John Byrne: Avengers West Coast - Vision Quest (Marvel)
John Byrne tecknar superhjältar och skurkar riktigt tjusigt, men den här gången har han i alla fall misslyckats lite med manusförfattandet. Trots att alla figurerna i mäktiga superhjältegruppen Avengers står till buds att använda i äventyr om allt mellan himmel och jord blir det tyvärr inte så värst spännande.

Scarlet Witch vaknar upp i sängen och saknar sin make Vision. Han ligger inte bredvid henne, han finns inte kvar i lägenheten. Han har spårlöst försvunnit från Avengers ägor. Troligen har han kidnappats men med det fantastiska säkerhetssystem man har står det klart att någon i Avengers i så fall måste vara en förrädare. Vem har tagit Vision och varför?

Scarlet Witch, Hawkeye, Wonder Man, Wasp, Ant-Man med flera söker överallt och finner sedan den saknade, sönderplockad i sina beståndsdelar (Ja, Vision är ju en så kallad synthezoid, något slags mix mellan robot och människa). Aj, aj, aj. Vision kan förvisso sättas ihop igen, men med hans minne raderat, kommer han någonsin att bli sig lik?

I diverse sidospår till huvudberättelsen blir Hawkeye förbannad på sina kamrater och lämnar gänget. Istället försöker han sig på att bli ledare för den nya samlingen superhjältar som skall bli Great Lakes Avengers (som komplement till de redan existerande East Coast- och West Coast-grupperna). Det är en minst sagt udda samling nya figurer som dyker upp; Big Bertha, Flatman, Mr Immortal och några till.

Amerikanska regeringen skickar US Agent till West Coast Avengers som något slags självklar ny ledare och han blir inte så värst populär. Till utseende och beväpning liknar han mest en klon på Captain America.

Den sistnämnde krigshjälten med skölden och She-Hulk, hoppar sedan faktiskt in i storyn, som hjälp från East Coast Avengers, när det ser ut som att Scarlet Witch har blivit ond…

Färgglatt och händelserikt, men kanske inte riktigt så maffigt imponerande som jag skulle önska mig av Byrne och Avengers. Här finns Avengers West Coast # 42-50 utspritt över 216 sidor, inkluderande ett par faktasidor om huvudpersonerna Scarlet Witch och Vision.
John Byrne: Avengers West Coast - Darker Than Scarlet (Marvel)
Mellan pärmarna kommer 232 sidor som samlar serierna från Avengers West Coast #51-57, 60-62.

Det står John Byrne på omslaget men om rätt skall vara rätt så är de sista tre numren faktiskt skapade av någon annan. Roy och Dann Thomas har skrivit manus och Paul Ryan har tecknat. Även om illustrationerna inte är i Byrne-klass så är de ändå helt okej eller lite bättre än så, dessutom är det en händelserik, actionspäckad story så jag kan inte påstå att jag känner mig speciellt besviken.

Var det dessutom lite klent med action och festliga hjältar och skurkar i föregående samling (Avengers West Coast: Vision Quest) så dyker de upp här i desto större antal. Mäktigt på ett sätt, på ett annat blir det nästan för mycket och lite rörigt. Alla lurar alla och bakom varje skurk hjältarna måste bekämpa står en ny och mäktigare som drar i trådarna och planerar för världsherravälde.

Här dyker de upp; Master Pandemonium, Mephisto, Immortus, Loki, Magneto, U-Foes, The Legion of the Unliving, Mole Man, Quicksilver och fler ändå. Kanske inte de allra vanligaste skurkarna i Marvels universum, men det blir en underhållande bekantskap, även om de främst är elaka som bara den…

På de godas sida alltså West Coast Avengers med förstärkning i form av t.ex. häxan Agatha Harkness, Thor, Iron Man och Human Torch.

Du som är bekant med figurerna ovan kan kanske sluta dig till att en hel del av storyn tar sig rätt övernaturliga uttryck (utöver vad som kan förväntas i en redan rätt otrolig superhjältevärld, vill säga). Det kryllar av demoner och sinnesmanipulation, hjärntvätt och liknande. Det är förtrollningar och häxkrafter i fokus. Ja, det mesta har sitt ursprung i försvinnandet av Scarlet Witch´s barn.

Som vilken orolig mamma som helst måste hon finna dem, kosta vad det kosta vill. Sanningen är överraskande och otrolig och plötsligt får den röda häxan krafter utöver det vanliga och blir ond… En i sanning farlig fiende!