Chris Carter: De dödas galleri (Jentas 2021)
(Gallery of the Dead. 2018)

Den unga fotomodellen hittas död, flådd och utan händer och fötter. Ett litet kvarvarande hudstycke på ryggen bär mystiska ord och symboler och hela rummet verkar målat med blod.

Fallet landar såklart på bordet hos enheten för ultravåldsamma brott. Det blir våra polisvänner i Los Angeles, Robert Hunter och Carlos Garcia, som blir ansvariga utredare. Men de kommer inte långt med sina undersökningar innan FBI dyker upp. En specialavdelning inom Byrån har hittat likheter med andra äldre fall och sänder nu personer till LA för att ta över fallet.

Speciellt specialagent Fisher sätter sig själv på piedestal och tycker sig vara förmer än LA-poliserna men det är naturligtvis Robert Hunter som (som vanligt) visar sig vara den vassaste mordutredaren och profileraren...

FBI:s kodnamn på förövaren blir Kirurgen och somliga offer hittas skalperade eller utan ögon. De verkar inte ha något gemensamt mer än latinska ord på ryggarna. Kanske ser mördaren sina dåd som makabra konstutställningar, men vem kan veta säkert?

Slutstriden mitt ute i ingenstans i en gammal lada blir synnerligen dramatisk. Den listige mördaren styr och ställer med både offer, FBI och LAPD. Det blir spännande och överraskande vändningar precis i slutet så betygstrean kan väl få ett extra plus eller två. Alla Robert Hunter-böckerna håller ju god klass och den här serien är lättläst och bjuder på både högt tempo och riktigt galna och kreativa mördare. Jag ser redan fram emot nästa bok! 440 sidor.