Dan Buthler & Dag Öhrlund: Mord.net (B. Wahlströms 2007)(Kommissarie Colt #1)
Någonstans i Ryssland har en kriminell man fått en snilleblixt. Han skall utnyttja Internet för att skapa ett enormt nätverk av mördare…

Grundidén i boken är inte dum alls, konceptet är både annorlunda och skrämmande trovärdigt. Ryssen Nikolaj har knutit skickliga datahackers till sig, ger dem väl tilltagna löner och ser till att de fattar vem som bestämmer. Nikolaj har inga problem med att ta livet av folk som inte lyder.

Datakillarna sänder elektroniska virus till stora företag världen över och släcker ned deras hemsidor. Nikolaj drar in gigantiska lösensummor i utbyte mot att släppa sitt grepp om företagens hemsidor och deras Internettrafik, men det är bara ett litet sidoprojekt. Det är det här nätverket av okända mördare som är i fokus.

Man scannar av e-post och läser olika personers inlägg på chatforum, söker av datorers hårddiskar på jakt efter folk som uppenbarligen har ett problem. Problemet rör oftast det faktum att personen ifråga vill någon illa. Ja, kort sagt, den okände personen någonstans i världen önskar livet ur någon annan.

Men man kan såklart inte agera ut sin önskan, därtill är man oftast för nära knuten till individen. Man skulle själv sakna alibi och direkt bli huvudmisstänkt. Tänk vilken möjlighet som öppnas när man en dag får e-post där någon okänd erbjuder sig att lösa ditt problem. Din fiende kommer att dödas en bestämd dag och du kan se till att ha skaffat dig ett solitt alibi. Allt du behöver göra är att betala en slant och själv istället ta livet av någon för dig helt okänd person. Du kommer aldrig att bli misstänkt.

Ja, sagt och gjort. Merparten av bokens 441 sidor handlar om olika personer som reser iväg och mördar främlingar. Vi får veta vad deras problem är och så sticker de iväg och löser ett bekymmer för någon annan. På ett sätt finns här väl egentligen dussinet huvudpersoner i och med att de alla får varsin bit av berättelsen.

En mamma i Australien blir en mördare, en svensk finansman likaså. En tysk skjuter en svensk ung tjej i Stockholm och reser hem. En italiensk politiker vill bli av med sin otrogna hustru och ställer upp på att resa till Malmö för att mörda en affärsman i utbyte mot att få hustrun omhändertagen. En amerikansk soldat korsar Atlanten och tar livet av en dataprogrammerare på Finlandsfärjan.

Runt om i världen inträffar dessa mord där till synes ingen misstänkt alls står att finna. När så flera brottsbekämpande kollegor vid olika myndigheter har kontakt med varandra börjar de sporadiska brotten kunna bindas samman till en världsomspännande komplott. Sveriges bidrag till hjärntrusten som jagar efter skurken (som alltså till slut visar sig finnas i Ryssland) är polisen Jacob Colt.

Colts bidrag till denna berättelse är rätt blygsamt men det skall visst komma fler böcker med honom, möjligen då i en mer framträdande roll. Författarparets gemensamma debut är en helt okej spänningsroman.
Dan Buthler & Dag Öhrlund: En nästan vanlig man (Damm Förlag 2008) (Kommissarie Colt #2, Psykopat Silfverbielke #1)
Christopher Silfverbielke är snygg, smart, rik. Han bär eleganta kläder, kör de häftiga bilarna, får de vackraste kvinnorna. I sitt jobb drar han in storkovan till sin arbetsgivare, det handlar om mångmiljonbelopp var vecka, nästan var dag, men mannen är såklart listig nog att se till att även hans egna konto fylls på.

Men trots allt det här är Silfverbielke inte nöjd. Han vill ha mer. Av allt. Men ännu mer pengar, fler bilar och kvinnor verkar inte vara nog. Mannen är uttråkad, något alldeles extra måste till. Vilken tur att Christopher Silfverbielke är psykopat! Han slår ihjäl en man och verkar kunna komma undan med det. Nu är han redo för precis vad som helst så nu hetsar han sina båda bästa vänner Hans och Johannes (rika, kända, framgångsrika män även de) till att vara med i hans lilla spel, en liten tävling där små busstreck skall belönas med poäng och där segraren vinner 20 miljoner.

Sa jag förresten något om små busstreck...? Nja, tävlingen spårar förstås snabbt ur och deras olika aktiviteter omfattar snart allt mer sex och våld. Kamraterna drar i sig alkohol och andra droger och så är man snart igång igen. Herrarna visar en otäck brist på empati och snart staplas de döda i deras spår...

Kommissarie Jacob Colt och hans kollegor börjar utreda Silfverbielkes första mord, sen blir flera andra fall till en enda härva av otäckheter och allt verkar peka på en ensam gärningsman. Skall Colt kunna få fast en galen mördare? Kan någon i det uttråkade kompisgänget förresten lita på någon annan kamrat, har inte allt bara gått för långt och fullständigt över styr?

