John Byrne: Hulk Visionaries vol. 1 (Marvel 2008)
Visst kan Byrne teckna och skriva manus, se bara vad han gjort med serier som till exempel Fantastic Four och X-Men, men när han tar sig an planetens starkaste gröna varelse blir det inte samma fullträff.

Teckningarna han bjussar på håller god klass men förbluffande ofta är berättelserna inte speciellt intressanta. Och när själva storyn i ett äventyr känns riktigt spännande då är det inte Byrne som tecknar utan Sal Buscema. Inte för att det är speciellt illa, inte alls, men det är således inte Byrne-teckningar på alla dessa 208 sidor.

Serierna kommer från originaltidningarna The Incredible Hulk #314-319, Annual #14 samt Marvel Fanfare #29. Detta är John Byrnes samtliga Hulk-berättelser, någon fortsättning på hans första Hulk-volym blev det således inte.

Nästan mer i fokus än självaste Hulk verkar forskaren Leonard Samson vara i de flesta serierna. Han har kommit på ett sätt att, tro det eller ej, separera Bruce Banner ifrån Hulk. Nu är det ju förvisso den klene forskaren som förvandlas till den urstarke gröne jätten, men plötsligt så visar det sig alltså möjligt att få loss Banners kropp och hjärna till en egen individ samtidigt som en lite trög men fortsatt stark och farlig Hulk också lever vidare!

Det blir således en hel del snack om den här processen och många scener ifrån olika högteknologiska laboratoriemiljöer. Kanske inte alltid så värst fängslande. När det blir action handlar det framförallt om slagsmål mellan Doc Samson och Hulken. Igen och igen och igen. Fast nångång är det faktiskt en Hulkrobot och inte äkta vara…

En packe andra superstarka herrar dyker också upp för att puckla på vår stackars huvudperson; Iron Man, Hercules, Namor, Wonder Man.

Parallellt med alla fighter med och mot Hulk planerar Bruce Banner för bröllop med sin älskade Betty Ross och sedan avrundas boken med en helt obegriplig saga om Hulk och en indian samt bråkstakarna Hammer och Anvil.

Ja, det var det hela. En räcka rätt bleka Hulkserier, man varken hejar på honom eller tycker speciellt synd om honom. Jo, lite i äventyret som Buscema tecknat. Det gröna monstret blir som alltid argt och krossar saker i sin omgivning, men om nu Banner-delen av honom i flera serier är borta, är det fortfarande Hulk kan man undra?

Jag är ingen stor Hulk-kännare men det måste finnas mer gripande och mer spännande Hulkserier i andra samlingsböcker någonstans.