Tom Clancy & Steve Pieczenik: Tom Clancys OP-Center; Provokation (Bra Böcker 1997)
(Tom Clancy´s Op-center. 1995)

Det här är första boken i en ny serie av Tom Clancy och här saknas stjärnan från hans tidigare böcker, Jack Ryan. Nu är det istället Paul Hood, gift tvåbarnsfar som leder ett för allmänheten hemligt kristeam, en specialiststyrka kallad Op-center. Op-center består självklart av de bästa av de bästa, lyder under presidenten och rycker ut när och var som helst där amerikanska intressen hotas.

Detta äventyr börjar med ett attentat i Sydkorea. Man misstänker omedelbart de svurna fienderna Nordkorea. Strax därefter skjuts ett amerikanskt jaktplan ned och nu vill presidenten ge igen, mot Nordkorea, men är det verkligen de som står bakom? Vad har de att vinna på detta? Op-center måste snabbt samla in data och finner snart ut att det är helt andra krafter än de man först misstänkt som står bakom attentatet. Någon eller några vill mana fram en invasion av Nordkorea!

Låter det så där lagom trist? Det är det faktiskt också. Lättläst förvisso, för det är många, men korta kapitel. Boken är på 315 sidor, långtifrån den vanliga Clancy-tegelstenen, men bitvis kommer alla dessa typiska Clancy-detaljer om datasystem, vapensystem och militärväsendet fram. Då vill man liksom ha "action, not words". När man läst in sig i serien och börjar känna personerna i Op-center blir det säkert bättre. Låt oss hoppas det.




Tom Clancy & Steve Pieczenik: Tom Clancys OP-Center; Spegelbilder (Bra Böcker 1998)
(Tom Clancy´s Op-center; Mirror Image 1995)

Nikolaj Dogin har precis förlorat presidentvalet i Ryssland. Det är förvisso ett bakslag men endast ett litet ett. Det hindrar honom inte från att med ryska maffians hjälp försöka förverkliga sin dröm; att åter göra Ryssland till den supermakt landet en gång var. Ryssland skall återuppstå som Sovjetunionen! Amerikanska kristeamet Op-center rycker in för att hjälpa den nye ryske presidenten mot landets makthungriga bakåtsträvare. Det blir en tuff kamp mellan de rivaliserande organisationerna och inte utan förluster för Op-center...

Har du som jag läst första boken om Op-Center (Provokation) börjar man nu känna igen medlemmarna i teamet. Och inte nog med det, det är en bättre story i bok nummer två, så gillade du ettan blir du inte besviken. Gillade du inte ettan, är det här förvisso ett snäpp bättre, men inte i klass med en Jack Ryan-historia. 348 sidor.




Tom Clancy & Steve Pieczenik: Tom Clancys OP-Center; Farlig vision (Bra Böcker 1999)
(Tom Clancy´s Op-Center: Games of State. 1996)

I ett nyligen återförenat Tyskland finns nynazistiska grupper som växer sig starka. Karin Doring leder gruppen Feuer (Eld) och förespråkar terrorism. En annan, inte fullt lika våldsam, grupp följer en herr Richter. I viss mån är de konkurrenter, men båda ser Tyskland som den framtida supermakten i världen.

Karin Doring har just slagit till mot ett amerikansk-tyskt filmteam och mördat några personer. I Frankrike sitter monsieur Dominique och har också planer på att öka sin makt och störta världen i kaos. Omåttligt våldsamma, hemska, rasistiska dataspel skall han använda för att värva följeslagare för den rätta saken. Han har just försökt att värva herr Richter och hans män, men tyvärr lyckats göra honom till en fiende istället.

Det är oroligt i Tyskland. Vilken tur att Paul Hood och hans Op-Center-kollegor finns i landet och funderar på att köpa och sälja utrustning och kanske öppna lokalkontor också. Nu får de rycka in och stoppa nazister från att ta över världen. Denna den tredje Op-Centerboken är den bästa hittills. Spännande snudd på rakt igenom och frånvaron av en massa tekniska termer gör det hela ganska lättläst. Tyvärr är slutstriden snabbt avklarad och väl enkel. Så som berättelsen rullat på och successivt lett till ökad spänning blev slutet en besvikelse och omöjliggör betyget fyra. Men det är en stark trea. 383 sidor.




