ms. Marvel som dyker upp för att tillsammans med vår huvudperson slåss mot Super-Skrull.

Sedan blir det slagsmål mellan Iron Fist och Steel Serpent och den sistnämnda stjäl den förstnämndas krafter och lämnar honom för död. Captain Britain kommer till Amerika och han och Spider-Man blir fångade i Arcanes Murder World.

Spider-Man möter Tigra och Kraven The Hunter och i det kanske mest udda äventyret besöker den blåröde väggklättraren träskmarker, träffar Man-Thing och den för mig helt obekanta skurken D´Spayre.

Havok och Spider-Man fightas mot The Living Pharaoh men lyckas inget vidare. De väcker liv i The Living Monolith och självaste asaguden Thor måste svinga sin hammare.

I samlingens sista äventyr är det vanliga kriminella småskurkar och lägenhetsbränder som måste bekämpas. Det gör nätskjutaren tillsammans med Luke Cage, Power Man.

På 240 sidor kommer material från Marvel Team-Up #59-70, #75 och det är som sagt en alldeles förträfflig samling superhjälteserier. Fantastisk variationsrikedom i såväl storys som ingående persongalleri.