Tom Clancy & Martin Greenberg: Tom Clancy´s Maktspel; Politika (Bra Böcker 1998)
(Politika. 1997)

Ryssland är ett land i kaos. Felslagna skördar gör att hungersnöd breder ut sig i det stora landet. President Boris Jeltsin dör och flera starka män står redo att ta över makten. En av dem vänder sig till USA för att få hjälp med att få Ryssland på fötter. En annan man uppfattar en begäran om hjälp av den svurne fienden som det värsta som kunnat hända. Aldrig att stolta Ryssland skall behöva be USA om pengar och förnödenheter. I kampen om att få leda Ryssland drar sig somliga inte för något……

Det är nyårsafton 1999 på Times Square i New York, bara minuter återstår till ett nytt millennium. Mängder med människor är på plats. Då exploderar först en bomb, sedan tre till och tusentals amerikaner är döda. Samtidigt saboterar någon Robert Gordians viktiga arbete i Ryssland. Och där polisen har regler och lagar att följa förfogar Gordian över en säkerhetsstyrka olik alla andras. Gordian tänker verkligen ta reda på vem som skadar hans intressen och mördar oskyldiga amerikaner.

Bortsett från att jag bitvis inte riktigt hängde med i vem som angrep vem, och först inte fattade vem som var vän respektive fiende i denna bok där alla spionerar på, ljuger för och misstror varandra, så är det som helhet helt OK. Här finns de typiska detaljbeskrivningarna av teknisk utrustning, och det är väl inte alltid intressant, men skänker trovärdighet och ja, det är ju det som gör en Clancy-bok så typiskt igenkännbar. Och därför bra, om det är realism du är ute efter. Efter attackerna mot New York den 11:e september 2001 känns detta lite extra otäckt, eftersom det tydligen faktiskt finns vansinniga människor därute som kan sätta sådana här påhittade scenarion i verket på riktigt. Eller är det månne Clancy´s böcker som ger folk uppslagen? 263 sidor.
Tom Clancy & Steve Pieczenik: Tom Clancys Net Force; Molotovmaskinen (Bra Böcker 2000)
(Tom Clancy´s Net Force. 1998)

Året är 2010 och Net Force är en ny byrå för datasäkerhet, skapad av FBI. Byråchefen mördas av terrorister och efterträdaren Alex Michaels lovar att inte vila förrän bovarna är bakom lås och bom.

Somligt pekar på att den skyldige finns inom gamla maffiakretsar. Det hela är dock bara första steget i en plan som datasnillet och ryssen Plekhanov ligger bakom. Han vill åt mer makt och rikedom och samtidigt sabotera för amerikanerna och deras datasäkerhetsfolk. Självklart har han fått amerikanerna att misstänka en helt annan grupp än hans egen. Maffiamannen Genaloni å sin sida har kontrakterat lönnmördaren Sälhunden som försöker ta livet av Net Forces nye chef! Och sen vänder sig Sälhunden mot Genaloni……!

Hm...lite skumt det här. Jag hängde inte riktigt med i alla händelser i cybervärlden. Det här med att kliva in i en virtuell värld och köra bil och träffa människor på andra sidan jorden fick jag inte fullt grepp om, måste jag säga. Sen var det lite rörigt. Vem hotade vem egentligen? Så blixtrar det till och blir explosivt spännande i vissa konfrontationer, men som helthet, nja. Och vad tusan var Molotovmaskinen? 326 sidor.
Tom Clancy & Steve Pieczenik: Tom Clancys Net Force; Dubbelspel (Bra Böcker 2003)
(Tom Clancy´s NetForce: Hidden Agendas. 1999)

Året är 2010 och FBI:s specialavdelning Net Force försöker hålla koll på Internet. Där sprids hemlig information snabbt som blixten, där finns recept på bomber, handel med förbjudna vapen och kemikalier och mycket annat. Nu får Net Force slita för att finna den eller de som ligger bakom stölder av plutonium, publicerade listor över hemliga agenter och stölder av stora summor pengar.

Det låter kanske inte som det mest spännande man kan tänka sig och det är det inte heller. Det är dock lättläst och det som driver boken framåt är flera korta kapitel som i högt tempo framförallt presenterar Net Forces anställda. Vid sidan av det vanliga jobbet handlar det självklart om intriger i de egna leden; motsättningar, avundsjuka och besvarad och obesvarad kärlek. Och så är någon av de goda förstås en förrädare. Förutsättningarna för en kanonspännande bok finns där, men spänningen infinner sig först mot slutstriden. Dessförinnan har jag misslyckats med att förstå hur virtual reality-tekniken som Net Force utnyttjar fungerar. Och förstår man inte hur de jobbar, kan det ju omöjligt bli nåt märkvärdigt bra betyg. Så en tvåa blir det, inte mer. 322 sidor.
Tom Clancy & Steve Pieczenik: Tom Clancys Net Force Explorers: Dödligt spel (Bonnierförlagen 2001)
(Tom Clancys Net Force Explorers: The Deadliest Game. 1999)

Är det fantasy? Är det science fiction? En thriller? Kunde placerat boken i vilken som helst av nämnda kategorier och alla hade varit lika rätt och samtidigt fel.

Året är 2025 och Sarxos är det populäraste spelet på Internet. Här, i den virtuella världen, lever spelarnas skapade rollpersoner som smeder, härförare, trollkarlar i en medeltida värld där folk krigar mot folk, där svärd och magi fungerar, där mystiska dvärgar smyger omkring i mörka gränder och främlingar sitter tysta i skuggorna på värdshusen.

I den verkliga världen försummar spelarna arbete, skola, familjeliv för att istället leva timme efter timme i krigsspelet Sarxos och där vinna ära och berömmelse. Så börjar någon i den verkliga världen att jävlas med spelarna för att få bort dem och deras rollpersoner från spelet. En efter en drabbas spelarna av olyckor och någon tycks gå väl långt för att vinna spelet.

Nätpolisen, Net Force Explorers, engagerar två spelare för att inne i den virtuella världen försöka varna somliga samtidigt som de letar efter den eller de skyldiga. Efter några misslyckade försök har de ändå lyckats vända uppmärksamheten till sig och blir snart nästa tänkta offer...

Man kan inte klaga på upplägget. Storyn som sådan är det inget större fel på. Snart sitter vi väl alla med bredband och lever via Internet. Se bara på hur många personer som spelar Doom och Quake online idag (år 2001) och har gjort det till både sport och ett arbete. Men det är en tunn bok, 200 sidor, och spänningen är svag. Boken griper aldrig riktigt tag utan det stannar vid ett bra uppslag som slarvats bort. Tyvärr. Närmre en stjärna i betyg än tre.