John F. Case: Fader: okänd (Forum 1997)
(The Genesis Code. 1997)

En italiensk läkare biktar sig och skrämmer livet ur prästen med sin bekännelse. I Washington, USA hoppar en brinnande man ut genom ett villafönster. Huset brinner ned till grunden och Kathy Lassiter och hennes 4-årige son omkommer. Det konstateras att den okände brände mannen anlagt elden. Han räddas till livet men vägrar att säga något och rymmer snart från sjukhuset. Strax därefter rapporteras att de båda offrens kroppar grävts upp på kyrkogården och bränts igen.

Joe Lassiter är bror till Kathy och chef för ett stort företag som specialiserat sig på undersökande verksamhet. Självklart vill han ha reda på varför någon mördat hans syster och systerson och börjar syna den brände mannen lite närmare. Att samla upplysningar visar sig vara både tidskrävande, kostsamt, svårt och farligt, men där polisen går bet finner Joe så småningom vissa svar och fler frågor. Nästan 20 unga kvinnor har runtom i världen dött i bränder och med dem deras unga söner. Från den lista med namn Lassiter skaffat fram finns det nu bara en person kvar han ännu inte lokaliserat, död eller levande. Han måste finna henne innan hon också mördas (om hon inte redan dött) och självklart också få reda på varför...

Först efter 400 sidor avslöjas varför offren mördats och vad prästen i Italien fått veta under bikten. På sina håll är det kanske väl mycket berättande om religiös verksamhet och på några ställen blir jakten långsam, men på det hela taget är storyn mycket bra och spännande. Det känns som om Lassiters sökande efter mördaren är så som det skulle kunna gå till i verkligheten. Somligt verkar gå jätteenkelt med t.ex. bilregister och försäkringsnummer, annat kräver omfattande undersökningar och leder till slut ingenstans. Mycket att läsa (450 sidor) och med ett väldigt bra slut.
John F. Case: Den förste ryttaren (Forum 1999)
(The First Horseman. 1998)

En mystisk epidemi i Korea misstänks vara ett nytt utbrott av den influensa som gick under namnet Spanska sjukan i början av 1900-talet. Men ett nytt utbrott av samma virusstam skall bara inte vara möjligt, influensan ändrar sig ständigt. Det ryktas att några gruvarbetare som skall ha dött av Spanskan kan finnas begravda i permafrosten på en ö i Norra Ishavet. Forskare ger sig iväg dit för att om möjligt bärga kropparna och eventuella djupfrysta influensavirus. Väl framme konstateras att någon annan redan hunnit före - kropparna med virus är försvunna och i händerna på någon okänd. Men vem? Och vad skall denne med viruset till?

Snart insjuknar folk i besvärlig influensa på flera ställen...

Visst låter det ganska spännande? Är det det? Inte mycket. Tyvärr händer det faktiskt inte mycket i boken. Ett lovande, spännande upplägg blir bortschabblat. En journalist snokar reda på händelser som myndigheterna vill mörklägga, och vad förmår en ensam man mot CIA, FBI och andra mäktiga organisationer? Inte mycket. 343 sidor.
John F. Case: Syndromet (Forum 2002)
(The Syndrome. 2001)

Lew McBride är i Zürich och lämnar sin sista rapport till ett forskningsinstitut när han blir nedsövd och bortförd. I Florida är det Nicole Sullivan som från sitt hotellfönster skjuter ihjäl en man i rullstol och därefter tar sitt eget liv genom att sparka ned en värmefläkt i badkaret hon ligger i.

Doktor Duran hjälper patienter att bearbeta svåra trauman de upplevt genom hypnosterapi. Nu är det Nicoles syster Adrienne som försöker ta reda på vad som ligger bakom systerns uppenbara självmord. Och så mycket oförklarligt stöter hon på att hon lejer en privatdetektiv att snoka reda på mer. Och han blir dödad och någon är kanske ute efter Adrienne också.

Hon finner Dr Duran som faktiskt haft hennes syster som patient, men han kan inte berätta så mycket. Faktum är att han själv också verkar vara mystisk. Någon Jeff Duran har inte tagit de examina han hävdar och Duran själv ligger på kyrkogården. Kanske är Duran själv under hypnos och i händerna på någon okänd? Ja, Adrienne ger inte tappt utan snokar vidare. Högst motvilligt till en början börjar även doktor Duran samarbeta, och sanningen är förstås mer skrämmande än någon kunnat ana. Lew, Nicole och Duran är alla offer och deltagande i ett stort experiment...

487 mycket lättlästa sidor som förvisso är ganska spännande, men till mer än en stark trea i betyg räcker det inte. Falska minnen, hjärnimplantat och annat blir bara lite, lite för mycket.