Tom Clancy & Steve Pieczenik: Tom Clancy´s Op-Center; Belägring (Bra Böcker 2000)
(Tom Clancy´s Op-Center: State of Siege. 1999)

Chefen för specialstyrkan Op-Center, Paul Hood, har sagt upp sig. Det har länge varit för mycket arbete och för lite tid med familjen, det knakar i äktenskapet. Nu skall det bli ändring på det. Nu skall allt ordna upp sig. Uppsägningstiden är ännu inte slut, men Mike Rodgers tar över ledarskapet för Op-Center.

Paul Hood tar med sig familjen till New York där dottern med vänner skall spela konsert i FN-huset för en massa ambassadörer. Och där går Hood runt i stora staden och tankarna far i hans huvud. Hur skall han kunna leva utan sitt älskade jobb? Hur skall han få tillbaka gnistan i äktenskapet? Och tänk, hans lilla dotter skall ge en konsert i FN-högkvarteret! Och så kan han förstås inte låta bli att tänka på hur sårbart landet är.

Ja, där går han och tänker på flyganfall mot Frihetsgudinnan. Och pang bom. Knappt har ambassadörerna och musikanterna samlats i säkerhetsrådets sessionssal innan terrorister stormar in och tar dem som gisslan. 250 miljoner dollar vill man ha. FN-vakterna är utslagna, föräldrarna panikslagna, världen är chockad. Amerika är lamslaget och vem skall rädda gisslan? Vilken myndighets styrkor har mandat att agera för alla representerade nationaliteter i FN-huset?

Tidsfristen går ut, den svenske delegaten kastas ut död. Snart har Paul Hoods dotter en terrorists pistolpipa mot huvudet, och Paul Hood tvingas jobba igen för att rädda gisslan och framförallt sin dotter. Och återigen försvinner Paul Hood från sin hustrus sida...

Spännande, actionpackad, lättläst roman. Än en gång beskriver Clancy hur sårbart stora USA är mot terroristangrepp och det känns inte det minsta overkligt eller otroligt. Och det är ju på sitt sätt riktigt ledsamt och hemskt. 319 sidor.




Tom Clancy & Steve Pieczenik: Tom Clancys Op-Center; Fritagning (Bra Böcker 2002)
(Tom Clancy´s Op-Center: Acts of War. 1999)

Boken är på 385 sidor och det går nästan 100 av dem innan det blir något sånär spännande. Clancys vanliga mix av teknologi och politik kompletteras här med en rejäl portion religion. Eller rättare sagt, vapendelen står tillbaka för desto mer lite småtrista skildringar av religiösa och politiska motsättningar.

Den här gången beskrivs mellanösternproblematiken. Det är greker, turkar, israeler, syrier i kamp mot varandra där det bland varje folk och inom varje land finns separata grupperingar, var och en övertygad om att de är bäst, deras tänk det rätta etc. Nu har kurdiska terrorister från Syrien tagit sig över gränsen till Turkiet, dödat gränsvakterna, stulit en helikopter och sprängt den stora Atatürkdammen. Hemska översvämningar sveper bort hus och hem för tusentals människor och lämnar andra områden helt utan vatten.

Detta är bara första steget i en större plan som handlar om att skapa en ny världsordning genom att få huvudaktörerna i Mellanöstern engagerade i storkrig. Som tur är har Op-Center ett regionalt team i Turkiet, en mobil krishanteringsenhet. När de ger sig ut för att söka efter terroristerna tas hela teamet som gisslan! Och därmed stiger spänningen ganska rejält, men med på köpet kommer också en del grymma tortyrscener. Sporadiska actionbitar varvat med kurdiskt rebellhat mot allt och alla ger ett medelbetyg som helhet. Hade det hela kommit till skott lite snabbare hade det kunnat bli en fyra i betyg.