Max Brooks: Zombie – en överlevnadsguide (Bakhåll 2013)
(The Zombie Survival Guide. 2003)

Ah, hur skall man kunna få till en vettig recension av en sådan här bok? Ja, vad är det här egentligen? Här kommer typ 180 sidor faktabok och tillika överlevnadsguide och därefter 70 sidor skönlitteratur i form av historiska berättelser, allt med tema zombier i fokus och skrivet utifrån perspektivet att levande döda människor är en realitet och så har varit sedan urminnes tider.

Ja, Brooks har gjort ett omfattande arbete med att i detalj bjuda på all information som finns att få kring zombier, dvs. människor som drabbats av det mystiska viruset solanum. Nu är kanske inte zombier verkliga (eller?) men lek med tanken att de är det. Ställer du inte upp på det är det här verkligen ingen bok för dig.

Brooks inleder med en rejäl genomgång kring solanum, viruset som Jan Vanderhaven upptäckte, och zombiens egenskaper. Det berättas om virusets ursprung, symtom på infektionen, hur det överförs och behandlas. (Ledsen, det finns ingen behandling!)

Läsaren får diger information kring zombiens fysiska förmåga. Är de övermänskligt starka? Telepatiska? Dagens vetenskapliga rön kring deras syn, hörsel, lukt-, smak- och känselsinne presenteras. Det förklaras hur det ligger till med zombiens läkeförmåga, förruttnelse, matsmältning, andning, blodcirkulation, fortplantning… Styrka, hastighet, rörlighet, intelligens, känslor, minnen, fysiska behov, kommunikativ förmåga och mycket mer…

Vad skiljer en verklig zombie från en voodoozombie eller en Hollywoodzombie? Vad har zombier för mål här i tillvaron, hur skall man ta död på dem? Kan de tämjas?

Ja, så långt verkliga (nåja) fakta alltså, om man nu köper upplägget att människor dör och vaknar till liv igen som levande döda människoköttshungrande varelser, omöjliga att kommunicera med och stoppa med annat än att hjärnan förstörs…

Härnäst följer de konkreta överlevnadstipsen. På de följande 150 sidorna kommer nog så tydlig info om hur du skall skydda dig mot de levande döda. Det handlar t.ex. om vapen och stridstekniker. Brooks går igenom några allmänna regler, uppmanar dig att följa lagen, träna oupphörligt och berättar om hur du skall inhandla och vårda vapen. Sedan följer galet detaljerade stycken om vapen med egg, påkar, handvapen, olika motordrivna verktyg, pilar och slungor, skjutvapen och annat.

Ja, i och med att zombier verkligen finns så finns det naturligtvis gott om erfarenheter att redovisa. Vilket vapen har fungerat bra och vilket vapen har fungerat mindre bra? Hur och varför således…

Slunga, slangbåge, blåsrör, shurik, kastknivar, långbåge, armborst, enhandsarmborst. Tung kulspruta, kulsprutepistol, automatkarbin, repetergevär, halvautomatiskt gevär, hagelgevär, pistol, revolver, kaliber.22-vapen… Sprängämnen, eld, syra, gift, elektricitet, strålning, genetisk krigföring, nanoterapi. Vad du ens kan tänka dig så finns det med.

Hur skall du klä dig? Varför, varför inte… Plåtrustning, ringbrynja, hajdräkt, skottsäker väst, kevlarskydd. Hur försvarar du ditt hem? Skall du barrikadera dig i källaren eller kanske på övervåningen? Hur skall du tänka kring dörrar, fönster, trappor – bra eller dåliga att ha? Vilken typ av offentliga byggnader kan det vara okej att sätta sig i säkerhet i? Är en skola bättre än en polisstation? Ett sjukhus bättre än en kyrka?

Tipsen kommer på löpande band och verkar aldrig sina. Du får veta vad som är bra eller dåligt med att ta sin tillflykt till banker och begravningsplatser, fängelser, militärbaser, ja till och med offshore-oljeborrplattformar.

Långa listor på vad du förväntas lagra för utrustning om du skall ha en chans att överleva ett zombieutbrott i dina trakter, vad du måste ha för att klara en belägring dyker upp på några sidor; vapen, mat och dryck, verktyg och mycket annat. Du har väl kommit ihåg att skaffa kalk och/eller desinfektionsmedel i tillräcklig mängd för att underhålla en latrin? Inte? Vilken tur då att du fann den här boken… Den kan uppenbarligen vara till nytta, haha…

Zombierna närmar sig. Skall ni fly till fots eller på hästryggen? Varför inte ta en bil, även om bensin är en bristvara numera och vägarna kanske delvis igenkorkade. Här får du samlade rön kring bilar av sedanmodell, SUV, lastbilar, bussar, pansarbilar, motorcyklar och mycket mer.

Glöm inte att du kanske måste vistas i olika terrängtyper. Hur gömmer du dig bäst eller anfaller effektivast i en skog, på en slätt, ett fält, på kullar, i träsk, tundra, öken, i städer… Hur jagar du zombier från luften eller under vattnet?

Ahh, säger zombien. Ahh, säger jag som läsare efter ett tag. Början lovar gott, det hela känns nog så seriöst, initierat om man säger så. Vare sig man ser zombier som något uppdiktat eller verkligt har Brooks fått till mängder med tips och beskrivningar som verkar nog så äkta och sanna. Det går att köpa stora delar av faktabiten som fullt trovärdig, så omfattande och detaljerad är den. (Och det kring påhittade zombier, starkt jobbat!)

Men, rätt snart blir det också bara för mycket. Det som är en nackdel med ett vapen kan vara en nackdel med ett annat vapen också och ett tredje vapen likaså. En viss fördel för något kan även vara en fördel på samma sätt med något annat verktyg eller skjutvapen. Argumenten för att gömma sig för zombier i skogen kan i stort vara desamma som orsaken till att det också går bra att jaga zombier i samma terräng eller miljö. Det blir med andra ord gott om upprepningar igen och igen. Till slut har jag fått samma råd och argument två-tre-fyra gånger under några sidors läsning. Tröttsamt minst sagt.

På sidan 196 börjar de historiska tillbakablickarna, korta rapporter om dokumenterade zombieattacker mot vanliga människor någonstans på planeten Jorden. Det börjar år 60 000 före Kristus i Centralafrika och fortsätter med 3 000 f Kr i Egypten osv. År 156 efter Kristus är det zombier siktade i södra delarna av dagens Tyskland, år 1073 slår de till i Jerusalem, 1993 i Los Angeles. Bokens sista fallrapport är från 2002 och Jungfruöarna.

De här korta referaten om zombieattacker spänner mellan sex rader text och fyra sidor i längd. Här finns drygt 60 sådana berättelser om olika angrepp, alla är kanske inte helt solklart kopplade till just zombier, men nog är det misstänkt alltid…

Ja, och sen är det slut och man känner sig lika delar uttråkad av läsningen som väl förberedd inför det oundvikliga, ett zombieutbrott i ens närhet. Frågan är således inte om, utan när det sker… Hu!