Lee Child: Det ögat inte ser (Damm Förlag 2010)
(Gone Tomorrow. 2009)

Jack Reacher har fått en gedigen utbildning och känner igen de många tecken som en självmordsbombare sänder ut. Nu är Reacher förvisso trött klockan två på natten när han åker i New Yorks tunnelbana, men nog tycker han att kvinnan längre fram i hans vagn uppvisar alla dessa så typiska tecken. Andningen, blicken, svettningar, mumlandet, stor väska osv. Han är övertygad om att kvinnan planerar något hemskt, skall han våga ingripa? Ja, Reacher förflyttar sig i tunnelbanevagnen och allt går åt helvete.

Det är en riktigt spännande inledning på boken men rätt snart glider storyn in i snudd på oändliga härvor med uppdykande poliser, federala agenter och andra än mer hemlighetsfulla utredare, alla kanske inte alltid på det godas sida. Kvinnan i tunnelbanevagnen har kopplingar till Pentagon, i storyn finns också John Samson, kongressledamot som vill bli senator. Nånstans dyker namnet Lila Hoth upp och en ung elitidrottare är försvunnen. Ja, vad är det för hemligheter som någon eller några vill hålla tyst om och andra försöker komma åt? Reacher har ingen aning men eftersom folk ligger på honom ger han sig sjutton på att snoka fram sanningen själv såklart…

Han är naturligtvis så framgångsrik som bara han kan vara. Bitvis lite segt, bitvis med skön action och en uppkäftig Reacher. 408 sidor som får ett medelbetyg. Det hela är okej men inte Reachers bästa äventyr…
Lee Child: 61 timmar (Damm Förlag 2011)
(61 hours. 2010)

En bussolycka i en snöstorm tvingar Reacher till Bostix. Bostix är en liten håla som nyligen fått ett uppsving tack vare ett nyöppnat fängelse. Den här gången blir uppdraget att skydda gamla tanten Janet Spark. Hon är ett viktigt vittne i en rättegång mot en mexikansk knarkhandlare. Andra inblandade personer, både advokater och vittnen, har röjts ut vägen. Allt hopp om en fällande dom står till denne äldre kvinna som trots hotet mot henne vill göra det rätta.

Bostix polisstyrka har mangrant slutit upp för att skydda tanten. Nu finns där snutar i hennes hem dygnet runt fram till rättegången. Reacher själv greppar ett av gummans gamla skjutvapen och låter tiden gå.

Den kortväxte mexikanske knarkkungen Platon har naturligtvis en kontrakterad lönnmördare i Bostix och själv är han på väg med ett följe för att hämta en enorm knarkgömma. Olyckligtvis verkar det som att han dessutom har en kontakt hos den lokala polisen. Vem kan Reacher lita på?

Aldrig förr har det varit så kallt och blåsigt i en Jack Reacher-roman, vilken tur att mannen är en riktig tuffing! Och det hettar till, i dubbel bemärkelse, mot slutet. 384 sidor.
Lee Child: Värt att dö för (Damm Förlag 2011)
(Worth Dying For. 2010)

Eldridge Tyler ligger och spanar på en gammal ladugårdsdörr genom ett kikarsikte. Mannen väntar på Jack Reacher och när denne dyker upp skall Eldridge döda honom, snabbt och effektivt med en kula eller två. Efter 350 sidor väntar Eldridge fortfarande. Historien har backat och vi har fått vara med om allt det som lett fram till den väntande konfrontationen.

Har man läst en Jack Reacher-bok så har man kanske läst dem alla. Grundstoryn om ensamvargen Reacher som hamnar i trubbel och tar sig an en övermäktig fiende är sig rätt lik genom hela serien. Kanske är detta inte tillräckligt originellt för att förtjäna högsta betyg men nog är det både underhållande och fantastiskt spännande så det förslår. Möjligen är detta den allra bästa boken om Reacher så här långt.

