Georgia Byng: Molly Moons fantastiska bok om hypnos (Richters 2002)
(Molly Moon´s Incredible Book of Hypnotism. 2002)

Molly är 10 år, en osäker och inte speciellt söt tjej som bor på barnhem. Där är det mesta eländigt. Föreståndaren är dum, maten äcklig och de flesta andra barnen är elaka mot henne. Det är bara bästa vännen Rocky som får henne att överleva. Men allt rasar samman när Rocky blir bortadopterad och flyttar till New York. Nu är Molly än mer ensam och utsatt så hon flyr ofta till biblioteket. Där ser och hör hon en mycket ilsken man kräva att bibliotekarien skall plocka fram den bok han beställt och som tydligen slarvats bort. Mannen får lämna biblioteket i oförrättat ärende. Sen vill det sig inte bättre än att Molly finner den eftertraktade boken på en annan hylla och blir nyfiken...

Det är en bok om hypnos och Molly blir fast från första sidan. Det visar sig att hon besitter en stor förmåga att kunna hypnotisera andra, snabbt och enkelt, både enskilda och grupper av personer. Molly Moon utnyttjar genast sin förmåga till att förändra sitt liv till det bättre. Först på agendan är att få föreståndare, kokerska och ovänner mer vänliga. Därefter bestämmer hon sig för att finna sin vän Rocky i New York och det är inte lätt, det är en stor stad för en liten 10-åring. Fast kan man hypnotisera kan man få hotellrum, jobb och pengar utan problem.

Snart är Molly jätteberömd men Rocky har hon inte funnit. Och den arga mannen från biblioteket därhemma jagar efter henne. Han har förstått att Molly har ”hans” hypnosbok. Det här är lite småskojigt, men inget som sticker ut så värst från mängden. Förvisso ett intressant och annorlunda upplägg med en rejält överraskande vändning mot slutet. Men självklart blir kontentan i slutet att man inte skall missbruka sina krafter, man skall inte vara egoist, göra ont, ljuga etc. så lite väl präktigt känns det bitvis. 302 sidor.