John Byrne: Fantastic Four Visionaries Vol. 5. (Marvel. 2005)
Den femte volymen med John Byrne-serier (manus och bilder) om superhjältegruppen Fantastic Four samlar material från tidningarna FF #268-275, därtill Annual #18 och Thing #19. Olyckligtvis blir man något lite lurad för det visar sig att både Annual #18 och Thing #19 är äventyr som inte alls tecknats av Byrne, där har han bara ordnat manus, och teckningarna är en hel del sämre än vad han själv bidragit med i övriga serier…

Annual handlar om bröllopet mellan Black Bolt och hans älskade Medusa. Fantastic Four reser ut i rymden för att vara med på högtiden och hamnar delvis mitt i ett krig mellan en Skrull- och en Kree-krigare. Måttligt intressant.

Thing träffar levande skelett, vampyrer, en mumie som skjuter laserstrålar och självaste Frankensteins monster i sin tidning. Ett rätt mysko äventyr.

Och de övriga ordinarie FF-serierna inleds med att She-Hulk gör entré som medlem i just Fantastiska Fyran. Ben Grimm, Thing, även känd som Big Ben, har valt att stanna kvar ute i rymden på en mystisk planet där ett stort slag just ägt rum (läs mer om detta i en annan serieberättelse; Jim Shooter: Secret Wars). Skall man fortsätta kalla sig Fantastic Four så måste man såklart vara fyra personer. She-Hulk blir ersättaren för den hårtslående orangefärgade stenmannen…

Sällskapets högkvarter anfalls av Dr Dooms mask (!) och en dag anländer den enorme Terminus och hävdar att planeten Jorden är hans… She-Hulk får bråda dagar på jobbet…

Bortsett från det är äventyren i övrigt rätt mesiga. Mot slutet handlar ett helt äventyr om att She-Hulk solat lättklädd på högkvarterets tak och att folk i en helikopter tagit foton på henne…

I en tidnings epilog ser vi Spindelmannens levande svarta dräkt rymma från nämnda superhjältekontor och ge sig ut i New York-natten. Det hade såklart varit spännande att få följa den ett tag, men nej, det blir inget mer kring detta. I alla fall inte här.

Visst kan She-Hulk vara en hygglig ersättare för Thing men avsaknaden av rejäla skurkar är påtaglig. Fjantiga rymdvarelser, mumier, vampyrer… Tänk att dr Dooms mask är den mest intressanta motståndaren på dessa 248 sidor. Med ett nödrop blir det en trea i betyg. Så illa är det.
John Byrne: Fantastic Four Visionaries Vol. 6. (Marvel. 2006)
Vilken uppryckning! Så mycket bättre volym 6 är än den närmast föregående! Här kommer 258 sidor serier och därtill 6 sidor fakta om superhjältegruppen och skurken Dr. Doom. Tidningarna som inkluderas är Fantastic Four #276-284 samt Thing #23 och Secret Wars II #2.

Ok, Thing-numret liksom Secret Wars-episoden är vare sig skrivna eller tecknade av John Byrne, så på ett sätt kan man ju verkligen undra vad de gör i den här Byrne-volymen. Samtidigt passar de in rätt väl i Byrnes sammanhängande FF-story som rullar på i tidning efter tidning. Secret Wars II episod 2 är sannerligen både dålig och fult tecknad, men visst den innehåller ett slags avslutning på något Byrne skrivit om i FF #281.

I Thing #23 kommer huvudpersonen tillbaka till New York efter att ha vistats på Secret Wars-planeten och märker att den forna kollegan Human Torch nu blivit ihop med hans före detta flickvän Alicia. Det gör inte Thing speciellt glad. Han är rätt sur på alla sina FF-vänner och bestämmer att han lägger av för gott. She-Hulks plats som hans tillfälliga ersättare har tydligen blivit permanent…

Så kommer vi till Byrnes egna berättelser och de håller hög klass. Nu är det action och stor dramatik i äventyr efter äventyr. Reed och Sue Richards dödas av en exorcist, eller nåja, så ser det ut i alla fall. Det blir dr Stephen Strange och parets son Franklin Richards som måste rädda dem alla från Mephisto, underjordens härskare!

Dr. Doom återanvänder gamla knep och skickar ut FF:s högkvarter, hela skyskrapan Baxter Building, ut i rymden. Det tog inte livet av Fantastic Four förra gången, skall Doom kunna lyckas nu?

Och så dyker Psycho-Man upp och får människor att hata varandra. Det är upplagt för bråk på många plan. FF:s nya värsta fiende verkar vara Malice, Sue Richards förklädd…

Spännande, mystiskt och snyggt tecknat rakt igenom, om vi snackar Byrnes äventyr. Thing-numret är ok, men Secret Wars är bara uselt på många sätt.