Dan Buthler & Dag Öhrlund: Mord.net (B. Wahlströms 2007)
Någonstans i Ryssland har en kriminell man fått en snilleblixt. Han skall utnyttja Internet för att skapa ett enormt nätverk av mördare…

Grundidén i boken är inte dum alls, konceptet är både annorlunda och skrämmande trovärdigt. Ryssen Nikolaj har knutit skickliga datahackers till sig, ger dem väl tilltagna löner och ser till att de fattar vem som bestämmer. Nikolaj har inga problem med att ta livet av folk som inte lyder.

Datakillarna sänder elektroniska virus till stora företag världen över och släcker ned deras hemsidor. Nikolaj drar in gigantiska lösensummor i utbyte mot att släppa sitt grepp om företagens hemsidor och deras Internettrafik, men det är bara ett litet sidoprojekt. Det är det här nätverket av okända mördare som är i fokus.

Man scannar av e-post och läser olika personers inlägg på chatforum, söker av datorers hårddiskar på jakt efter folk som uppenbarligen har ett problem. Problemet rör oftast det faktum att personen ifråga vill någon illa. Ja, kort sagt, den okände personen någonstans i världen önskar livet ur någon annan.

Men man kan såklart inte agera ut sin önskan, därtill är man oftast för nära knuten till individen. Man skulle själv sakna alibi och direkt bli huvudmisstänkt. Tänk vilken möjlighet som öppnas när man en dag får e-post där någon okänd erbjuder sig att lösa ditt problem. Din fiende kommer att dödas en bestämd dag och du kan se till att ha skaffat dig ett solitt alibi. Allt du behöver göra är att betala en slant och själv istället ta livet av någon för dig helt okänd person. Du kommer aldrig att bli misstänkt.

Ja, sagt och gjort. Merparten av bokens 441 sidor handlar om olika personer som reser iväg och mördar främlingar. Vi får veta vad deras problem är och så sticker de iväg och löser ett bekymmer för någon annan. På ett sätt finns här väl egentligen dussinet huvudpersoner i och med att de alla får varsin bit av berättelsen.

En mamma i Australien blir en mördare, en svensk finansman likaså. En tysk skjuter en svensk ung tjej i Stockholm och reser hem. En italiensk politiker vill bli av med sin otrogna hustru och ställer upp på att resa till Malmö för att mörda en affärsman i utbyte mot att få hustrun omhändertagen. En amerikansk soldat korsar Atlanten och tar livet av en dataprogrammerare på Finlandsfärjan.

Runt om i världen inträffar dessa mord där till synes ingen misstänkt alls står att finna. När så flera brottsbekämpande kollegor vid olika myndigheter har kontakt med varandra börjar de sporadiska brotten kunna bindas samman till en världsomspännande komplott. Sveriges bidrag till hjärntrusten som jagar efter skurken (som alltså till slut visar sig finnas i Ryssland) är polisen Jacob Colt.

Colts bidrag till denna berättelse är rätt blygsamt men det skall visst komma fler böcker med honom, möjligen då i en mer framträdande roll. Författarparets gemensamma debut är en helt okej spänningsroman.