Agatha Christie: Döden i floden (Novellix 2016)
(Death by Drowning. 1932)

Döden i floden är berättelse nr 69 i Novellix serie kortberättelser. Den här av Agatha Christie har i annan översättning tidigare varit publicerad i boken Miss Marples mysterier.

Sir Henry hälsar på vänner i det lilla samhället St. Mary Mead och får höra den tragiska berättelsen om stackars Rose som nu hittats död i floden efter att oönskat ha blivit gravid med den unge mannen som nyligen anlänt till trakten. Tydligen stod flickan inte ut med den rådande situationen, skammen, att föda en oäkting, och valde visst att ta livet av sig. Så sorgligt.

Då tittar miss Marple förbi och hälsar på sir Henry som hon träffat förr. Miss Marple berättar att det måste röra sig om ett mord och ger sir Henry en lapp med namnet på flickans misstänkta mördare.

Nu måste såklart sir Henry som den före detta chef för Scotland Yard han är titta närmre på dödsfallet, träffa den dödes pappa, den unge älskaren och flickans stora beundrare. När det visar sig att offret har blåmärken på överarmarna står det klart att någon greppat tjejen och med våld kastat henne i floden. Kan sir Henry finna bevis för att miss Marple har rätt?

Ja, det kan han faktiskt, men först när miss Marple lett honom på rätt väg såklart. En lättläst och typiskt Agatha Christie-mysig berättelse på 38 små sidor. Värd en stark betygstrea.
Agatha Christie: Diomedes hästar (Novellix 2016)
(The Horses of Diomedes. 1947)

Kortberättelsen Diomedes hästar (31 sidor, Novellix #70) kan också hittas i novellsamlingen Herkules storverk.

Här är det Hercule Poirot som får ett nattligt samtal av doktor Stoddart. Den store detektiven kallas till lägenhet nummer 17 där det tydligen hållits något slags fest. Det är stökigt och sönderslagna glas ligger överallt. Partyt har visst börjat med alkohol och sedan glidit över alltmer mot bruk av narkotika. Gästerna verkar ha festat på kokain.

Doktor Stoddart vill gärna att Poirot finner knarklangaren. Den unge doktorn har ett gott öga för vännen Sheila som nu påverkats av drogerna. Kan månne Poirot undersöka saken lite närmre, lite lagom diskret?