Deborah Chiel: Anklagad (BW-Pocket 1990)
(The Accused. 1988)

Sarah besöker baren med en väninna, hon dricker, har rökt lite hasch, hon flirtar med killar, dansar och har kul. Så plötsligt efter lite hångel är det en kille som inte vill lyssna när Sarah säger stopp och nej till en fortsättning. Det är startskottet till en gruppvåldtäkt där tre killar förnedrar och utnyttjar Sarah å det grövsta, ivrigt påhejade av förfriskade vänner.

När Sarah så söker rättvisa och skall dra förövarna inför rätta är det snarare så att det blir hon själv som utmålas som en lögnare och en slinka. Visst hade hon väl klätt sig lite utmanande? Visst ville hon få uppmärksamhet från killarna? Visst hade hon druckit en del alkohol och tagit droger. Ja, i princip var det väl så att hon egentligen bett om att bli knullad?

Självklart är det de framgångsrika killarna som berättar den sanna historien och Sarah som ljuger så hon tror sig själv. Inte ens den kvinnliga åklagaren litar helt och fullt på offret!

Här kommer en berättelse baserad på ett filmmanus av Tom Topor, på 187 sidor, och det är en spännande historia, lättläst och otäck. Det är beklagligt så hårt offret Sarah får kämpa för någon form av rättvisa och nästintill löjligt så snabbt alla väljer att skydda monstren till karlar. Lyckligtvis finns det till slut en person som tar bladet från munnen och berättar vad som verkligen hände…

Böcker som baseras på filmmanuskript brukar kännas rätt simpla, med avskalade berättelser utan någon verklig känsla och med enkel dialog, men lyckligtvis har Chiel fått till en bra bok. Inte märks det att detta är filmens story i bokform istället för en originalroman man valt att göra film på.