Christoffer Carlsson: Den osynlige mannen från Salem (Piratförlaget 2013)
Polisens tillslag mot misstänkta vapensmugglare på Gotland går åt skogen och det blir den unge polisen Leo Junker som får ta smällen för fiaskot. Nu är han avstängd från sin tjänst, går hemma och knaprar piller.

Just den här natten vaknar han av blå och blinkande polisljus. Det visar sig ha skett ett mord i hans fastighet. En ung kvinna på härbärget på våningen nedanför har mördats... Leo klampar in på mordplatsen och vill vara delaktig i utredningen. Offret visar sig dölja ett smycke i ena handen, ett smycke Leo känner igen sedan gammalt och som faktiskt bär hans egna fingeravtryck!

Smycket är förstås en ledtråd för Leo som sätter igång att leta efter en kamrat från förr...

Sagan backar i tiden och hoppar sedan lite mellan dåtid och nutid. I dåtid följer vi en tonårig Leos uppväxt i Stockholmsförorten Salem, hur han blir mobbad i skolan och själv mobbar en annan kille, hur han blir god vän med John och sedan i hemlighet tillsammans med kompisens lillasyster...

Det här är visst 2013 års bästa svenska kriminalroman. Jaha, det måste ha varit ett rätt dåligt deckarår kan jag lite elakt tycka. Visst är detta helt okej, lättläst och jodå, det handlar ju ändå om ett par mord, men så värst spännande... nja... nej. Mördarens identitet står snart klar för både läsaren och Leo och det mest intressanta och spännande som sker är väl trots allt hans unga år där han försöker att smyga med sitt förhållande, hemlighålla det för bästa kompisen.

Ett solitt medelbetyg, inte tal om annat, men något mer och ännu bättre kan jag inte bjuda på. Fast jag läser gärna mer om Leo Junker, han verkar ju vara en synnerligen mänsklig men otursförföljd figur. 347 sidor.