Vår huvudperson är i ödsliga Nebraska på väg mot Virginia. Reacher sitter i en motellbar när ett samtal kommer till mannen som sitter och dricker bredvid honom. Det är fru Duncan som söker traktens alkoholiserade läkare. Hon har näsblod som inte vill sluta rinna. Kan doktorn kanske titta förbi?

Reacher skjutsar läkaren hem till familjen Duncan och blir varse att kvinnan ifråga misshandlats. Jack Reacher ber att få veta var hennes make befinner sig och så är allt igång… Ett knäckt näsben senare på Seth Duncan och boken hade kunnat vara slut men naturligtvis bestämmer Seth och hela släkten att detta beteende måste bestraffas. Hämnd för sjutton!!

Värt att dö för är en riktig actionrökare, en högtempo-story av synnerligen våldsamt slag. Reacher är mer illa ute än på länge. Den här gången får han duktigt med stryk, men jösses, killen kan ge igen… Tuff, tuffare, Jack Reacher. Jag kan inte annat än älska killen.

En fruktad Duncan-familj som har hela traktens invånare i sin hand, lejda problemlösare som dyker upp från olika håll, hemliga smuggelaffärer och än mer otäcka saker avhandlas på exakt 400 sidor. Läs och njut! En bok det är svårt att lägga ifrån sig.
Lee Child: Dold identitet (Damm Förlag 2012)
(The Affair. 2011)

Om du någonsin undrat hur det kom sig att Jack Reacher slutade som militärpolis och påbörjade sitt kringflackande liv i USA kan detta vara värt att läsa. Lee Childs senaste bok hoppar tillbaka i tiden och handlar just om en ung Reacher och hans sista officiella uppdrag som militärpolis.

En kvinna hittas mördad och våldtagen på en bakgata i Carter Crossing i Mississippi. I närheten finns en arméförläggning och gud förbjude att det är en militär som begått mordet. Militärledningen påstår sig ha koll på sina soldater, den lokala sheriffen säger detsamma rörande ortens få invånare. Men någonstans finns en skyldig.

Två militärpoliser tilldelas uppdraget att kolla upp situationen och bevaka militärens intressen, de skall observera och rapportera till höjdare i Pentagon. Munro skall sköta sitt jobb inne på militärbasen, Reacher skall gå undercover inne i stan och närma sig polisen.

Just den biten blir det inga problem med alls. Stadens sheriff är en skitsnygg kvinna i Reachers egen ålder, en före detta marinofficer. Hon och Reacher börjar samarbeta för att finna en mördare.

Det visar sig bli ett knivigt fall. Höga militärer med makt verkar ljuga om somligt för Reacher. En framgångsrik senator och dennes son är nära knutna till militären, lokala skummisar lurar runt hörnet och det verkar som att självaste sheriffen kanske har en hemlighet eller två. Det visar sig också handla om mer än en död kvinna, minst tre vackra tjejer har den senaste tiden påträffats döda.

Ja, att ta sig an det här fallet är som att gå på ett minfält, det hela kan explodera när som helst. Man skall dessutom som militärpolis lyda order och man jävlas inte ostraffat med militären. Hm, man skall inte jävlas med Jack Reacher heller…

Det låter förstås helt sanslöst men vår huvudperson begår faktiskt mord inne i Pentagon! Hur otroligt är inte det? Nåväl, det händer mer än så här och storyn är bitvis rätt spännande, bitvis lite seg. Allt är höljt i ovisshet, det är misstankar, anklagelser och nekanden fram och tillbaka. Locket på, operation mörkläggning. Reacher skall såklart få fram sanningen, kosta vad det vill.

Reacher må vara hyggligt ung i den här berättelsen men är inte mindre stark eller tuff för det, om man nu skulle jämföra huvudpersonen mot hur han är i senare äventyr. Japp, mer av samma kan man säga men tidsmässigt alltså ett hopp tillbaka i tiden. Det var helt okej med en fyllig bakgrundshistoria om tuffe Reacher men det hade gärna fått vara mer spänning och action på de här 408 sidorna för ett än bättre betyg.