Candace Bushnell: Sex and the City (Forum 1993)
(Sex and the City. 1996)

Detta är boken bakom TV-serien med samma namn och många TV-avsnitt har jag sett och serien är redan avslutad när jag läser detta. Och det önskar jag nästan att jag att jag låtit bli - att läsa detta alltså. Visst känner man igen somligt, men som helhet är det här bara trist.

Det finns ett berättarjag, och Carrie är en ung journalist som fångar den framgångsrika karlen Mr Big. I periferin finns en Charlotte, en Miranda och en Samantha (huvudkaraktärerna från TV-serien), men där slutar likheterna, om man undantar att detta förstås också handlar om jakten på äkta kärlek i den stora staden New York. Och så förstås om ständiga diskussioner och kommentarer kring karriär, ensamhet, rika karlar, bimbobrudar, bra sex, dåligt sex, bögar, modeller, otrohet, pengar, makt, plastikoperationer, barn etc……ja, du fattar, du har säkert sett serien.

Här är Carrie inte en berömd krönikör, Samantha beklagar sig över att hon inte kan finna manligt sällskap och dyker bara upp ibland, Miranda och Charlotte är knappt med i berättelsen, och enbart på någon fest eller annan tillställning träffas flera personer och pratar om ovanstående. Aldrig finns det någon samling med de fyra tillsammans på lunch, middag, en drink eller så. Carrie röker marijuana och mängder med ointressanta personer dyker upp i någon kort scen. Sexscener som var så frekventa i TV-avsnitten lyser med sin frånvaro i boken och Mr Big är en vänlig själ som nästan genast finns där vid Carries sida. Så Carrie fann nästan direkt kärleken i storstaden utan att behöva anstränga sig så värst.

Det hela är lättläst som bara den, men å så trist. Se TV-serien istället, detta är på alla sätt mycket sämre. Någon enstaka gång kan man på sin höjd dra på munnen. Och då bara lite i så fall. 274 sidor du bör undvika.