Lee Child: Dollar (B. Wahlströms 2000)
(Killing Floor. 1997)

Ja, vad det här handlar om framgår av titeln. Pengar, pengar och mer pengar. Men det är en annorlunda och spännande berättelse. Jack Reacher har varit i den lilla staden i 30 minuter när poliser med dragna vapen stormar in på det lilla fiket där han sitter och äter, och griper honom för mord. Det faktum att han varit i närheten av mordplatsen är verkligen illa. Att självaste polischefen är den som sett honom är ännu värre, för polisen vill ha mördaren fast och det snabbt. Att Reacher förklarar att han är helt oskyldig verkar ingen bry sig om.

Så han tillbringar en helg i finkan i väntan på att hans berättelse om vem han är och vad han gjort skall kollas upp. Och jodå, Reacher är verkligen oskyldig, men då har han redan hunnit hamna i trubbel i fängelset. Främlingen Jack Reacher är nämligen en kille som man inte jävlas med utan att få problem tillbaka.

Väl utsläppt är han på väg att lämna orten, men så finner man en mördad kille till och nu känner Reacher offret, hur osannolikt det än kan verka. Så nu stannar han naturligtvis kvar i stan, till mångas förtret, och nu har det plötsligt blivit en personlig jakt på den skyldige. Det kan sägas att huvudpersonen inte drar sig för att jobba utanför lagens råmärken. Med andra ord kan sägas att mannen inte drar sig för att bruka våld... 366 sidor. Spännande!
Lee Child: Gisslan (B. Wahlströms 2001)
(Die Trying. 1998)

Jack Reacher passerar en kemtvätt när en handikappad kvinna med en massa kläder i famnen är på väg ut genom dörren. Som den gentleman han är hjälper Reacher förstås till och vips är han gisslan i ett kidnappningsdrama. Några män är på jakt efter kvinnan och Reacher plockas med in i bilen av bara farten. Kidnapparna är missnöjda med Amerika och vill utropa delar av Montana till en ny nation. För att få igenom sina krav behöver de kvinnan.

I en svårtillgänglig trakt bland skogar och berg gömmer de sig och har samlat ihop ett försvarligt vapenförråd. Till detta läger kommer Reacher och kvinnan. Reacher vill förstås skydda kvinnan till varje pris. Kvinnan å sin sida, handikappad och bunden, är FBI-agent och ser Reacher som en oskyldig civilist som hon måste skydda. Det är högt tempo från början till slut och en del våldsamma inslag är av det mer brutala slaget. Men hur tuffa och brutala kidnapparna än är står det snart klart för dem att Jack Reacher är lite tuffare och driftigare än vad alla räknat med. Riktigt spännande. 400 sidor.
Lee Child: Bränd (B. Wahlströms 2002)
(Tripwire. 1999)

Hook Hobie är en grym man, rik och mäktig. Att andra lider spelar ingen roll, bara han själv har det bra. Hobie bär på en 30 år gammal hemlighet. Om den avslöjas mister han allt, pengar, ställning, ja, sin frihet också. När någon är på väg att avslöja honom kommer varningssignaler att ljuda. Det första larmet är 1760 mil bort, det andra 960 mil bort. Idag går båda larmen. Någon är Hobies hemlighet på spåren och han måste sätta flyktplaner i verket.

Chester Stone har nästan kört familjeföretaget i botten men bara en liten extra summa pengar kan ordna allt till det bättre. Han får rådet att ta ett lån hos Hook Hobie. Det är väldigt dumt gjort för Hobie begär ett högt pris. Men möjligheten att ta över Chesters företag är en så stor frestelse att Hobie skjuter sin flykt på framtiden.

Jack Reacher är i Key West och tar det lugnt när någon kommer och letar efter honom. Reacher låtsas vara någon annan och mannen ger sig av. Nästa dag är främlingen död, mördad och Reacher blir drabbad av skuldkänslor och samtidigt nyfiken på vem som funnit honom här. Och snart har han funnit sin stora kärlek, men hamnar förstås i trubbel som så många gånger förr. Och när Jack Reacher till slut träffar Hook Hobie då blir det en blodig uppgörelse.

Det är som i tidigare böcker om Reacher lättläst och våldsamt, precis som en vanlig lättsmält actionfilm. Tyvärr dröjer det väl länge innan huvudpersonernas vägar korsas på allvar och Reachers sökande efter Hobie blir lite omständigt. Alla inblandade militärer och deras regler och hemligheter sänker tempot på sina håll och snuvar boken på en fjärde stjärna i betyg. 397 sidor.
Lee Child: Besökaren (B. Wahlströms 2003)
(UK: The Visitor. US: Running Blind. 2000)

Jack Reacher räddar en stackars restaurangägare från utpressarbusar och får FBI på sig. Det är inte bara det att de själva sett honom misshandla busarna, de tror också att han kanske, kanske är en mördare också.

Några kvinnor Reacher en gång hjälpt i det militära då de utsatts för övergrepp har nu påträffats döda. De hittas nakna i sina badkar och de badar i grön kladdig kamouflagefärg. Obducenter runtom i landet har inte kunnat komma fram till dödsorsaken, det finns inte minsta skada på dem, inga sår, kulhål, nålstick, inget gift i kroppen. Det finns dessutom inga tecken på strid i bostäderna och efter en förmodad mördare finns inte minsta spår. Men självmord i grön militärfärg känns inte troligt när man inte hittat dödsorsaken och nu är alltså Jack Reacher misstänkt för att ha något med det hela att göra.

Fast inte länge. Med sedvanlig uppkäftighet pratar han sig ur problemen bara för att hamna i nya. Med ständig övervakning från FBI tar han så för sig att finna den gäckande kvinnomördaren. Det hela är egentligen en ganska tunn berättelse, en vanlig mördarjakt, men det hela fängslar på något sätt så till den grad att man måste läsa vidare. Vem är egentligen mördaren? Vad är motivet? Och hur lyckas denne någon ta sig in hos folk och mörda dem utan att lämna spår efter sig, samtidigt som han tydligen har med sig hundratals liter grön färg?

Det är som ett "låsta-rummet-mysterium" och Reacher och FBI måste klura på detta riktigt länge. Hade inte huvudpersonen hela tiden bara dragit omkring med övervakare från FBI utan gjort nåt mer hade det blivit en klar fyra. Reacher är ju en cool kille. 365 sidor.