Ian Caldwell & Dustin Thomason: Den sista hemligheten (Bra Böcker 2005)
(The Rule of Four. 2004)

Omslaget, titeln, baksidestexten och alla citaten från diverse tidskrifter på skyddsomslaget lockade mig till romanen, fick upp förväntningarna. En del Da Vinci-koden, en del Rosens namn, en fullkomligt lysande historia, En häpnadsväckande bra debut, En underbart skriven bok, Den ultimata gåtan, Om du gillade Da Vinci-koden kommer du att sluka den här…

Jovisst, det lät bra. 433 sidor och många timmars läsande senare kan jag bara säga att jag inte håller med om något av citaten ovan. Lurad har jag blivit, detta ligger mycket nära ett absolut bottenbetyg. Sällan har jag tagit mig igenom en segare bok, och var fanns mysteriet och framförallt spänningen?

Detta har egentligen absolut ingenting gemensamt med Da Vinci-koden att göra. Inget driv, inget tempo, inga överraskningar, inga intressanta gåtor. Kort sagt en riktigt fet besvikelse, helt bortkastad läsning. Undvik för tusan!

Här har två unga Princeton-grabbar lagt 6 år på att skriva en roman om sitt eget universitet och en mytomspunnen bok, och så blir det inte bättre än så här. Texten ”Internationell bestseller” pryder omslaget. Man kan nästan förvånas över att ett förslag gett ut denna sega historia.

Nåväl, vi följer fyra grabbar på Princetonuniversitetet. Det är studentliv, föreningar, föreläsningar, fester, bus och gemenskap. Somliga i sällskapet delar boende, någon har en flickvän.

Vi får veta att Toms pappa lagt stora delar av sitt liv på att forska kring den legendariska boken Hypnerotomachia Poliphili. Nu är pappan död och det är Toms kamrat Paul som nu skriver en avhandling om den gamla boken.

Vem var det som skrev den? Och varför? Frågorna är många, mysterierna likaså. Romanen handlar om allt mellan himmel och jord och här och där finns långa utvikningar kring t.ex. pyramider, ädelstenar, labyrinter och mer. Och varför har författaren använt olika språk och vad är det för gåtor som döljs av de många olika symbolerna i verket?

Kort sagt, alla vill vara den som knäcker den här gåtan. Paul har tagit på sig uppdraget men hela kompisgänget är involverat i projektet. Tom själv är så engagerad att han håller på att sätta sin relation med Katie på spel…

Jaha ja, lite krypande i några tunnlar, en brännskada, ett inbrott, någon död, någon annan försvunnen... Författarna försöker att få den här ambitiösa romanen att bli spännande men misslyckas tyvärr kapitalt. För att omfatta hela 433 sidor händer här osedvanligt lite. Ah, jag justerar betyget nedåt. En tvåa är för snällt.