Dan Buthler & Dag Öhrlund: Ares tecken (Bra Böcker 2010)(Kommissarie Colt #5)
Krisguden Ares symbol är ett manlighetstecken, en pil snett uppåtriktad. Nu hittas en papperslapp med den bilden avbruten på en mängd män som misshandlats eller rentav mördats på olika håll i Sverige.

Överfallen börjar förvisso med den chilenske läraren Chavez i Stockholm och det sätter kommissarie Jacob Colt och hans mannar på fallet men snart sker liknande dåd över hela landet...

För att hitta en förövare måste man finna ett motiv, en gemensam nämnare mellan offren. Ganska snart blir man varse att samtliga överfallna män är homosexuella, men hur kan en ensam galning ha mäktat med att misshandla och döda folk nästan samtidigt på så vitt skilda platser?

Så får man nys om hemsidan Bankabögar...

Vid sidan av mordutredningen där en mycket efterhängsen reporter ständigt söker det stora scoopet är det mycket fokus på ett par polisers privatliv. Det gnisslar eller till och med kanske knakar i äktenskapet för kommissarie Colt och verkar göra detsamma i Lindas förhållande med sin älskade Sara.

Ares tecken är en lättläst och spännande saga på 440 sidor, och då ingår ett avslutande kapitel om hatbrott i Sverige och homosexualitet inom poliskåren.
Dan Buthler & Dag Öhrlund: Återvändaren (Massolit Förlag 2012)(Kommissarie Colt #6, Psykopat Silfverbielke #3)
Christopher Silfverbielke har knullat runt och mördat i Nordamerika, nu vill han hem till Sverige igen. Där har han ouppklarade affärer.

Det är framförallt två kvinnor som upptar hans tankar, kräver hans uppmärksamhet. Silfverbielke vill gärna ta hand om sin gamla mor Irma som han av naturliga skäl inte kunnat träffa på mycket länge och så har vi ju kvinnan han kanske älskar och måste göra till sin på allvar, psykiatrikern Mariana Granath. Ja, henne har han ju dessutom lovat att återkomma till, den där gången han våldtog henne.

Så sagt och gjort. Under ny identitet kommer Christopher Silfverbielke tillbaka till Sverige bara för att finna att saker och ting hänt som han inte alls räknat med. Faktum är att han nu måste göra nya planer vad gäller båda kvinnorna.

Vilken tur att han fått sådan bra kontakt med den danska TV-kvinnan Bettine... Och vid sidan av Bettine kommer ytterligare en kvinna in i vår huvudpersons liv.

Ja, här snurrar allt vidare. Silfverbielke smider planer, stora som små, sätter dem i verket och fortsätter mörda och ha sex, allt med samma hängivenhet och entusiasm.

Stockholmspolisen med kommissarie Jacob Colt i spetsen gör vad de kan för att fånga psykopaten. Olyckligtvis har Colt fullt upp med stöket i sitt privatliv, så kanske, kanske blir det bara pannkaka på alla fronter...

Den här boken slutar med tidernas cliffhanger så förvänta dig inte en fullständigt avslutad berättelse, nej snarare raka motsatsen. Det här är bara uppvärmningen. Colt och Silfverbielke är inte på något vis färdiga med varandra efter de här lättlästa 427 sidorna. Läs vidare i fortsättningen Uppgörelsen.
Dan Buthler & Dag Öhrlund: Uppgörelsen (Massolit Förlag 2013)(Kommissarie Colt #7, Psykopat Silfverbielke #4)
467 sidor men de första 29 ägnas åt en resumé över Silfverbielkes liv i romanserien så här långt. Vi får fylliga sammandrag av vad som skett i böckerna En nästan vanlig man, Grannen samt Återvändaren.

På sidan 30 drar allt det nya igång och då befinner vi oss i Stockholm på självaste julafton. Det hela tar vid direkt där Återvändaren slutade. Silfverbielke har precis satt eld på Jacob Colts hus och kidnappat hans familj...

Naturligtvis måste kommissarie Colt kliva åt sidan i sin roll som ansvarig för jakten på nämnde psykopat. Nu mer än någonsin tidigare är det personligt och Colt kan såklart inte få vara chef i en utredning som rör hans båda barn och hustrun.

Efter några bilbyten susar Silverbielke söderut på motorvägen med medlemmarna i familjen Colt noggrant bundna i en skåpbil. Väl framme vid hans gömställe, på en gård utanför småländska Ljungby, kommer de att hållas inlåsta i nytillverkade burar i väntan på slutstriden med Jacob Colt.

Sagt och gjort. Polisen letar efter psykopaten och de kidnappade, tyvärr inte särskilt framgångsrikt. Jacob Colt blir allt mer frustrerad och desperat. På sitt håll leker Silfverbielke både med ”Coltarna” och flickvännen Bettine och förbereder sig inför ett sista möte med polisman Colt.

Silfverbielke, ofta hög på kokain och övertygelsen om sin egen förträfflighet, börjar smida planer tillsammans med sin syster Anna. Tanken är att alla Coltar skall dödas och att han skall ta med sig flickvän och syster till Sydafrika. Kanske kommer psykopatens övermod att bli hans fall...

I Uppgörelsen visar det sig finnas nya nivåer av Silfverbielkes galenskap och det här är lika delar hemskt och hemskt spännande, rejält skruvat och lättläst, svårt att lägga ifrån sig. Ja du, sidorna flyger fram, men det hela är såklart rätt ytligt, och en avslutning som denna var väl ändå rätt förväntad. En sådan speciell och framgångsrik romankaraktär som Silverbielke kan såklart ingen någonsin få ha ihjäl.
Dan Buthler & Dag Öhrlund: Erövraren (Lind & Co 2014)(Kommissarie Colt #8, Psykopat Silfverbielke #5)
Sist i boken kommer 31 sidor sammandrag av de fyra föregående Silfverbielke-titlarna i serien så den här nya berättelsen tar slut på sida 352.

Då har läsaren fått veta att två år har passerat sedan händelserna i Uppgörelsen och att psykopaten Christopher Silfverbielke lyckats bli frisläppt från sin psykiatriska tvångsvård. Det är förstås inte på något sätt så att mannen nu blivit färdigbehandlad och frisk eller botad, nej att mannen nu återigen går fri i samhället trots att han utfört flera mord beror helt enkelt på att Silfverbielke påstår sig ha mött Gud och blivit frälst och nu förstås ångrar allt dumt han gjort. Vidare skyller han allt på knarkrus och hotelser en uppdiktad kriminell död utlänning riktat mot honom. Så Silfverbielke är naturligtvis snudd på oskyldig. En helt annan ond figur har helt enkelt tvingat honom.

Självklart är allt detta bara rena påhitt och lögner. Silfverbielke manipulerar och hotar själv och nya hot i kombination med alla lögner och snacket om frälsning öppnar plötsligt dörrar till friheten. Vips är Silfverbielke i farten med nya galenskaper. Nu har han siktet inställt på att bli politiker!

Kommissarie Colt har förresten förflyttats till Europol i Haag där han mest missköter sitt jobb och håller på att kröka ned sig. Han har inte släppt tanken på att hämnas på sin karriärs värsta fiende, Christopher Silfverbielke, och han försöker på distans hålla lite liv i relationerna med sin dotter Elin och sin älskarinna, polisen Linda.

Silfverbielke som kristdemokratisk politiker, ja det här är rätt galet och samtidigt galet underhållande. Colt har förflyttats ut i periferin och har en högst blygsam roll i den här berättelsen.