Chelsea Cain: Heartsick (Forum 2008)
(Heartsick. 2007)

Polisen Archie Sheridan har jagat mördaren Gretchen Lowell i över 10 år. När de äntligen möts öga mot öga är han fångad och skall bli Gretchens nya offer!

Hon bryter hans revben med inslagna spikar i bröstkorgen. Archie paralyseras och blir utan smärtlindring av med sin mjälte som Gretchen skickar till polisen. Han tvingas dricka frätande vätska matsked för matsked över lång tid och förstör sin matstrupe.

Ja, Archie är illa ute och nära döden. Faktum är att han till slut ber om att få dö och Gretchen gör honom till viljes. Fast hon återuppväcker honom, ringer polis och ambulans och ger upp. Det hela är fullkomligt obegripligt. Gretchen hamnar bakom lås och bom och Archie på sjukhus.

Ja, Chelsea Cain spar inte på krutet när det gäller att beskriva Gretchens galenskaper och utstuderade tortyrmetoder. Två år går och boken kan liksom ta sin början på allvar.

Archie skall återgå i tjänst som ansvarig för sökandet efter en ny seriemördare. Flera kvinnor har försvunnit och påträffats mördade. Dags för Archie att återigen visa vad han går för, han bidrog ju skarpt till att polisen till slut fick fast Gretchen… eller nja, det var kanske inte helt och fullt hans förtjänst, men hjältestatus har han ändå.

Egentligen är han nog mest ett vrak efter det han varit med om. Gretchens personlighet och beteende har självklart satt outplånliga spår hos Archie som knaprar tabletter som aldrig förr för att hålla ihop som människa. Olyckligtvis varken kan eller verkar han vilja bli fri från Gretchen. Han besöker henne varje söndag i fängelset för att få info om var hon gömt andra offer.

Parallellt med tillbakablickar till Archies och Gretchens första möte rullar dagens tillvaro på och i den nya mördarjakten slår sig Archie samman med journalisten Susan som vill skriva tidernas allra bästa reportage om Archies återkomst till arbetet, om Gretchen, om den nye mördaren Skolflicksstryparen.

303 sidor susar snabbt förbi. Det hela är lättläst, lagom spännande och med insprängda djupdykningar i diverse obehagliga tortyrscener här och var. Någon liten överraskning kan det bjudas på, mest överraskad blev jag över att Gretchen inte hade större utrymme i boken. Av baksidestexten att döma verkar allt handla om henne, men hon sitter ju redan inlåst i säkert förvar. Fast nog är hon en rätt annorlunda mördare i kriminallitteraturens värld, så mycket är säkert.
Chelsea Cain: Sweetheart (Forum 2009) (Sweetheart. 2008)
Polisen Archie Sheridan får nya mord att klara upp och journalisten Susan Ward jagar fortfarande sitt livs scoop. Den här gången vill hon avslöja senator Castle som uppenbarligen haft sex med en minderårig.

Susan påstår sig ha bevis men det är starka krafter i omlopp som ber henne lägga ned den storyn. Senator Castle är en uppskattad och uppenbarligen mycket mäktig man. Susan vill dock inte ge upp och snart verkar det banne mig som om hennes scoop och Archies mordutredning har saker gemensamt.

Allt det här bleknar dock inför det faktum att något fullkomligt otroligt inträffar. Seriemördaren Gretchen Lowell lyckas rymma från fängelset och är inte sen att bjuda Archie på nya lik att ta hand om.

Archie jagar efter sin nemesis men vill han verkligen fånga henne eller bara få henne i säng? Ja, Archies och Gretchens relation är minst sagt knepig och är det Gretchen eller Archie som är den mest galna individen?

299 sidor far snabbt förbi och detta är på alla sätt mer spännande än del ett, vars händelser tidsmässigt bara inträffar någon månad innan detta. Betygstrean är en stark en…
Chelsea Cain: Evil At Heart (Macmillan. 2009)
En mjälte och en samling ögon hittas på en toalett vid en rastplats. En uppskuren manskropp påträffas i en rivningskåk. Ett huvud i ett dike. Ett mord begås inne på en slutenvårdsinrättning…

Det är blodigt, det är makabert och på somliga platser påträffas små målade hjärtan vilket förstås får folk att tro att det är allas favoritgalning,The Beauty Killer, Gretchen Lowell, som slagit till igen. Att kroppsdelar och lik påträffas på ställen där hon redan tidigare lämnat döda efter sig stärker bara de misstankarna.

Archie Sheridan är inte lika säker, men vem lyssnar väl egentligen på honom numera, även om han ju faktiskt är den som känner Gretchen allra bäst. Han leder inte längre den polisstyrka som söker efter Gretchen. Archie finns sedan ett par månader tillbaka inne på en psykiatrisk avdelning där han kämpar mot sitt beroende av smärtstillande droger och just nämnda seriemördare!

