John Byrne: Fantastic Four Visionaries (Marvel. 2001)
En fantastisk (!) samlingsutgåva av mästertecknaren John Byrnes första nio serietidningsäventyr om superhjältegruppen Fantastiska Fyran. Ursprungligen utgivna i USA juli 1981-mars 1982 (FF #232-240), här alltså samlade utan reklam och annat. Detta är färgglada serier och originalomslagen, en bok på ca 230 sidor med fantastiska, otroliga äventyr.

Detta handlar ju som du säkert redan vet om fyra vänner som ger sig ut i rymden, blir utsatta för strålning och utvecklar superkrafter. Reed Richards, gängets ledare och intelligenta forskare kan töja sin kropp som ett gummiband och blir Mr Fantastic. Susan Richards (Invisible Girl) kan göra sig själv osynlig, hennes bror Johnny Storm blir en brinnande fackla och kan som Human Torch flyga och skjuta eldbollar. Gängets vän Ben Grimm får superstyrka och tjockt skinn som tål det mesta. Tyvärr blir huden stenlik, tjock och grov och får honom i hans egna (och många andras) ögon att se ut som ett monster (Thing).

Här fajtas de mot häxmästaren Diablo och den levande planeten Ego. De förhäxas av Puppet Master och kontrolleras av den onde Dr Doom. En rymdvarelse kommer till staden och slår sig in på brottets bana, Johnnys flickvän Frankie får krafter som liknar hans egna och Reed Richards och Black Bolt flyttar Attilan, det gömda landet, till månen! Reed Richards har också kommit på ett sätt att ta bort Things stenlika hud och udda utseende och återskapa hans vanliga, mänskliga hud. Projektet slår slint och Thing blir fulare än någonsin. Nu kan vi snacka monster på allvar……tragiskt.

Superhjälteserier när de är som bäst. Storslagna äventyr, suveränt tecknade. John Byrne kan teckna superhjältar….jojo. Denna utgåva är på engelska.
John Byrne: Fantastic Four Visionaries Vol. 2. (Marvel. 2004)
John Byrne fortsatte att skapa seriehistoria med Fantastic Four #241-250, utgivna som månadstidningar i USA april 1982-jan 1983. Här kommer de i en följd, med originalomslag och utan reklam. Bara sköna serier med hjältedåd och hemska superskurkar, ja fler storslagna äventyr på och bortom Jorden.

I denna utgåva reser gänget till Afrika för att hälsa på Black Panther. New York blir som tokigt när planetätaren Galactus´ sändebud Terrax dyker upp och ber om Fantastiska Fyrans hjälp att besegra hans herre! Det är en kamp som spänner över flera tidningar och som inte slutar förrän Johnny Storm offrar sin flickvän till Galactus. Usch.

Reed och Sue Richards har en liten son, Franklin. I ett äventyr växer han upp och får enorma krafter och spöar skiten ur alla vänner och familjemedlemmar i FF, innan han tack och lov blir liten igen. Dessförinnan har han dock lyckats göra……(haha läs själv). Dr Doom visar sitt fula ansikte igen och Gladiator kommer till Jorden, ilsken som ett bi. Spindelmannen, Captain America och mutantgruppen X-men ger sig in i striden.

248 sidor på engelska som är så bra att jag skulle ha satt betyget 6 om det inte hade varit utanför den 5-gradiga betygsskalan.
John Byrne: Fantastic Four Visionaries Vol. 3. (Marvel. 2004)
Den tredje samlingsvolymen med John Byrnes serier om superhjältarna i Fantastic Four är inte fullt så bra som de föregående volymerna. Inte nog med att inte alla serier är tecknade av Byrne, en del sidor med teckningar är dessutom ganska suddiga och ser skitiga ut, inte alls knivskarpa och tydliga. Kanske det har blivit något fel vid tryckningen eller att tecknaren använt andra typer av ritinstrument? Ja, inte vet jag. Sämre är det hur som helst, både med avseende på bildkvaliteten och innehållet. Boken är på ca 250 sidor och innehåller serierna ur Fantastic Four #251-257, Fantastic Four Annual #17, Avengers #233 och Thing #2. Ett hopplock alltså från FF-världen 1983.

Monstret från den negativa zonen, Annihilus, kommer till Jorden och tar kontroll över FF-högkvarteret och delar av New York och Galactus är döende och söker planeter att suga i sig. Daredevil och Avengers är också med på ett hörn. Så långt allt intressant och spännande. Men så finns det mindre intressanta FF-äventyr i yttre rymden, bland rymdmonster och främmande varelser och en lång saga om en stad som tagits över av Skrulls och där en av FF:s vänner blir tillfångatagen. Ja, en bok av blandad kvalitet men FF är ju ändå FF.
John Byrne: Fantastic Four Visionaries Vol. 4. (Marvel. 2005)
Byrne hittar tillbaka till sin gamla storform och skapar nya klassiker. Dr Doom skall (återigen försöka!) göra slut på FF och tar kontrollen över Galactus´ en gång så mäktiga sändebud Terrax. Nu har han fått förstärkta krafter, kallar sig Tyros och är mäktigare än någonsin. FF kommer att bli en lätt match och sedan har Doom nått sina drömmars mål. Tyros är en tuff man att knäcka och FF måste få hjälp av Silver Surfer.

Undervattensprinsen Namor ber Invisible Girl om hjälp och hon ger sig iväg på ett eget äventyr med honom och Kanadas superhjältegrupp Alpha Flight. Sedan försvinner Reed Richards/Mr Fantastic i rymden och ställs inför rätta, misstänkt som ansvarig för utrotandet av en Skrullplanet (som Galactus käkat upp!). Reed döms till döden och under rättegången dyker flera mäktiga figurer upp för att ge sin syn på saken; Watcher, Galactus, Oden och Eternity. För sjutton, självaste John Byrne är med för att berätta sanningen för mänskligheten på Jorden!

Underjordens härskare Mole Man blir störd och tar sig upp till ytan och ställer till det. Skurken The Trapster gör ett försök att bryta sig in i FF:s hem i Baxter Building, Thing får huvudet förvridet av en mystisk kvinna och börjar sedan hjälpa till vid bankrån och spöar skiten ur vännen Invisible Girl. Hennes pågående graviditet blir komplicerad och maken Reed (som förstås överlevt sin rättgång) samlar världens främsta doktorer och forskare. Till ingen nytta. Det verkar som den ende som skulle kunna hjälpa är psykopaten Dr Octopus, men är han tillräckligt frisk och vill han? She-Hulk blir medlem i FF.

Ja, på dessa 280 sidor är det full dramatik. Denna den fjärde samlingsvolymen om FF innehåller serierna från tidningarna Fantastic Four #258-267, Alpha Flight #4 och Thing #10. Samtliga från 1983-1984.