Richard Carlson: Hetsa inte upp dig över småsaker (Richters 1997)
(Don´t sweat the small stuff…1997)

Här bjuds du på 100 sätt att hindra småsaker från att ta over din tillvaro. Enkla tips att tänka till kring så att du slipper bli tokig och irritera dig, få dagen förstörd, till egentligen ingen nytta alls. Det mesta torde vara ganska självklart (lyssna bättre, försök förstå, var ödmjuk, gör någon glad, ta en sak i taget, gör det nu osv. ) men ibland behöver man höra några tips och visdomsord igen, eller läsa det själv. Och här kan du läsa dessa ofta synnerligen enkla tips, reflektera lite och sakta men säkert förändra ditt beteende eller synsätt på vissa saker. Och vips så stressar du mindre, mår bättre, är gladare och trevligare, jobbar effektivare etc. etc.

Visserligen glider kanske några av de 100 förslagen in i varandra och kanske att flera kapitels avslutande meningar känns väl präktiga med sina ”Gör så här/följ detta råd så kommer allt bli bra”, typ. Men faktum är att varje tips noggrant beskrivs, målas upp och lätt kan förstås. Det mesta är nästan löjligt enkelt, man har hört mycket förr, men att det skall vara så svårt att ta det till sig... Ta ett tips du finner enkelt och följ det och jag tror att boken verkligen kan vara till nytta i din stressade tillvaro. Faktiskt! Bara 217 lättlästa sidor.
Richard Carlson: Hetsa inte upp dig över småsaker på jobbet (Richters 2000)
(Don´t Sweat the Small Stuff at Work. 1998)

Detta är enkla råd om hur du minimerar stress och konflikter på jobbet och tar fram det bästa hos dig själv och andra. Och precis som i förra boken kommer här exakt 100 konkreta förslag på hur du kan förändra ditt beteende och synsätt så att tillvaron blir mer dräglig, glädjen större, effektiviteten högre, allt beskrivet ur ett arbetstagarperspektiv.

Somligt är självklart, men det är säkert nyttigt att läsa det igen, annat känns förbluffande nytt, enkelt och varför har man aldrig tänkt på det, typ? Varje förslag är lättläst och beskrivs ingående, det är inga svårigheter alls att fatta vad som menas och hur förslaget möjligen skulle kunna förändra tillvaron på jobbet eller hur man ser på sitt yrkesutövande. Tyvärr känns en del precis som i förra boken kanske väl tillrättalagt och präktigt, men det kanske måste vara så för att man verkligen skall fatta och kunna ta det till sig? Och de 100 tipsen är kanske bara 75 i verkligheten, flera glider i varandra, men annars är det en kanonbok. Kanske att du kan skippa läsningen av förra boken, då dessa jobbtips verkligen kan nyttjas i de flesta situationer. 349 sidor som kanske skulle kunna rädda dig från stress och utbrändhet, vem vet? Värt en chans kanske?
Richard Carlson: Hetsa inte upp dig över småsaker där hemma (Richters 2003)
(Don´t Sweat the Small Stuff With Your Family. 1998)

Hur du hindrar vardagliga plikter och kaos i hemmet från att ta över ditt liv är undertiteln på denna den fjärde Carlson-boken jag läser. Det ser också ut att bli den sista för nu har jag tröttnat på dessa ”hetsa inte upp dig-tips”. Faktum är att Carlson återanvänder för mycket från de tidigare böckerna jag läst. Den här gången dyker dessutom samma kommentarer med mycket små variationer upp i flera olika kapitel i denna bok. Vet till exempel inte hur många gånger vikten av att låta bli att svara i telefon betonas. Hur man tränar sig i att inte bli stressad av ett dussintal ihärdiga ringsignaler framgår dock aldrig. Och vad har du vunnit av att alltid ha luren avlagd?

Hur som helst, mycket är bekant, de 100 tipsen är som tidigare kanske bara 50-60 unika förslag och alla slutar de klämkäckt med att om du bara följer råden så blir nog allt jättebra. Troligen är det också så att familjen Carlson är världens mest lyckliga och harmoniska för de följer naturligtvis i stort alla hans tips hela tiden. Boken kan nog vara helt ok om du inte läst andra i serien, men nu blir det underbetyg. En sammanfattning av råden kan vara: lyssna på honom/henne, säg ofta ”jag älskar dig”, var ett gott föredöme, var inte irriterad, lägg dig inte och sov arg, håll dig frisk, håll dig i form, tänk positivt, upprepa inte dina misstag. Ja, det är extremt basalt ibland och därför så uttjatat att boken blir trist. Särskilt om du läst allt förr. 295 sidor.
Richard & Kristine Carlson: Hetsa inte upp dig över småsaker – vårda kärleken (Richters 2003)
(Don´t Sweat the Small Stuff in Love. 1999)

Carlson fortsätter att skriva böcker i samma stil som tidigare. Den här gången tillsammans med hustrun. Och vad kan vara mer passande om man skall skriva en bok om relationer och hur man håller ihop ett förhållande? De listar 100 saker man inte skall göra om man vill att ens relation med kärestan skall hålla och växa sig starkare. Etthundra tips om viktiga saker att tänka på och förslag på hur man lämpligen bör ändra synsätt beträffande ditten och datten. Det borde ju vara riktigt intressant men det här blir en besvikelse.

Detta var den bok i serien jag hoppades mest på, verkligen ville ha konkreta exempel och förslag ifrån och så fick jag något annat. Kanske beror en del av besvikelsen på att de tidigare böckerna jag läst av Carlsson varit så fylliga och konkreta att somligt nu bara känns som upprepningar, för mycket klingar bekant. I så fall löser man det genom att inte läsa de andra böckerna i serien för då kan du säkert finna somligt av nytta här. Fast å andra sidan, skall du bara läsa en bok ta den om småsaker som irriterar på jobbet.

Smått irriterande är det att (som i de föregående böckerna) efter varje tips få läsa ”gör så här så kommer du att bli lycklig, stärka din relation, få ett kärleksfullare liv” och det blir en hel del gulligull-exempel ur deras egna liv. Och vilken överraskning, herr och fru Carlson är nästintill helgon. Så framstår de i alla fall och då känns mycket bara överdrivet. Visst finns det godbitar och en del att tänka kring, men som hel bok med 100 tips så flyter här väldigt mycket i vartannat. Inte är det 100 olika tips inte och det här med känslor är ju både komplext och känsligt många gånger, så exemplen känns inte alltid så givande.

En hel del kan sammanfattas som: Acceptera din partner, var snäll, överraska, ge komplimanger, ta emot en ursäkt, lyssna, stressa mindre, lev i nuet. Det blir en 2:a i betyg för att jag redan har med mig mycket från tidigare småsaker-böcker. Medelbetyg kan nog vara rättvist för boken om du skulle börja Carlson-läsandet med denna titel. 327 väldigt lättlästa, men tyvärr inte alltid intressanta, sidor.