När det så är dags för Archie att lämna sjukhuset är han övertygad om att dåden inte begåtts av hans största fiende och kärlek utan av någon som försöker att härma Gretchen. Icke desto mindre måste förstås vederbörande stoppas. Galningen står att söka i den stora beundrarskara som The Beauty Killer fått…

Tillsammans med journalisten Susan Ward härjar Archie runt och där polisen står och stampar för de båda såklart utredningen framåt, inte utan fara för egna liv. Och inte långt borta lurar förstås Gretchen själv…

Här kommer 346 sidor där Chelsea Cain frossar i överdrivet våld, tortyr och självstympning. De makabra beskrivningarna av våldsinslag och skadade kroppar får det hela att sticka ut något i thrillergenren men annars är detta inget märkvärdigt. Och uppskattar du inte de här blodiga scenerna heller skall du hålla dig borta av dubbla anledningar. Visst är det annorlunda med en vacker kvinna som efterlyst galen mördare och dennes kärleksrelation med en polis är inte mindre udda och fascinerande, men nog går det att göra mer med det än såhär. Medelbetyg, visst, men jag hade hoppats på mer…
Chelsea Cain: The Night Season (Minotaur Books. 2011)
När floden Willamette i Portland svämmas över kommer ett gammalt skelett upp till ytan. Det skulle kunna ha att göra med en översvämning och ett försvinnande 60 år tillbaka i tiden.

Vattenmassorna är enorma, trycket är kraftigt. Över dussinet personer i Portland drunknar och dör. Det är i alla fall vad man tror innan det visar sig att somliga offer faktiskt varit döda redan innan de hamnat i vattnet. En handfull personer har överraskande nog blivit förgiftade!

Det står alldeles klart att det går en mördare lös i staden. Med Gretchen Lowell bakom lås och bom kan Archie Sheridan ta sig an ett nytt fall. Vännen och poliskollegan Henry har han dock ingen hjälp av, han ligger själv och kämpar för sitt liv, förgiftad som han också blivit…

Efter tre böcker med den oförutsägbare seriemördaren Gretchen Lowell och polisen Archie i fokus byter författaren spår och lämnar för en stund Gretchen därhän. Visst är hon med på en sida eller två i slutet av dessa 322 sidor men hon är här förpassad till kulisserna. Och det känns faktiskt helt okej, det behövdes något nytt i den här serien och med en ny mördare att jaga, ett gammalt skelett, en försvunnen pojke och en förgiftad vän att ägna sig åt finns här tillräckligt för att hålla liv i Archie Sheridan-serien ett tag till… Men det hela kunde ju få ta sig så till den grad någon gång att jag övervägde ett bättre helhetsbetyg än en trea…
Chelsea Cain: Kill You Twice (Minotaur Books. 2012)
Och där kom den äntligen, den mest händelserika boken i serien hittills och den bästa av de första fem. Jag rekommenderar dig dock att ändå läsa dem alla i ordning för att få bästa koll på inblandade karaktärer och hela historiken.

Unga journalisten Susan Ward är som vanligt med i händelsernas centrum. Nu har hon ny hårfärg och hon är hon ju dessutom tillsammans med en advokat som jobbar åt en knarkkung. Och sen är hon väl lite intresserad av polisen Archie Sheridan också?

Archie å sin sida tänker ju mest på mördaren Gretchen Lowell, hans största fiende och älskling, kvinnan som saboterat hans äktenskap och skurit sönder hans kropp. Ja, det är sannerligen konstiga känslor han hyser för den kvinnan. Än en gång har han lyckats få henne bakom lås och bom, ännu har hon överraskningar i beredskap… Fast för en stund kan Archie kanske tänka på någon annan, han får en ung blond kvinna som ny granne…

Gretchen hör av sig och påstår sig ha information om det just inträffade mordet i staden. Ja, det hänger en flådd och munkavleförsedd man död i ett träd i en park. Ingen annan har sett något, inga ledtrådar finns. Hur ogärna Archie än vill uppfylla Gretchens önskningar så har han inget val. Han måste höra det hon har att säga, utredningen kommer inte framåt…

Så Gretchen berättar oväntat om sitt barn som hon tror är i fara. Kan Archie hjälpa till? Och angående mordet i parken så är det utfört av någon Gretchen känner riktigt väl… Att kunna skilja rena lögner och skitsnack från sanningen är inte lätt. Archie gör sitt allra bästa för att få veta mer om sin ärkenemesis och samtidigt finna en ny mördare som går lös i staden…

Här händer det mycket, berättelsen är spännande, det bjuds på flera överraskande vändningar och det känns trevligt att följa bekanta romanfigurer ett tag till. Och när det hela är slut blir jag genast sugen på ytterligare en bok i serien. 336 sidor.