Gisela Chand: På pottkanten (Alida Bok 2007)
Svenska Anna for till England, träffade prinsen och blev med barn, gifte sig rikt och allt skulle bli rena drömtillvaron hade hon tänkt. Så blev det inte, snarare tvärtom.

Där Anna var van vid svensk jämlikhet ville nu både make och svärmor att Anna skulle vara en vacker hustru vid sin makes sida, en foglig hemmafru som skötte barn, hem, hus och matlagning. När Anna räknade med att kunna lämna sitt barn på dagis och skaffa sig ett eget arbete trodde hon naivt att England hade ett system med regler, ersättningar och förmåner liknande det i Sverige. Föga anade hon att dagens England på många sätt står ljusår ifrån Sverige.

Anna önskade sig en egen sysselsättning, en egen inkomst, pensionssparande och annat nödvändigt, men hon får inte tillvaron i London att fungera. Anna är ingen vän av det engelska systemet och omställningen från svenska förhållanden blir svår för att inte säga omöjlig. Överklassvärmor säger och gör vad som faller henne in utan respekt för Anna. En dagisplats kostar över 10 000 kr i månaden så skall Anna kunna jobba måste det bli med något som betalar sig riktigt, riktigt bra annars går hon ekonomiskt back. Och Anna har tröttnat på att få sig en slant tilldelad av maken vid behov.

Snart ser det ut som att paret skall gå skilda vägar och Anna bli ensamstående mor till småbarn, utan inkomst och bostad i ett trångt och kaotiskt London. Annas situation berättas i lättläst brevform där Anna kommunicerar med systern hemma i Sverige via e-post. Trots det bekymmersamma i Annas liv är boken mycket lättläst, underhållande, dråplig, ironisk och skarpt kritisk till mycket i Storbritannien, särskilt sådant som rör mammors och barns situation.

Det här är en bok som utbildar svensken och som samtidigt höjer ett varningens finger till den tjej som funderar på att flytta utomlands. Somligt är uppdiktat, men det mesta i berättelsen skall vara äkta och självupplevt. Diverse vardagsbekymmer, relationsproblematik, humor, värme och samtidigt nyttig samhällsinformation, allt serverat på 154 överraskande bra sidor. Ta och läs!