Buthler & Öhrlund får på 571 sidor till en spännande bok, mycket bättre än seriens första. Ja, den här är svår att lägga ifrån sig. Psykopaten Silfverbielke har storslagna planer och är en mästare på att manipulera andra. Att han inte bryr sig om konsekvenserna för andra gör honom bara än mer farlig. Vad som helst kan ske och gör det också! Detta är en spännande saga, späckad med sex och våld och båda i kombination. Det hela är så pass skruvat att det nästan blir för mycket, så galet otroligt att det hela nästan känns som ett skämt, en berättelse skriven för att vara rolig. Och Silfverbielke kan med sin charm, sina kunskaper, sina psykopatdrag såklart vara festlig, men det är givetvis egentligen inget festligt alls med de här galenskaperna som orsakar så fruktansvärt mycket elände. Ja, hur skall det här sluta?
Dan Buthler & Dag Öhrlund: Grannen (Voltaire Publishing 2010) (Kommissarie Colt #3, Psykopat Silfverbielke #2)
Boken Grannen är kanske så nära en svensk American Psycho-berättelse man kan komma, och som sådan är denna rejält våldsam och späckad med sex och galenskaper. (Det var väl förvisso även sagan En nästan vanlig man från 2008 kan jag tycka). Det förlag som tidigare gett ut seriens titlar backade plötsligt från denna tredje bok i serien. Var inte detta väl skruvat, osmakligt? På grund av förlagsstrulet blev det så att serien om Colt och/eller Silfverbielke hann få en fjärde del publicerad innan del tre blev tillgänglig. Händelserna i Grannen (2010) utspelas alltså tidsmässigt FÖRE berättelsen Förlåt min vrede (2009). Kan vara värt att känna till om du vill följa de här poliserna och skurkarna i kronologisk ordning.

Christopher Silfverbielke är inte alls förtjust i mannen som försökt döda honom, den före detta bästa kompisen Hans Ecker. Fast det hindrar inte alls Silfverbielke från att rädda mannen ifrån fängelset, nej Ecker blir faktiskt fritagen av den forne vännen. Olyckligtvis bara för att hamna i en än värre situation. Ja, Ecker må ha kommit bort från det riktiga fängelset bara för att hamna i ett nytt som Silfverbielkes leksak...

Psykopaten har självklart en hel räcka andra nöjesplaner. Han tänker bland annat förstöra livet för den mycket kände, förmögne och i övrigt framgångsrike bankmannen de Wahl som jävlats med hans far för mycket länge sedan. Ja, det må ha runnit mycket vatten under broarna men Silfverbielke har inte glömt någonting och tänker absolut betala tillbaka... Med ränta, haha.

För sitt eget höga nöjes skull fortsätter han såklart också med sina sexlekar tillsammans med Eckers flickvän, kvinnan som Silfverbielke nu har ett barn med! Veronica drömmer om ett riktigt familjeliv med sin älskare, men denne har såklart helt andra planer.

Sin forna terapeut Mariana har han ett ont öga till sedan tidigare så hon måste givetvis straffas och som ett litet sidoprojekt bosätter sig vår galne huvudperson i en villa i Märsta, låtsas vara tysk med namnet Rudi Schwartz och ställer till jävelskap i grannskapet. Kort sagt har det om möjligt slagit ännu mer slint i skallen för CS som sedan tidigare tagit på sig uppgiften att rensa bort de fula och dumma, i hans värld kort sagt människor som inte tillför något vettigt i samhället...

Skall kommissarie Colt och hans team lyckas få fast Silfverbielke? Kanske inte så troligt då mannen är saknad sedan länge, förmodat död faktiskt... 480 mycket lättlästa och spännande sidor men kanske att det här är en väl galen saga, en för skruvad story för sitt eget bästa. Fast ändå, det är något med den här psykopaten som gör honom smått oemotståndlig som romanfigur. En stark betygstrea och jag måste absolut läsa vidare i serien!
Dan Buthler & Dag Öhrlund: Förlåt min vrede (Damm Förlag 2009) (Kommissarie Colt #4)
OBS: Berättelsen Förlåt min vrede må vara den tredje utgivna boken om kommissarie Colt men den utspelas faktiskt tidsmässigt EFTER händelserna i boken Grannen som kom 2010. På grund av förhandlingar med olika bokförlag kom Grannens utgivning att försenas och de tredje och fjärde äventyren nådde läsarna i fel ordning. Vill du alltså läsa serien i rätt ordning bortser du här ifrån utgivningsdatum för dessa båda titlar.

Någon skjuter ihjäl en känd knarklangare, och därefter ytterligare en man i samma bransch. Polisen finner snart bevis för att det skulle röra sig om samma förövare, eller i alla fall exakt samma vapen som använts vid dåden. Snart sker fler knarkrelaterade mord utanför Stockholm och även här hittas hylsor och kulor från samma vapen. Någon har uppenbarligen bestämt sig för att rensa världen på fula gubbar som tjänar stora pengar på knarkhandel.

Kommissarie Jacob Colt och hans kollegor måste ta fast en mördare men har förutom några kulor och tomhylsor från geväret inga andra ledtrådar alls. Åklagare Henriksson snöar snart in på att det nog är en vietnamesisk liga bakom dåden och styr hela utredningen åt det hållet, till kommissarie Colts stora förtret. Själv har han en helt annan tanke, en idé, nej en magkänsla om en ensam galning, men när absolut ingen annan hos polisen delar hans uppfattning måste kommissarien hålla god min och fixa med parallella utredningar, en officiell av stadens skurkaktiga vietnameser och en egen lite lagom hemlig vid sidan om...

Psykopat Silfverbielke medverkar inte alls i den här berättelsen, men Jacob Colt har tydligen en annan galning lös i huvudstaden. Eller? 348 lättlästa sidor där de sista nio handlar om kriminalteknikerns vardag, om fingeravtryck, väder och vind på brottsplatsen, och mer, ja ett alldeles riktigt fall berättas det också om.