Julie Burchill: Ambition (Wiken 1990)
(Ambition. 1989)

Långt före E. L. James och Femtio nyanser av honom har vi Julie Burchill och hennes bok Ambition med mycket sex och den komplicerade relationen mellan en äldre man och en yngre kvinna. Det är dock inte enbart sex i fokus, den här 80-talsberättelsen väver också in en duktig mängd varumärkesnamn, rasism och politik i berättelsen. Ja, skall den hamna i min Erotik-kategori eller bäst beskrivas som en halvtrist skönlitterär roman med flera olika skildringar av sexuella möten? Det får nog ändå bli det förstnämnda…

27-åriga Susan har sex med sin mycket äldre chef, tidningsredaktören Charles då denne plötsligt avlider i en hjärtinfarkt. Susan förväntar sig nu att få ta över tidningen men blir snart duktigt chockerad då tidningen nästa morgon är såld till kommunikationsmagnaten Tobias Pope. Än värre skall det bli då Pope plötsligt dyker upp och avskedar henne.

Ah, och hon som nyss sett sig som världens yngsta kvinnliga chefredaktör, nu är hon helt utan arbete! Fast lyckligtvis erbjuds ändå en möjlighet att få komma åt den där eftertraktade positionen. Tobias Pope är visst inte vem som helst, han har sina idéer. Ställer Susan upp på sex olika uppgifter så kan jobbet visst vara hennes. Fast då skall hon lyda Popes minsta vink.

Susans lust efter en hög position i tidningsvärlden kan inte underskattas, hon lovar Pope att göra vad som helst...

Den första uppgiften blir att besöka tatueringsstudion. Under hennes lugg kommer det snart att stå KÖPT i pannan på henne! Resten av uppdragen rör förstås sex på olika sätt, med olika personer, i olika miljöer och världsdelar. Det må vara rätt kinky uppdrag men snart så är Susan i allra högsta grad med på noterna och ser kanske mer än förväntat fram emot uppgifterna. Tobias Pope skall inte lyckas knäcka henne eller få henne att ge upp sin chefredaktörsdröm.

308 sidor, lättläst och okej men bitvis rätt trist. En gnutta intriger i tidningsvärlden, lite skvaller, många uppradade varumärken och en hel del sex och konstant snack om detsamma. Betyget två är sannerligen inte långt borta.