Sam Christer: Arvet från Stonehenge (Bazar Förlag 2012)
(The Stonehenge Legacy. 2010)

Den berömde skattjägaren och Stonehenge-kännaren Nathaniel Chase tar oförklarligt livet av sig och testamenterar allt till den son han inte talat med på flera år. Bland kvarlåtenskapen finner Gideon Chase kodade dagböcker som berättar om ett synnerligen gammalt och hemligt sällskap som sysslar med blodsoffer och dyrkar Stonehenge-stenarna. Nathaniel har varit medlem i detta gäng men vill nu varna sonen för deras verksamhet. Naturligtvis lurar onda män i faggorna och de försöker komma åt dessa dagböcker som självklart skulle kunna skada sällskapet.

Samtidigt lever och frodas alltså sekten, klubben, sällskapet, ja vad man nu skall kalla sammanslutningen av Stonehenge-dyrkare. Sommarsolståndet närmar sig och de kåpklädda medlemmarna utför sina ceremonier och ritualer. Folk försvinner och hittas mördade.

Lokalpolisen har såklart inga ledtrådar alls. När Gideon Chase dyker upp och börjar tala med den kvinnliga polisen Megan som utrett hans faders självmord om hemliga sällskap, underjordiska katakomber och offrade människor anser hon helt naturligt att Gideon fått en knäpp, ja blivit galen av faderns död helt enkelt.

Så råkar Stonehenge-sällskapet kidnappa en berömdhet för att offra denne i huvudceremonin. Nu måste alla tillgängliga resurser tillsättas på att befria den kidnappade från sina kidnappare. Att Megan så sakteliga börjar inse att Gideon faktiskt talar sanning och har rätt betyder såklart ingenting. Megan är snart bortkopplad från fallet och tvingas inse att det här sällskapets medlemmar kan vara vilka som helst, hennes kollegor, hennes chefer, ja praktiskt taget vem som helst.

Så försvinner Gideon… Och hennes bästa kollega…

Aha, överraskande, spännande, lättläst, gripande. En bok rätt svår att lägga ifrån sig. Jag njuter av hemligheterna, mysterierna, misstänksamheten. Detta är 400 sidor jag kan rekommendera till den äventyrslystne. En skön mix av DaVinci-koden, Nicholas Cage-filmerna National Treasure 1+2 och en klassisk kriminalhistoria med försvinnanden och mord och misstänksamhet mot varandra på en polisstation.